Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NI ČAŠICA

Za volanom samo sa nula promila

Autor: novosti.rs | 01.07.2014 - 13:46:00h | Komentara: 1

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje se očekuje da budu usvojene do kraja godine, će podrazumevati nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, ali i veću odgovornost putara.

Kažnjeni vozač imao  više od tri promila  alkohola u krvi

Nulta tolerancija | Foto: RAS

Nakon više odlaganja izmena zakona iz 2009. godine, stručnjaci su optimistični da je napokon došlo vreme za nove propise.
Zakon iz 2009. godine nije zabeležio očekivane rezultate, pa su odavno najavljene njegove izmene. Rokovi su nekoliko puta probijeni, pa se i dalje čeka uvođenje novog pravilnika koji podrazumeva nultu toleranciju na konzumiranje alkohola i veću odgovornost preduzeća za puteve.
- Ove novine bi trebalo da smanje broj poginulih na našim putevima, kao i da smanje materijalnu štetu sa 700 na 500 miliona evra godišnje – kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a.
- Pored toga, planiramo da uvedemo nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, stimulativne i destimulativne mera za vozače, ali i da povećamo odgovornost preduzeća za puteve.

Rusima leži alkohol više nego fudbal

Foto: Profimedia

Verovatno najdrastičnija izmena će biti da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Do sada je to bilo predviđeno samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.
Pored ovoga, biće precizirana i odgovornost putara u slučaju kada dođe do nesreće. To podrazumeva da će i oni moći da budu krivično gonjeni, ako je do saobraćajne nesreće došlo zbog stanja na drumu.
Profesor Vujanić kaže da je ministarka Zorana Mihajlović preduzela korake da se konkretne stvari o kojima se još ranije govorilo konačno implementiraju u zakon.
Poslednji komentari
  • hgh Vreme: 01.07.2014 14:54h

    To ste pricali i kad ste doneli ovaj predhodni zakon o saobracaju da ce biti manje nesreca.Kazne su rigorozne,a opet se desava isto.Nista necete postici sa tim.Moj predlog je da svi jasemo po jednog konja i nece biti nikakvih saobracajki.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP