Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠIROKO:

Za putovanja poslanika Skupština izdvojila 45 miliona!

Autor: A.O. | 25.07.2014 - 14:20:00h | Komentara: 1

Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu potrošeno je oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Andrej Isaković

Skupštini Srbije, čiji je budžet iznosio nešto više od 2,1 milijarde dinara, do kraja budžetske godine ostalo je na raspolaganju oko 985 miliona dinara. Ovo su podaci koji stoje u Izveštaju generalnog skeratara parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci ove godine, koji je danas uvojio Administrativni odbor.
U Izveštaju o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad parlamenta za prvih šest meseci ove godine navedeno je da plate poslanika nisu menjane od 2005. godine i da je za njihova lična primanja i naknade troškoga u tom periodu utrošeno oko 290 miliona dinara, prenosi Telegraf.
Za rad stručnih službi potrošeno je oko 480 miliona dinara.
Za finansiranje rashoda indirektno vezanih za obavljanje funkcije poslanika, kao što su stučni i drugi poslovi radnih tela, predsednika i potpredsednika parlametna i poslaničkih grupa…, utrošeno je 1,6 milijardi dinara.
Za isplatu zakupa stana poslanicima potrošeno je za prvih šet meseci ove godine 1,6 miliona dinara, a za naknade za odvojen život od porodice oko 470.000 dinara.

Službeni automobili za godinu dana  prešli 67 miliona  kilometara!?

Službeni automobili za godinu dana prešli 67 miliona kilometara!? | Foto: Vesna Lalić

Ta naknada smanjena je odlukom Adminsitrativnog odbora 2009. godine sa 75 na 40 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, stoji u Izveštaju.
Za poslanički dodatak, odnosno paušal, u Izveštaju je navedeno da je potrošeno oko 69 miliona dinara od januara do juna ove godine i da on iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu.
Kada je reč o troškovima putovanja u inostranstvu piše da je potrošeno oko 45 miliona dinara, a precizirano je da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da se u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika poslanicima isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedništa parlamenta.
Parlamentu je, prema Izveštaju, donirano oko dva miliona dinara, a do sada je od te sume potrošena polovina.
Donacije su stigle od UNDP – za jačanje nadzorne uloge i javnosti parlamenta, a iz OEBS za projekat Jačanje kapaciteta parlamenta u cilju efikasne komunikacije sa građanima.
Za vanredne parlamentarne izbore potrošeno 1,1 milijarda dinara, takođe je navedeno u Izveštaju.
Poslednji komentari
  • mm Vreme: 25.07.2014 15:01h

    Zbog cega se ne donese zakon da oni sami placaju svoja putovanja, da nema na odvojeni zivot nista, neka placa i stan sebi....ako vec hoce da se bavi politikom i da bude poslanik....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP