Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BESRAMNO ARČENJE NOVCA GRAĐANA SRBIJE

Za putovanja
policajaca 20
miliona evra!

Autor: S. V. - I. K. | 05.06.2013 - 09:55:00h | Komentara: 22

Policajci koji mahom bez osnova naplaćuju putne troškove ove godine će olakšati državnu kasu za čak dve milijarde dinara, što je sedam puta više nego 2008! Kako objašnjava naš izvor iz vrha MUP-a, ovako ogromna razlika u budžetu objašnjava se sve većim brojem policijskih službenika koji, koristeći manjkavosti propisa, dolaze do ekstra zarade - od 30.000 do 70.000 dinara mesečno.

Policija

Koristeći manjkavost propisa, policajci dolaze do ekstra zarade | Foto: Nebojša Marković

 

Za četiri godine putni
troškovi porasli sedam puta

- Pre pet godina, MUP je za putne troškove izdvajao 300 miliona. Taj budžet se 2010. i 2011. popeo na 700 miliona, a za ovu godinu planirano je čak dve milijarde dinara, odnosno skoro 20 miliona evra. To je mnogo novca i neophodno je da se menjaju uredba i pravilnik koji to regulišu. Realno je da se ti troškovi svedu na milijardu dinara godišnje. Sve preko toga ukazuje na zloupotrebe - navodi izvor “Alo!” iz vrha srpske policije.

- Ne samo da na ime lažnih putovanja svakog meseca uzimaju ozbiljne pare, nego vam garantujem da se mnogima od njih isplaćuju ti isti putni troškovi i ako su tog meseca koristili godišnji odmor ili bolovanje. Što je najgore, sve je to u evidenciji i nema prepreka da im se obustavi isplata za putne troškove dok, na primer, leže u bolnici - priča nam jedan policajac.

Prema rečima naših čitalaca, raširena praksa je i neplaćanje prevoza u uniformi i kada se pokaže značka, pa i za postojeća putovanja često nema stvarnih troškova. Upućeni u mahinacije unutar policije pričaju da postoji i šema za istovremeno isisavanje državnog novca i smanjivanje troškova života u Beogradu.

Policija

Besramno arčenje novca | Foto: Oliver Bunić

- Postoje i prava ortačka udruženja policajaca. Nekoliko njih, koji su prijavljeni da žive van Beograda, dogovori se da zajedno iznajmljuju stan u Beogradu i tako naplaćuju putne troškove, iako nigde nisu mrdnuli - objašnjava nam on.
Za sada je otkriveno da je najalaviji među policajcima putnicima Igor Radulović, zaposlen u Policijskoj upravi Beograd, u Upravi saobraćajne policije Sever. On je samo za april 2013. naplatio skoro 100.000 dinara na ime putnih troškova i to tako što je prijavljen da živi u Surdulici, a radi u glavnom gradu.

Sindikat: Šefovi naplaćuju više!
Reagujući na pisanje “Alo!”, Sindikat ujedinjene policije oglasio se saopštenjem u kojem tvrdi da daleko veću štetu Srbiji nanosi rukovodeći kadar, koji koristi službena vozila bez ograničenja. Zbog toga ovaj sindikat predlaže usvajanje pravilnika o korišćenju službenih vozila kojim će se sprečiti zloupotrebe i smanjiti troškovi.

Poslednji komentari
  • skakljo Vreme: 05.06.2013 10:16h

    Oni mogu,jadni gradjani placaju izmisljene i eksperimentalne saobracajne greske,prekrsaje, bez presedana u okruzenju,a i u svetu gledano na primanja,arce imaju bahati su i tako u nedogled

  • Rakun Vreme: 05.06.2013 10:20h

    Pa ovo je strašni sud, pa ti "socijalisti" i taj ministar policije, zar ovako misle da naprave štednju. Krajnje je vreme da se naprednjaci otkače od ovih pijavica i predatora i sami,punom snagom krenu napred. Da Bog mili sačuva!Pa kome pade na pamet da šalje policajce na rad,van svog mesta boravka,pa zar su u pitanju toliki stručnjaci i svaki dan putuju.Ovo nema nigde u svetu. Vučiću,spašvaj ovaj narod,aman ti Bog!!!!!

  • police Vreme: 05.06.2013 11:12h

    Zasto se ne zavrsi ta sistematizacija pa da se svakom omoguci da radi u svom mestu? Zasto lakes dobiti loto, a ne premestaj? Ko ne putuje, taj ne zna sta je to! Dzaba pisati zahtev, ako nemas "nekog" da pogura...jos ispadnes smesan. Zloupotreba ima dosta u smislu da uzimaju PT a da ne putuju. Save se to da resiti da je nekom u interesu. Sreca pa je sindikat pokrenuo pricu oko premestaja (I zainteresovanost je neverovatna), cak je I Direktor "dao" zeleno svetlo, Ali to ide neverovatno sporo I slabo ko vise veruje da CE nest biti od toga... P.S. Nada zadnja umire.

  • nis Vreme: 05.06.2013 12:13h

    odlicna tema, a trebalo bi to isto puisatiiza narodne poslanike, a trebalo bi puisati i o tome kako vojna lica primaju nahnadu za to sto nemaju resen stanbeno pitanje i i kojim to pravima mogu mescno da dobijaju preko plate od 15000 do 30000 dinara.

  • CRNI ZMAJ Vreme: 05.06.2013 12:35h

    Bice nama sa nazadnom strankom sve gore!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP