Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAZNO

ZAAB: Rusi, ne
ulažite u Srbiju

Autor: Beta | 04.12.2012 - 15:57:00h | Komentara: 1

Grupacija ZAAB Inkorporejšn razmatra mogućnost, na osnovu vlastitih negativnih iskustava, da pozove potencijalne ruske investitore da odustanu od ulaganja u Srbiji.

"Strani investitori, uprkos prvim hrabrim potezima nove vlade, i dalje trpe posledice samovolje lokalnih tajkuna i njihovih nedozvoljenih veza sa državnom administracijom - prava manjinskih investitora grubo se krše, a sudstvo i regulatorna tela još uvek su nespremne da ulagače zaštite od sistemske korupcije", saopštila je danas kompanija na konferenciji za štampu u Moskvi, u svom sedištu.

Novac

ZAAB ima loša iskustva sa poslovanjem u Srbiji |Foto: foter.com (ilustracija)

ZAAB je prošle godine zajedno sa svojim loklanim partnerima stekla kontrolu nad skoro 25 odsto kapitala kompanije Voda Vrnjci, ali samo na papiru, istaknuto je u pisanoj izjavi predsednika te ruske grupacije Zamira Abdulajeva, koju je preneo direktor za spoljne odnose kompanije Dmitrij Sisoev.
Ukoliko se situacija uskoro ne promeni, kompanija će upoznati sa svojim negativnim iskustvima i ostale članice Trgovinsko-privredne komore Rusije, navela je kompanija.
Prema rečima Abdulajeva, uprava Vode Vrnjci i većinski akcionar, familija Gobeljić, ne samo da su stranog investitora lišili uvida u dokumentaciju, nego su mu uskratili i sva druga prava koja mu je garantovao zakon, poput prava na vanrednu reviziju, sazivanje skupštine akcionara, i ispitivanje nezakonito sklopljenih ili direktno štetnih ugovora.

Nova šansa za mala preduzeća!

Abdulajev: Investitorima su uskraćena prava! | Foto: Shutterstock

"Naša dosadašnja iskustva sa poštovanjem prava stranih investitora i sa efikasnošću progona prekršilaca zakona, sa privrednim sudovima i regulatornim telima, poput Komisije za hartije od vrednosti, porazna su", rekao je Abdulajev.
Prema njegovim rečima, "dva suštinska procesa" koja je strani investitor inicirao letos, i koja je nadležni Privredni sud u Kraljevu bio obavezan da pokrene u roku od osam dana, do danas nisu ni započeti, "pod smešnim izgovorima".
"Stoje krivične istrage, prijave za privredni prestup. Komisija za hartije od vrednosti od aprila ne može da reši nijednu od osam predstavki i prijava, snabdevenih jasnim dokazima, o nezakonitim postupcima većinskog akcionara Vode Vrnjci", dodao je predsednik ZAAB-a.
Ruski investitor tvrdi da su državni organi Srbije sami utvrdili u aprilu 2011. da ta punionica vode ostvaruje nekoliko puta veću dobit od one koju zvanično prijavljuje, ali je nakon toga istraga zaustavljena, a ključni svedoci su nakon nekoliko meseci počeli da menjaju iskaze.

Novac

Abdulajev: Porazna iskustva sa srpskom administracijom | Foto: Željko Šafar

"Nije logično da Srbija javno poziva investitore iz Rusije, kao i da od te prijateljske zemlje traže obimnu finansijsku pomoć, a da istovremeno tim istim ruskim investitorima, onda kad se odazovu pozivima, uskrati prava, uključujući elementarno pravo na zaštitu vlastitog ulaganja", kazao je Abdulajev.
On je dodao da je Vlada Srbije iskazala spremnost da reši problem ruske grupacije i da mi stoga ne vidim razloge za dalje odlaganje.
Direktor za spoljne odnose ZAAB-a je podsetio na najavu predsednika
Privredne komore Srbije Miloša Bugarina da će narednog proleća u Moskvi biti održana investiciona konferencija na kojoj će potencijalnim ruskim investitorima biti predloženo oko 45 objekata za kapitalne investicije u Srbiji.
"Interes ruskih investitora, medjutim, biće pokazan samo u slučaju da ti problemi koje grupa ZAAB ima u Srbiji, budu rešeni", kazao je on.
Na pitanje da li bi situacija sa ruskim kapitalom u Srbiji mogla da utiče na davanje kredita Beogradu, Sisoev je odgovorio da o tome odlučuju predsednik i vlada, ali da je Vladimir Putin ukazao da diplomatska predstavništva Rusije moraju da štite ruske investicije i da treba adekvatno da reaguju na sve slučaje diskriminacije ruskih investicija.
Poslednji komentari
  • ja Vreme: 05.12.2012 03:31h

    ako velika ruska braca hoce da ulazu kod nas zasto se dozvoljava da se nash ugled kalja???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP