Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADIKA PAHOMIJE NEMILICE ARČI PARE VERNIKA

Za troškove dvora
40.000 evra godišnje!

Autor: V. Pešić | 22.09.2013 - 08:11:00h | Komentara: 1

Vladičanski dvor u Vranju, na čijem čelu se nalazi vladika Pahomije, za održavanje, ishranu, komunalije, telefone, putne troškove, kanonske vizitacije i održavanje limuzina godišnje potroši više od 40.000 evra, piše nedeljnik „Vranjske“! Vladika Pahomije se, navodi taj list, vozi službenim džipom koji je pre četiri godine kupljen za 30.000 evra.

Vladika Pahomije

Vladika Pahomije | Foto: Oliver Bunić

Za održavanje eparhijskog voznog parka godišnje se, saznaje nedeljnik, potroši 446.000 dinara, a na putne troškove lani je spiskano 836.000. Da je Eparhija vranjska najbogatija i najpoželjnija srpska firma, potvrđuje i podatak da crkveni službenici sa blagajne mesečno podižu od 48.000 do 101.400 dinara, obelodanio je list. Ističe se i da vozači, kuvari, magacioneri, ekonomi i portiri zarade od 33.235 do 42.500. U „Jumku“, na primer, tekstilci u proseku prime petnaestak hiljada dinara.

Takođe, list navodi i da Pahomije upražnjava i nepotizam, pa tako njegova rođena sestra, igumanija Pavla Gačić, uz državnu penziju prima i crkvenu apanažu od 90.000. Igumanija nije u manastiru, već u odajama episkopije i malo ko zna čime se bavi. Sa bratom Tomislavom Gačićem, koje je svetovno ime vladike Pahomija, iz BiH u Vranje je došla 1992. godine. Vikarni arhijerej Pahomije je, saznaju „Vranjske“, zbrinuo i bratanca, koji kao sveštenik prima platu od 80.000 dinara, plus 50.000 za blagajnička i knjigovodstvena činodejstvija. Takođe, list otkriva i da je vladika zaposlio sestrića kao eparhijskog arhitektu. Protiv Pahomija i episkopije desetak bivših radnika podnelo je tužbe zbog neisplaćenih zarada od 12.000 do 18.000 dinara, poreza, doprinosa i osiguranja.
Crkvene usluge vranjska episkopija, navodi list, naplaćuje u kešu i izbegava da plaća poreske dažbine, a vernici su ogorčeni posle saznanja da vladika Pahomije godišnje u novčanik stavi više od 2,9 miliona dinara.
Poslednji komentari
  • Serbian Vreme: 22.09.2013 12:59h

    Većina bi i od nas možda tako radila da su na njegovom mestu. Treba iskoristiti priliku jedan je život i btzo prolazi. Šta bi rekao P.Pavle na ovo, ona je govorio da oni treba da budu u svemu umereni, osim u veri! Sad je šansa samo cepaj, ja te podržavam.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP