Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGONIJA MEŠTANA DOLJEVAČKOG SELA ŠARLINAC

Za sat nestalo sve što sam sticao 30 godina!

Autor: Branko Janačković | 22.04.2014 - 14:35:00h | Komentara: 3

Meštanima sela Šarlinac u opštini Doljevac reka Toplica je za četiri godine triput plavila domove, a sem očaja zbog gubitka svega što imaju, dodatno su razočarani u državu koja ih je kako tvrde već nekoliko puta ostavila na cedilu. Safet Paunović jedan je od 20 meštana Šarlinca kojima je nakon izlivanja reke seoski Dom kulture postao prinudni dom, a koji za „Alo!“ potreseno priča kako mu je voda „odnela sve“.

Šarlinac / Foto: K. Kamenov

Sa ženom i troje dece završio sam na ulici. Došlo mi je da se bacim u reku da i mene odnese: Safet Paunović / Foto: K. Kamenov

- Za sat vremena ostao sam bez svega što sam sticao 30 godina. Voda je krenula iznenada, nismo stigli da se okrenemo, a sve je bilo već poplavljeno. Sve što sam sticao, otišlo je za jednu noć. Sa ženom i troje dece završio sam na ulici. Došlo mi je da se bacim u reku da i mene odnese. Pretrpeo sam štetu od 10.000 do 15.000 evra. Ali, strahujemo da nam sledeća poplava može porušiti kuće jer ih je voda već načela - kaže Paunović. Tridesetak meštana Šarlinca i Šainovca kojima su poplavljeni domovi smešteno je u seoske domove kulture, a još 30 kod rođaka, poplavljeno je oko 30 domaćinstava i 500 hektara oranica. Safetov komšija Dejan Osmanović, takođe je smešten u Domu kulture, a njegova kuća je bila prva na udaru nabujale reke. „Tri puta me je Toplica plavila do sada za protekle četiri godine i nikad nikakvu pomoć nisam dobio. Prošli put je šteta bila 900.000 dinara, a jedino smo dobili jednokratnu novčanu pomoć 3.000 dinara“, kaže Osmanović, u čijoj kući je juče bilo oko 60 centimetara vode.

Šarlinac / Foto: K. Kamenov

Pomoć stanovnicima Šarlinca preko potrebna/ Foto: K. Kamenov

Šarlinac / Foto: K. Kamenov

Dobili pet metalnih kreveta za njih 20: Prinudni smeštaj u Domu kulture / Foto: K. Kamenov 

- Sve je potopljeno, kreveti, ormari, frižider... Taman obnovimo uništeno, dođe poplava i sve nam uništi. Kada nas je poslednji put 2011. plavila reka, rekli su da će napraviti nasipe, ali ništa nije urađeno - veli Osmanović, dok u ribarskim gumenim čizmama ulazi u kuću. Boban Useinović, takođe meštanin Šarlinaca, odbijao je da napusti kuću, ali je evakuacija bila neminovna.

Šarlinac / Foto: K. Kamenov

Teški dani za doljevačke mališane / Foto: K. Kamenov

  • Šarlinac / Foto: K. Kamenov | Foto:
  • Šarlinac / Foto: K. Kamenov | Foto:
  • Šarlinac / Foto: K. Kamenov | Foto:
 
- Majka mi je evakuisana iz kuće građevinskom mašinom. Ja sam ostao, ali nije vredelo. Sve je voda uništila - kaže Boban. U opštini Doljevac kažu da će Komisije za popis štete biti formirane danas. Zbog poplava je u 11 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija, i to u Lučanima, Požegi, Kuršumliji, Prokuplju, Zaječaru, Medvedji, Lebanu, Doljevcu, Gadžin Hanu, Trgovištu i Žitorađi. Prema upozorenjima Republičkog štaba za vanredne situacije, topljenje snega uticaće na rast vodostaja u gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave, Toplice i Veternice, i to do 23. aprila.

Prokuplju trebaju voda, hrana i dušeci


Prema nezvaničnim podacima Toplica je za tri dana poplavila više od 70 kuća, evakuisano je 35, a iz poplava izvučeno 11 osoba. Voda se polako povlači u rečno korito, ali su brojni domovi i dalje pod vodom. „Radimo na tome da se ljudima obezbede dušeci i voda i hrana“, rekao je predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković. LJ. M.

Poplave u Prokuplju

Poplave u Prokuplju

Poplave u Prokuplju

Reke odnele mostove


Mnogi zaseoci planinskog dela Župe potpuno su odsečeni od sveta, njive i zasadi su 100 odsto uništeni. Zaseoci Bogdanovići i Lukovići su potpuno odsečeni od sveta, jer je nabujala Rasina odnela most u Mitrovom polju. Put Alelsandrovac-Jošanička Banja je zatvoren za saobraćaj.

Aleksandrovac

Morava plavi sve živo, Dragačevu prete odroni


„Putevi Srbije“ saopštili su da je zbog izlivanja Južne Morave zabranjen saobraćaj kod nadvožnjaka u Đunisu. Zapadna Morava izlila se u Čačku i u Ovčar Banji. Predsednik opštine Lučani Radomir Sretenović izjavio je da Gornjem i Donjem Dragačevu prete odroni i klizišta.

Selo Grejač kod Aleksinca potpuno pod vodom

  • Grejač kod Aleksinca | Foto:
  • Grejač kod Aleksinca | Foto:
  • Grejač kod Aleksinca | Foto:
  • Grejač kod Aleksinca | Foto:
  • Grejač kod Aleksinca | Foto:
  • Grejač kod Aleksinca | Foto:

Nadležni se prepucavaju greškama i obilaze ugrožena područja

regionalni put Usce - Ivanjica ovo se desilo na 13 km od Usca prema Ivanjici u neposrednoj blizini manastira Studenice

Reka Studenica odnela deo puta | Foto: Goran Krstić

Država će pomoći najsiromašnijim opštinama

Ministri građevinarstva i urbanizma i saobraćaja u tehničkoj vladi Velimir Ilić i Aleksandar Antić obišli su juče poplavljena područja u zapadnoj Srbiji i poručili da će država pomoći najsiromašnijim opštinama u sanaciji klizišta i oštećenih puteva. Ministar saobraćaja pohvalio je putare koji su za 48 sati uspeli da odblokiraju put između Lučana i Guče. U opštini Požega poplava je zahvatila 1.500 hektara zemljišta.

Dačić VS lokalne vlasti

Čelnici više opština koje su pogođene poplavama odbacili su juče kritike premijera Ivice Dačića da je do poplava došlo zbog nebrige lokalne vlasti i poručili da su prethodni radovi na uređenju vodotokova iz njihove nadležnosti doprineli da šteta od poplava bude manja.

Slavica: Voda nije za piće
 

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče, prilikom obilaska Prokuplja i Žitorađa, da voda u tom kraju nije za piće i poručila da će na današnjoj sednici Vlade biti reči o pomoći ugroženim opštinama.

Poslednji komentari
  • Ilija Vreme: 22.04.2014 14:48h

    Nesto nema Supermena iz Feketica da pomogne, ah da prosli izbori...

  • Prorok Ilija Vreme: 22.04.2014 16:25h

    Niste shvatili da je drzava odumrla, ostali su samo lopovi. A vi seljaci, sram vas bilo, zasto sami nesto ne preduzmete da bar ocistite to smace sa kojim ste zatrpali reke i kanale. Bog vas nagradjuje bas onako kako radite. Sticajem okolnosti sam planinar pa sam peske obisao sve te krajeve. Na sve strane samo smece koje vi bacate i unistavate prirodu. Pririoda vam vraca za sve to sto joj cinite. Daj boze da se opametite.

  • bata-Nis Vreme: 22.04.2014 19:48h

    Zato postoje osiguravajuce kuce,osigurajte pa onda necete imati potrebe da kukate.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP