Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Za smrt bebe Berine optužili Srbe?!

Autor: Vesti online | 18.06.2013 - 14:09:00h | Komentara: 1

Smrt Berine Hamidović, jednoipomesečne bebe iz BiH koja je preminula u Beogradu, u delu sarajevskih medija i među pojedinim aktivistima nevladinih organizacija brutalno je zloupotrebljena u političke svrhe.

Tragičan slučaj devojčice koja je imala velike zdravstvene probleme, zbog čega je iz Sarajeva upućena na lečenje u Beograd gde je i umrla, iskorišćen je za pojačavanje tenzija u okviru protesta zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, ali i za skandalozne napade na srpske zvaničnike u zajedničkim organima.
Iako priča o Berini ima mnogo širi kontekst i tiče se nekoliko nivoa vlasti, pažnja je skrenuta samo na institucije BiH i to samo na Srbe koji sede u njima, što je dodatno podgrejalo ionako vruću situaciju u Sarajevu.
 

Deca odala počast maloj Berini

Deca odala počast maloj Berini | Foto: klix.ba

Oko 2.000 građana Sarajeva okupilo se preksinoć pred parlamentom BiH i odalo počast nesrećnoj bebi, ali istup Emira Suljagića, koordinatora koalicije Prvi mart koja se zalaže za klasičan izborni inženjering 2014. godine u Republici Srpskoj, ljudsku nesreću bacio je u drugi plan.

Žrtva bolesti i administracije


Berinin otac je ispričao da je njegovoj kćerki po rođenju dijagnostikovana bolest zbog koje nije mogla da jede. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, ali tada su nastali novi problemi jer beba nije imala matični broj, a samim time ni dokument s kojim bi mogla da pređe granicu. Prema očevom svedočenju, Hamidovićevi su na granici satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju. Međutim, nije samo matični broj bio problem, već i vlasti kantona Sarajevo koji nisu uplatile novac za lečenje. Zdravstveno stanje devojčice se u međuvremenu pogoršalo i preminula je 13. juna.


Majka zahvalna lekarima iz Beograda


- Hvala im od srca, dali su sve od sebe da spasu našu ćerkicu - rekla je Edina.
Ona je za list "Blic" kazala da su dete izgubili zbog procedure.
- Na koja god vrata da smo pokucali, samo bi se čulo: "Mi nismo nadležni." Molili smo, preklinjali, da bi nam na kraju službenica Ministarstva civilnih poslova odbrusila: "Šta vi hoćete, dolazite pet puta!" - ispričala je Edina.

- Ovaj život ide na dušu Sredoja Novića, ministra civilnih poslova jer je krizu kreirao on kad je pred Savet ministara stavio izmene Zakona o JMB koje izlaze van okvira odluke Ustavnog suda. Što samo potvrđuje ono što govorim sve vreme: svi od Dodika preko Bosića do Novića, svi državni službenici, funkcioneri i poslanici iz RS u državnim institucijama su spremni pustiti svu našu decu i da umiru, samo da bi oni izborili taj komad suvereniteta i pravo da izdaju matične brojeve u RS - rekao je Suljagić.
 
Ovaj klasičan govor mržnje i zamenu teza osudili su pojedini srpski političari. Šef srpskog kluba delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zgrožen je Suljagićevom izjavom.
- On je već dovoljno uprljao odnose u BiH i jadan je i čemeran ako misli da će na temelju ovakvih događaja skrenuti pažnju na sebe. Očigledno je da postoji taktika u FBiH, čiji je i on deo, koja pokušava da krivicu svali na Srpsku. Zašto Suljagić ne prozove i Zlatka Lagumdžiju koji je takođe deo vlasti na nivou BiH? Zašto se demonstranti ne okupljaju ispred centrala federalnih stranaka koje ne žele da podrže predlog Saveta ministara - pita se Košarac.
Poslednji komentari
  • Beograđanin Vreme: 18.06.2013 21:56h

    Ja sam protiv JMBG. Nema unitarne bih.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP