Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAŠALA

Za tri godine pomoć ombudsmana tražilo više od 90.000 ljudi

Autor: Tanjug | 28.04.2015 - 16:41:00h | Komentara: 0

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je danas u Leskovcu da se Kancelariji zaštitnika od 2012. godine obratilo skoro 900 građana Jablaničkog okruga, a da je ukupan broj onih koji su zatražili pomoć 90.259.

Saša Janković, ombudsman

Saša Janković, ombudsman | Foto: Dalibor Danilović

Od nekoliko hiljada preporuka, koje su upućene državnim organima, prihvaćeno je između 60 i 70 odsto, rekao je Janković.


On je ukazao da je od 2012. godine, kada je u leskovačkoj Narodnoj biblioteci otvorena kancelarija, odakle građani mogu video linkom da se obrate zaštitniku, pomoć zatražilo 875 građana Jablaničkog okruga.


"To je impresivna cifra i ona pokazuje da građanke i građani ovog okruga imaju visoku svest o instituciji zaštitnika građana. Takodje, imaju i visoku svest o korišćenju svojih prava", ocenio je Janković.


On je naveo da se građani Jablaničkog okruga najčešće žale na nemogućnost ostvarivanja prava na zaštitu imovine, da su na drugom mestu pritužbe u vezi ostvarivanja prava na invalidsku i penzionu zaštitu, a zatim i pritužbe zbog prava na zdravstvenu zaštitu i pravo na rad.


Zamenik zaštitnika građana, koji je u Leskovcu sa predstavnicima lokalne samouprave, sudstva, policije i Centra za socijalni rad učestvovao na okruglom stolu "Uloga zaštitnika građana u ostvarivanju principa dobre uprave", rekao je da je veče pre sastanka iznenada posetio i Okružni zatvor u tom mestu.


"Na licima pritvorenika i osudjenika nismo videli strah i oni pohvaljuju službu obezbeđenja. Možemo preliminarno da zaključimo da se u zatvorenim ustanovama ne prelazi granica koja bi predstavljala zlostavljanje zatvorenika", kazao je Janković na konferenciji za novinare.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP