Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA!

Zabranjeni insekticid otrovao 19 ždralova

Autor: Blic | 25.04.2014 - 15:20:00h | Komentara: 0

Na parceli tek zasejanoj kukuruzom u ataru između Čoke i Crne Bare, kod svinjogojske farme Arenda, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, juče su pronašli 19 primeraka uginulih ždralova. Ptice su otrovane zabranjenim insekticidom furadanom, kojim je tretirano seme kukuruza.

- Na velikoj parceli gde upravo niče kukuruz našli smo 19 jedinki otrovanih ždralova, koji su se hranili na njivi zasejanoj zrnevljem kukuruza tretiranim Furadanom. Dve ptice su već raskomadale grabljivice, lisice ili šakali – kaže predsednik Društva Jožef Gergelj.

ždralovi

Tužna i sramotna slika

On podseća da je ovo izuzetno otrovno sredstvo za toplokrvne organizme zabranjeno za tretiranje semena, ali da ga nesavesni poljoprivrednici i pored zabrane koriste prilikom setve šećerne repe, kukuruza ili suncokreta.
Odlukom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, ukinuta je dozvola za promet insekticida Furadan u Srbiji, ali on se na tržištu može naći do kraja juna od kada će njegovo korišćenje biti kažnjivo.
- Nažalost u trgovinama hemijskih sredstava i poljoprivrednim apotekama lako se nabavlja i Furadan, od čega svakog proleće prilikom setve strada puno divljači, naročito fazana i divljih pataka. Ovoga puta stradali su ždralovi, koji su zakonom zaštićeni, a među uginulim nalazi se i jedan odrasli prstenovani primerak iz Finske - rekao je predsednik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije Jožef Gergelj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP