Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALO LI JE...

Za oglašavanje u kampanji potrošeno 13 miliona evra

Autor: Tanjug | 21.03.2014 - 12:51:00h | Komentara: 2

Političke stranke u Srbiji su tokom kampanje za vanredne parlamentarne izbore potrošile za oglašavanje na bilbordima i televizijskim stanicama nacionalnih emitera i na Studiju B, oko 13 miliona evra, pokazao je Monitoring finansiranja izborne kampanje "Transparentnosti Srbija".

Bilbordi

Programski direktor "Transparentnosti" Nemanja Nenadić rekao je da su stranke za oglašavanje na TV stanicama nacionalnih emitera potrošile između 10 i 11 miliona evra, kao i da je najviše - oko četiri miliona evra, potrošila SNS, što je 41 odsto od ukupnog oglašavanja te vrste.
Druga je koalicija okupljena oko socijalista, koju je kampanja na navedenim TV stanicama koštala više 1,5 miliona evra, a što je 16 odsto sredstava koja su ukupno uložena u oglašavanje na nacionalnim TV stanicama i Studiju B.
Zanimljivo je i da su dve stranke, koje nisu uspele da pređu cenzus, ni na parlamentarnim ni na beogradskim izborima (URS i LDP), imale kampanju vredniju od milion evra.
Kako je rekao Nenadić, u ukupnom kolaču oglašavanja URS i LDP imaju više udela, odnosno 12 i 10 odsto, nego što su osvojile glasova na izborima.
Drugi po redu troškovi kampanje, dodao je Nenadić, su oglašavanje putem bilborda, za šta su u Beogradu sve stranke ukupno potrošile 2,2 miliona evra.
"TV oglašavanje ubedljivo je najskuplji vid oglašavanja, a što se tiče biborda na početku kampanje politički su bili zastupljeni oko 30 odsto, a kasnije i više od 70 odsto", rekao je Nenadić.
On je dodao da će posle izbora partije dobiti oko sedam miliona evra od države, u zavisnosti od broja osvojenih glasova.
Direktor "Transparentnosti" Vladimir Goati ocenio je da su 10. po redu parlamentarni izbori u Srbiji bili fer i slobodni, baš kao i svaki posle 2000. godine i istakao da nije dobro što niko do sada nije pravosnažno osuđen za krivična dela navedena u zakonima o finansiranju političkih partija.

"Na osnovu toga neko bi mislio da je ovo najčistija sfera", rekao je Goati.
Goati je rekao i da izbori, sami po sebi nisu vrednost i da ne bi moglo da se kaže "što više izbora, to je više demokratije".

"Izbori su izrazito skupa, ali neophodna institucija i bez njih demokratije ne može da bude", rekao je Goati.
 
Poslednji komentari
  • tika Vreme: 21.03.2014 13:13h

    Ma kakve potrosene pare. To mozda toliko kosta ali iz jedne stranke su dosli kod mog prijatelja koji ima stampariju i rekli mu stampaj u 1000 primeraka.Kada im je trazio novac oni ga pogledali i rekli MOLIM.STA SI REKAO. Covek uradio o svom trosku da ga ne bi reketirali.. Troskove posle morao da zaracunama onima koji su postenio platili druge usloge stampanje knjiga i slicno tj.morao je da im naplati vise kao bi nadoknadio stetu.

  • misko Vreme: 21.03.2014 14:02h

    Tolike pare bacene a penzionerima nije isplacena prva rata pomoci iako su obecali do polovine marta ...SRAMOTA!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP