Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA

Za simbol stradanja Krupnja ni dinar odštete (FOTO)

Autor: blic.rs | 10.05.2015 - 22:12:00h | Komentara: 0

Da sam za svaku objavljenu fotografiju mog uništenog objekta dobio jedan evro, bio bih bogat čovek - počinje svoju ispovest Dragan Đurđević iz krupanjskog naselja Žarkovača.

Objekat o kome Dragan priča je bio meta svake novinarske ekipe, a bilo ih je mnogo koje su posetile Krupanj. Svi su hteli da fotografišu baš njegov objekat, jer je najbolje odslikavao pošast koja je Krupnjem prošlog maja protutnjala. Pored zgrade 11 sa 5,5 metara, sa kojom se vodena sila igrala kao da je od papira, slikali su se i svi političari koji su tih dana u Krupanj dolazili.

Krupanj / Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dragan Đurđević ispred svog doma prošle godine / Foto: Aleksandar Dimitrijević

 A njih je bilo tek nešto manje od novinara. Fotografiju objekta iz naselja Žarkovača obilato su koristili i opštinari u traženju pomoći za svoj grad.


I kako to u zemlji Srbiji obično biva, dolazimo do apsurda, čuda neviđenog. Za simbol stradanja prošlomajskog pogroma, ispred koga su se svi koji u državi nešto znače fotografisali, koji je video ceo svet, Dragan nije dobio ni dinara nadoknade. Mora čak da spremi hiljadu i po evra da plati rušenje.

Krupanj / Foto: Dušan Milenković

kuća Đurđevića postala je simbol stradanja Krupnja / Foto: Dušan Milenković

 - Po uredbi Vlade za pomoćne objekte se nije dobijala nadoknada. Iako sam za objekat imao građevinsku dozvolu, iako mi je u njemu bila radionica od koje smo živeli, iako su bile i sobe za stanovanje i garaža, to je, kažu, pomoćni objekat i za njega nema ništa.

Dodaje da ni on ni supruga Branka ne rade, da ih izdržava sin koji živi u Beogradu.
- Krivo mi je, ali šta ću. Uredba je uredba. Da sam bar dobio nešto od silnih donacija koje su stizale. Ni crepljika nije do mene stigla. Razočaran sam zbog toga - priča Dragan.
I to nije sve. Kuća mu je prvo procenjena u drugu kategoriju oštećenja ( na skali od I-VI). Dragan se na rešenje žalio. Posle tri meseca čekanja žalba mu je usvojena i dobija novu procenu, IV kategorija. Ali i to ga je koštalo.
- Dobio sam 350.000 dinara. A za sanaciju sam do sada potrošio preko pola miliona. A do unutrašnjih ispucalih zidova nisam ni stigao. I to nije ono najgore. Dok sam čekao rešenje na žalbu, u Krupanj su stizale brojne donacije, od novčanih vaučera do bele tehnike i nameštaja. I naravno, nisam od toga dobio ništa jer sam čekao rešenje na žalbu - objašnjava Đurđević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP