Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DONATORSKA KONFERENCIJA

Za Srbiju prikupljeno 995 miliona evra!

Autor: Tanjug/B92 | 16.07.2014 - 21:31:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije je rekao da su od te sume nešto donacije država, nešto povoljni krediti, a nešto preusmeren novac iz različitih fondova.

Evropski gradovi

Brisel, domaćin donatorske konferencije za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je na donatorskoj konferenciji u Briselu dobijeno više od 1,7 milijardi evra pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
"Nešto su direktne donacije država, nešto su povoljni krediti, a nešto su krediti koji nisu iskorišćeni pa se sada preusmeravaju" rekao je Nikolić i dodao da u to nisu ušla sredstva iz fonda solidarnosti EU za koje treba da apliciramo.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: AP

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da dobijen "frapantno" visok iznos istovremeno izražavajući uverenje da će naša zemlja opravdati poverenje EU i ostalih donatora.
"Srbija je ovo zaslužila svojim ponašanjem u pretodne dve godine i Srbija će opravdati ovo poverenje koje ima", rekao je Nikolić.

On je u svom govoru na početku konferencije rekao da je ponosan na ono što danas doživljava Srbija, i istakao da je tokom konferencije postajao sve ponosniji, jer se ceo svet okupio zbog nevolje Srbije.

"Veoma sam zahvalan", rekao je Nikolić i podsetio da je tražio da se konferencija organizuje za Srbiju, BiH i Hrvatsku, koja je odustala i da je to jasan znak da Srbija želi da ponovo bude ne samo lider na Balkanu ili u zemljama bivše Jugoslavije, već da ponovo okupi te države na zajedničknim ciljevima, kako bi se zaboravilo da smo ikad imali bilo kakav sukob.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Nikolić je rekao da je očigledno da su se i EK i EU zauzele za to da iznos donacija busde stso veći i nagalsio da su se apelu odazvale i zemlje koje ne pripadaju EU.

On je istakao da će novac koji Srbija bude dobila biti potrošen isključivo na namene za koje ih oni opredeljuju.

"Sve ovo sve teče uz puno saosećanja sa Srbijom i BiH i sa puno želje da ovo premostimo i sto pre da prebolimo. Ovi ljudi su ovde jasni i izričiti, oni žele da mi taj novac utrošimo isključivo na namene za koje ih oni opredeljuju i misim da je na našim vladama da o tome razmišljaju jer ne sme da nam se desi da na bilo koji način izigramo poverenje koje je očigledno toliko veliko da su se odlučili da prvi put u istoriji naprave ovakvu donatorsku konferenciju", zaključio je Nikolić.

U tom smislu on je apelovao na Vladu Srbije da, upravo zbog trošenja novca na pravi način i za realne potrebe, odredi prave ljude koji će umeti da na pošten i transparentan način obave veliki posao i usmere taj novac.

Kako je najavio za šest meseci biće održana nova donatorska konferencija na kojoj će se proveriti kako su sredstva utrošena i na kojoj očekuje nove donacije.

Komesarka za vanredne situacije i humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva navela je da je za Srbiju obećana pomoć od 995, 2 miliona evra i da je više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija obećalo sredstva.

"Nije loše za jedno popodne", rekla je Georgieva.

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva | Foto: Profimedia

Georgieva je ukazala da predstoji mnogo posla na rekonstrukciji oštećene infrastrukture, ali se ne smeju zaboraviti ranjive grupe kao što su deca, Romi i samohrani roditelji.

Ona je sem toga istakla da nije dovoljno popraviti objekte onakvi kakvi su bili, nego se mora više voditi računa o bezbednosti i riziku od novih poplava.

Cifra od 1,7 milijardi evra pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, koja je danas pomenuta na donatorskoj konferenciji je impozantna, ali je treba uzeti sa rezervom, izjavila je za Tanjug ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Još uvek ne znamo koliko je novca namenjeno Srbiji, a koliko BiH", upozorila je Joksimović i objasnila da samo manji deo pomenute sume predstavlja svež novac.

"Moramo da razdvojimo direktne donacije od kredita i da vidimo uslove pod kojiima ćemo te kredite dobiti", rekla je ona.

Kandidat broj 1: Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović | Foto: RAS

Joksimović je ukazala i da je jedan deo novca koji je danas obećan ranije već bio odobren Srbiji za neke druge namene, a da je na današnjoj konferenciji preusmeren na otklanjanje posledica poplave.


Ona je istakla da EU, kroz pretpristupne fondove, Fond solidarnosti i bilateralnu pomoć ostaje najveći donator Srbiji za otklanjanje posledica majskih poplava.

Poslednji komentari
  • DEBe Vreme: 17.07.2014 04:29h

    Ja mislim da je moj komentar "zakasneo", ali ako se moze nesto "spasiti". Pamet u glavi, nemate ministra finansija ( taj je i onako bio pod znaku pitanja), ali imate guvernerku. Dali znate koliko od dosadasnjih doniranih fondova je " poplavio" i neke "sive zone"? Sta znaci nesto prenamenjeno, nesto krediti...Brojke i obecanje za casan pristup pri raspredeljivanju su jedino validne izjave kad se govori o donatorskom konferencijaom. "Nesto" i "malo" je kad "kupujemo" na zelenim pazarima ( nesto voca, malo povrca) Pa i tamo je nepreciznost nedozvoljiva u celosti - ako je mnogo, a neraspredeljena - "pokvarice se roba", ako je malo-preti glad!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP