Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUTRA KONAČNA ODLUKA!

Zabranjeni svi skupovi u nedelju osim parade!

Autor: Blic | 25.09.2014 - 22:57:00h | Komentara: 1

Svi skupovi zakazani za nedelju a koji su usmereni protiv održavanja Parade ponosa biće zabranjeni. „Blic“ saznaje da je zasad jedino izvesno da će „Dveri” održati skup zakazan za subotu na Trgu republike, a konačna odluka o održavanju Parade ponosa biće doneta sutra.

„Parada ponosa“ trebalo bi da  se održi u nedelju, 28. septembra

„Parada ponosa“ trebalo bi da se održi u nedelju, 28. septembra | Foto: Marko Metlaš

Ukoliko bude doneta odluka o održavanju Parade, policija sprema strategiju „brze akcije na sprečavanju okupljanja izgrednika”. Ukoliko je suditi prema procenama srpskih službi bezbednosti, Parada ponosa najverovatnije će biti održana.


- Rizik uoči najavljene Parade ponosa ocenjen je kao „srednji sa tendencijom

Otkazivanje od 2010.
Tri godine zaredom parada je otkazivana u poslednjem trenutku zbog velikih bezbednosnih pretnji.

ka višem stepenu”. U prevodu, to je ocena tri plus. Ta ocena doneta je na osnovu informacija o eventualnim pretnjama učesnicima Parade ponosa, ali i po pitanju ugroženosti građana i samog grada. Zasad nema informacija da se u slučaju održavanja Parade ponosa spremaju ozbiljni incidenti, iza kojih stoje ozbiljne grupe, a koji bi ugrozili bilo čiju bezbednost ili doveli do rušenja i paljenja grada, ambasada, državnih institucija - kaže za „Blic” izvor upoznat sa bezbednosnom procenom koja je upućena Vladi Srbije.

Na toj proceni srpska policija i službe bezbednosti rade svaki dan, a procena se menja sa svakom novom informacijom o eventualnim planovima izgrednika.


- Policija i BIA su pokrile aktivnosti ozbiljnih navijačkih grupa od kojih preti opasnost. Njihova međusobna komunikacija se prati, ali ono što može do dovede do nepredviđenih problema je pojedinačno delovanje, akcije manjih grupa navijača kojima je teško ući u trag. Zato će policija, u slučaju da

Štrajk
Ministar Nebojša Stefanović poručio da će policija obaviti sve zadatke koje pred nju stavlja država, te da oni koji najavljuju štrajk pokušavaju da ostvare ličnu korist.

održavanje Parade bude odobreno, na terenu delovati drugačije nego ranije, kada je zbog usporene reakcije dva puta došlo do paljenja po gradu. Akcije protiv izgrednika ovog puta biće brze. Policija će delovati u slučaju svakog većeg okupljanja izgrednika, stavljati ih u maricu i odvoziti u stanicu policije. Cilj policije biće da ne dozvoli da dođe do većeg okupljanja mogućih izgrednika - kaže naš sagovornik.


Strane diplomate je poslednjih dana interesovao koliko su zgrade njihovih ambasada u Beogradu ugrožene u slučaju održavanja Parade ponosa.
- Nemamo saznanja da se sprema napad na bilo koju ambasadu - kaže naš izvor.


Takođe, za potrebe održavanja Parade ponosa policije Republike Srpske i Crne Gore sklopile su ugovor sa našim MUP-om o pozajmici zaštitne opreme, saznaje „Blic“. Prema ovom ugovoru, Srbiji su isporučeni štitovi i šlemovi, jer naša policija ne raspolaže dovoljnom količinom te opreme.
- Rečeno nam je da će se Parada sigurno održati za vikend, kao i da ukoliko Sindikat policije stupi u štrajk, to neće uticati na odlaganje planirane šetnje - kaže izvor iz MUP-a za „Blic“.
 

Poslednji komentari
  • DEBe Vreme: 26.09.2014 03:42h

    Napravili su haos tamo, pa sklonili se na "sigurno" ONI! A koliko je sigurno, to sam bog zna i oni kao ja sto se istotstise od svega....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP