Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽASNI USLOVI

ZA PLAKANJE: Kakvim citostaticima lečimo decu?!

Autor: Radmila Briza | 28.11.2014 - 17:44:00h | Komentara: 1

Srpska deca obolela od raka i drugih teških bolesti leče se u katastrofalnim uslovima, čekaju na zračenje od tri do pet meseci, a citostatici nisu isti kada se daju u Srbiji ili, na primer, u Švedskoj i Francuskoj!

Da li se deca u  Francuskoj i Švajcarskoj leče novijim lekovima?

Da li se deca u Francuskoj i Švajcarskoj leče novijim lekovima

Da li se deca u Francuskoj i Švajcarskoj leče novijim lekovima? | Foto: Oliver Bunić

Ovo opominjuće upozorenje uputio je javnosti dr Dušan Milisavljević, član Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije, koji kaže da je „status bolesne dece u Srbiji veoma loš!“.


- Nemamo najsavremeniju aparaturu za lečenje onkoloških pacijenata, što će demantovati mnogi direktori, a ja vam kao lekar tvrdim da naša deca, isto kao i odrasli, čekaju na zračnu terapiju nekoliko meseci - od tri do pet! Ako je ne dobijete u roku od tri nedelje nakon operacije, umanjuje se uspeh lečenja. Pre dve godine jednoglasno je usvojena odluka de se kupi pet novih aparata za lečenje obolelih od raka, ali se to do danas nije desilo. Ne znam šta je bitnije od lečenja dece? - ističe on i dodaje da se kvalitet lečenja citostaticima razlikuje u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

- Postavljam pitanje kvaliteta citostatika! Mislim i na takozvanu njihovu generaciju. Da li se deca u Francuskoj i Švajcarskoj leče novijim lekovima? Naša deca dobijaju starije generacije - navodi dr Milisavljević i dodaje da smo postali bezosećajni prema bolesnim mališanima.

vreme je za uzbunu

Vreme je za uzbunu: Dušan Milisavljević | Foto: Vesna Lalić


- Kada prođete Tiršovom ili Institutom za majku i dete, dvema najreferentnijim klinikama u Srbiji, vidite pretrpane hodnike, loše, male prostore gde deca primaju citostatike i neuslovne prostorije u kojima se leče! Majke ne mogu da legnu u krevet pored bolesnog deteta, već sede na stolici tokom boravka u bolnici, što je katastrofalno! S druge strane, decu i dalje lečimo različitim humanitarnim akcijama, SMS-ovima, po društvenim mrežama i televizijama. Sve u svemu, užasna slika - navodi on.

Zojin zakon

Dr Dušan Milisavljević kaže da da su retke bolesti kod dece posebna kategorija u srpskom zdravstvu.
- Svi se u administraciji plaše te dve reči. Na sreću, te dece nema mnogo. Roditelji pokojne Zoje, koja je bolovala od neizlečive Batenove bolesti, zvali su me da uradimo predlog zakona za mališane koji boluju od retkih bolesti kako se ta deca i njihovi roditelji ne bi mučili kao što se mučila porodica male Zoje. Nadam se da će biti brzo usvojen - rekao je on.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 28.11.2014 16:49h

    bruka za ovu zemlju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP