Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG PRESAĐENOG BUBREGA NE MOŽE DA RADI KAO VOZAČ

Za specijaliste je zdrav, za policiju nesposoban!

Autor: P. Vujanac | 11.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Valjevac Dragan Petrović (42) izgubio je dozvolu za rad kao profesionalni vozač posle transplantacije bubrega, iako je potpuno zdrav i oporavljen! Razlog je što su u Policijskoj upravi Valjevo uvažili mišljenje lekara medicine rada, a ne specijaliste nefrologa!

Odbili me za  invalidsku penziju  jer je komisija  konstatovala da  sam sposoban za rad, pa gde je tu logika!

Odbili me za invalidsku penziju jer je komisija konstatovala da sam sposoban za rad, pa gde je tu logika!

U Policijskoj upravi Valjevo, gde treba da dobije vozačku, uvažili mišljenje lekara medicine rada, a ne nefrologa!

Za sve to je, navodi Petrović, „kriv“ pravilnik o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila, u kojem se vozači sa presađenim bubregom po automatizmu smatraju psihofozički nesposobnim za rad!


Petroviću nije pomoglo ni što su nefrolozi Kliničkog centra Srbije, koji su mu presadili bubreg od majke, rekli da je zdrav i prav i da funkcioniše dobro i sa presađenim organom. Mišljenje lekara specijaliste su uvažili i u „Železnicama Srbije“, gde je Petrović zaposlen kao profesionalni vozač kombija. Međutim, za Policijsku upravu, koja je trebala da mu posle povratka sa bolovanja obnovi vozačku dozvolu, merodavno je bilo mišljenje lekara medicine rada.

- Taj lekar, koji se striktno držao samo papira, odnosno pravilnika o zdravstvenim uslovima, proglasio me je psihofizički nesposobnim za rad pošto imam presađen bubreg, a u Policijskoj upravi Valjevo su samo to konstatovali, ne uzimajući u obzir mišljenje lekara specijaliste, pa sam ostao bez vozačke dozvole. Niko od njih se nije udubio u druge članove tog pravilnika u kojima piše da mogu da upravljam motornim vozilom ukoliko imam mišljenje lekara specijaliste da mi bubreg funkcioniše bez problema. Ova birokratija mi zagorčava život već tri meseca - priča Petrović, koji je od svog posla profesionalnog vozača izdržavao četvoro dece.

Nedobijanje vozačke dozvole nije bio kraj Draganovim mukama. Naime, nefrolozi su mu preporučili da podnese zahtev za invalidsku penziju, što je i učinio.

- Onda se na komisiji ispostavilo da sam suštinski sposoban za rad, pa su me odbili za invalidsku penziju. Međutim, zbog mišljenja lekara medicine rada, na osnovu kojeg nisam dobio vozačku dozvolu, formalno sam nesposoban za rad. Tako da sam sada ni na nebu ni na zemlji jer sam za dobijanje invalidske penzije potpuno zdrav, a za rad kao profesionalni vozač uopšte nisam zdrav! Pa gde je tu logika i pravda – pita se Petrović.
Poslednji komentari
  • Zlaja Vreme: 11.02.2014 10:04h

    Zemlja Srbija!

  • marko Vreme: 11.02.2014 11:01h

    Tuga je ovo sto se desava u Srbiji

  • Драгомир Vreme: 11.02.2014 12:16h

    Синко мој,да ти стари Драгомир вели да ти је ,,слаба ракија,,?Разумеш?Наравно да ме разумеш!Младић није свој проблем хтео да реши уз помоћ алкохола и дроге већ ошо код психијатра!ЗЕЗНУО СЕ КАО НИКАДА?Уместо да се посвети редовном спавању и спорту као и лепим занимањем довео би се у ред у року од месец дана.Радио је одговоран посао и важио за доброг радника.И шта сада се дешава?Осетила лекарка да моли да га врати на посао па чека паре?Неко јој понудио 500 евро на шта се она цинички насмејала!Ја лично знам момка и могу да гарантујем да је здрав и прав.Макар да буде враћен три месеца за пробу.Овако обавља сада посао који се у тој фирми сматра кажњенички.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP