Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON ZBUNIO SVE

Za prijavu abortusa ili protiv nje?!

Autor: Tanjug | 04.12.2013 - 22:26:00h | Komentara: 0

Rodoljub Šabić ocenio da, sa formalno-pravnog stanovišta, odredbe Zakona o pravu na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja nisu suprotne Ustavu.

Poverenik za informacije od javnog značaja je u pisanoj izjavi medijima naveo da je, zbog odredbe ovog zakona kojom se utvrđuje obaveza lekara i zdravstvenih ustanova da obaveštavaju RFZO o prekidima trudnoće i mrtvorođenoj deci, neophodno da nadležni organi preduzmu sve kako bi se otklonile dileme o povredi prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić | Foto: Nenad Đorđević

 On je rekao da bi lično više voleo da je zakonodavac izabrao drugi, po privatnost manje invazivan mehanizam za kontrolu postojanja osnova za ostvarivanje prava iz zakona.

Šabić je pojasnio da je jedina svrha ovakve obrade podataka utvrđivanje prestanka osnova koji je uslov za ostvarivanje prava po osnovu posebnog oblika zdravstvenog osiguranja.
"Obaveza dostavljanja podataka o pobačajima i slučajevima mrtvorođene dece odnosi se samo na žene koje ostvaruju pravo po ovom posebnom zakonu, a nikako ne na sve trudnice i porodilje", naveo je Šabić.
On je dodao da je svaka druga obrada podataka o ličnosti van utvrđene svrhe nedopustiva i naglasio da bi formiranje bilo kakvih "registara" ili posebnih baza podataka o ženama koje su izvršile pobačaj bili potpuno nezakoniti.
"Neophodno je da nadležni obezbede da način dostavljanja i obrade ovakvih podataka bude takav da na neophodni minimum svede krug lica kojima su podaci dostupni", naglasio je Šabić.
On je podsetio da Vlada Srbije kasni gotovo pet godina sa donošenjem uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka i pozvao da tu svoju zakonsku obavezu konačno ispuni.

Milisavljević protiv registra žena koje su abortirale

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević izjavio je danas da se protivi formiranju nekog nacionalnog registra žena koje su abortirale. 

Milisavljević je novinarima u parlamentu rekao da je reč o informacijama koje su lične i da bi to zadiralo u privatnost žene i njena prava i da ne zna zašto bi Republičkom fondu trebao takav registar.
"Na plenarnom zasedanju parlamenta meni nije bilo jasno zašto se traži dostavljanje informacija Republičkom fondu koja je žena izvršila abortus. Smatram da bi tu trebalo da budemo pažljivi i osetljivi, to su informacije koje su lične”, naglasio je Milisavljević.
Zakon o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, turudnica i porodilja, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, između ostalog, predviđa da je lekar specijalista ginekologije i akušerstva dužan da odmah po utvrđivanju trudnoće, odnosno po izvršenom prekidu trudnoće trudnice koja ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa tim zakonom, obavesti RFZO.
Takođe, zdravstvena ustanova u kojoj porodilja rodi mrtvo dete dužna je da odmah po porođaju o tome obavesti Republički fond.
Inače, tim zakonom utvrđuje se da deca do 18 godina, trudnice i porodilje imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li su zaposleni ili nisu i da li im poslodavac uplaćuje doprinose.
Milisavljević je naveo da su ga građani već putem društvenih mreža pitali o tome i da smatra da bi bilo bolje da se napravi registar pedofila ili silovatelja.
"Srpska pravoslavna crkva pokretala je temu o pogrešnosti abortusa i mislim da je to ulazak u privatnost žene i privatnost odlučivanja o pravljenju porodice. Ne želim da povezujem jedno sa drugim, ali ako je to nešto planski, u ime DS mogu da kažem da smo mi protiv takvog nacionalnog registra žena koje su abortirale”, poručio je Milisavljević.

RFZO dodatno konsultuje Šabića

RFZO je saopštio da će dodatno konsultovati Rodoljuba Šabića kako bi se našao najpogodniji način prikupljanja podataka o abortusima i mrtvorođenoj deci. 

Savetnica za informisanje direktora RFZO Aleksandra Gazivoda je podsetila da Zakon o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je stupio na snagu 27. novembra, omogućava punu zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja o trošku RFZO, bez obzira na to da li oni imaju ili nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.
"Ukoliko je došlo do prekida trudnoće, samim tim gubi se pravo da se koristi zdravstvena zaštita po odredbama novog specijalnog zakona", rekla je Gazivoda Tanjugu.
Ona je dodala da žena koja je prekinula trudnoću ne može da ima besplatnu punu zdravstvenu zaštitu, već će sa neoverenom zdravstvenom knjižicom, poput ostalih građana Srbije sa istim problemom, imati pravo isključivo na hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.
Da bi se sprečile moguće zloupotrebe, pojasnila je ona, lekar specijalista, odnosno zdravstvena ustanova, u obavezi su da dostave podatke RFZO, a iz istog razloga su neophodni i podaci o mrtvorođenoj deci.
"RFZO će biti dostavljeni podaci o pruženim zdravstvenim uslugama koje se već vode u matičnoj evidenciji RFZO u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju", rekla je ona.
Podaci iz matične evidencije koji se odnose na pojedino osigurano lice, kako je pojasnila, jesu lični podaci i predstavljaju službenu tajnu, odnosno ne mogu se iznositi i objavljivati u javnosti.
"RFZO će dodatno konsultovati poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, koji se bavi i zaštitom privatnosti podataka o ličnosti, kako bi se našao najpogodniji način prikupljanja podataka koji su neophodni za rad RFZO-a, a da pritom ne bude povređena privatnost", zaključila je Gazivoda. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP