Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ARTEMIJA STIGLA TEŠKA KAZNA

Zabranjeno mu i opelo!

Autor: V. P. | 30.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Isključenje bivšeg vladike Artemija iz Srpske pravoslavne crkve imaće za njega i njegove pristalice brojne posledice. Osim što će njemu lično biti zabranjeno da učestvuje u crkvenim obredima i crkvenom životu, moguće je da će se pred državnim organima pokrenuti pitanje pravnog statusa njegove organizacije, koja trenutno ima oko 20 verskih objekata sa 150 sveštenika i koja će biti proglašena za sektu.

Njegov blagoslov je  kletva: Anatemisani  episkop nema prava  ni da krštava ni da  službuje

Njegov blagoslov je kletva: Anatemisani episkop nema prava ni da krštava ni da službuje | Foto: Željko Šafar

- Artemija SPC odsad posmatra kao bilo koju drugu osobu koja nije hrišćanske vere. Neće moći da učestvuje u liturgijskom životu, niti da se pričešćuje, a čak ni kada dođe trenutak njegove smrti, neće mnoći da mu održi opelo nijedan naš sveštenik - kaže za „Alo!“ izvor blizak SPC. Ovo je prvi slučaj isključenja u novijoj istoriji SPC i na njega je odlučeno posle nekoliko neuspešnih poziva Artemiju da se pokaje.


Prema ovome, moguće je da će SPC insistirati i na položaju grupe sveštenika i pristalica Artemija koji sa njim služe u oko 20 improvizovanih crkava i manastira širom Srbije. To, u suštini, znači da će se na Artemija i njegove ubuduće gledati kao na jednu od mnogobrojnih sekti koje deluju na ovim prostorima.

Sveti arhijerejski Sabor SPC preksinoć je ekskomunicirao bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i Nikolaja, bivšeg igumana u Manastiru Crna Reka, a njih dvojica će odsad moći da koriste samo svoja svetovna imena - Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Sabor se juče oglasio i saopštenjem u kojem se kaže da njih dvojica ubuduće neće moći da krštavaju i obavljaju druge crkvene obrede.

- Da se znade od danas, pa ubuduće, sve do njihovog iskrenog pokajanja, da svaka tajna njima obavljana, sa Svetom Liturgijom na čelu, predstavlja bezblagodatnu radnju: njihovo krštenje nije krštenje, njihovo rukopoloženje nije rukopoloženje, njihovo pričešće nije Pričešće, njihov blagoslov nije blagoslov nego kletva na one koje ga primaju. Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici - navodi se u saopštenju Sabora. Sabor je istovremeno pozvao Artemijeve sledbenike da se pokaju i vrate SPC.

Sabor je pred kraj svog rada za novog člana Sinoda, koji je svojevrsna crkvena vlada, izabrao vladiku bačkog Irineja Bulovića. Osim njega, u sastavu Sinoda ostali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, vladika raško-prizrenski Teodosije, dok je patrijarh Irinej član Sinoda po funkciji koju obavlja.

Sevastijan i Mardarije novi sveci


Sabor SPC na predlog vladike Maksima proglasio za svece dvojicu istaknutih predstavnika SPC u Americi Sevastijana Dabovića i Mardarija Uskokovića. Mardarije je poznat kao veliki misionar koji je na svojim putovanjima do Severne i Južne Amerike čak 15 puta prešao Atlantik i preživeo čak tri brodoloma. Sevastijan je sagradio Manastir Svetog Save u Libertvilu u Americi, a za razliku od pojedinih aktuelnih vladika narod ga je upamtio kao vrlo štedljivog čoveka, pa je po njemu skovana i poslovica „Crkvu gradi, umire od gladi“.

Poslednji komentari
  • Ja Vreme: 30.05.2015 10:20h

    kada papisti bace kletvu ona im se i vraća !!! Tako da Vladika Artemije ostaje Vladika Pravoslavni uvek !!!

  • Деки Vreme: 30.05.2015 11:21h

    Екуменисти па више нисте ни нормални да тако казните човека. Свако ће испаштати за своја сагрешења, видећемо ко је заправо секта.Јер ко је са папом нема светога духа. Мислим да покушавају да нас сједине са демонима то јес да се покатуличимо.

  • Предраг Vreme: 30.05.2015 14:11h

    На многаја љета, преосвећени Владико

  • Sreten Vreme: 05.06.2015 22:34h

    Da bi Srpska Pravoslavna Crkva imala buducnost koju zasluzuje, treba ODMAH smeniti Patrijarha Irineja , Vladiku Irineja Bulovica i Amfilohija Radovica a zatim i sve ostale vladike i omoguciti Srbima da po savesti pred Bogom izaberu nove crkvene poglavare bez uplitanja politike. Takodje treba javno obelodaniti "zasluge" ranijih crkvenih velikodostojnika , narocito mislim na Pavla, da narod zna PRAVU ISTINU i ko je kriv za ovakvo stanje u nasoj crkvi.

  • Доброслав Vreme: 06.06.2015 08:48h

    На многаја љета наш добри Владико! Сутра (07.06.2015) ће те твој Православни народ дочекати у селу Лозници код Чачка.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP