Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPOKON SE SETIŠE

Zabranjuje se zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015: Ko prekrši zabranu plaćaće ogromne kazne

Autor: Beta | 29.11.2013 - 11:48:00h | Komentara: 6

Vlada Srbije uvešće zabranu zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru koja će važiti do kraja 2015. godine, navodi se u danas objavljenom Predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

Prema predloženim izmenama tog zakona objavljenim na sajtu Skupštine
Srbije www.parlament.gov.rs, ograničava se i ukupan broj privremeno
angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili
instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta.

Navodi se i da se izuzetno novi radnici mogu zaposliti uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Prema procenama Ministarstva finansija, mera ograničavanja zapošljavanja u javnom sektoru u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, donela bi uštede od oko 0,15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) (oko 45 miliona evra), a u 2015. godini dodatnih 0,25 odsto BDP-a.

Kazne za nepoštovanje zabrane zapošljavanja su od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe, a predviđena je i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.

Zabrana se ne odnosi na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.

Predloženim izmenama zakona budžetskom sistemu produžava se i rok za uvođenje centralizovanog obračuna zarada u javnom sektoru do 1. januara 2015. godine.

Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru tako što će u 2015. i 2016. biti povećanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru.

Trenutno zakonsko rešenje predvidja uskladjivanje plata i penzija sa inflacijom.

Predloženo je i da se uredjenje kretanja plata i penzija primenjuju i nakon 2016. godine.

Tako da će se u aprilu plate i penzije uskladjivati zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta bruto domaćeg proizovda u prethodnoj godini iznad četiri odsto, a u oktobru sa stopom inflacije, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

U obrazloženju zakona se navodi da je ograničenje rasta plata, u
javnom sektoru i penzija neophodna mera s obzirom da te dve kategorije
rashoda zajedno čine oko 55 osto svih rashoda budžeta.
 
Poslednji komentari
  • Smederevac Vreme: 29.11.2013 13:25h

    Znači, oni koji su zaposleni preko "veze" u javnim sektorima ostaju zaštićeni kao beli medvedi a oni koji čekaju posao vise godina (7 - 10) čekaće I dalje.Znamo svi kako se zapošljava u javnom sektoru, što se tiče Smedereva možda su najbolji primer dečiji vrtići (bez konkursa).

  • Mrljlivoje Vreme: 29.11.2013 15:29h

    I nebi trebalo, jer je od maja prosle godine zaposljeno vise nego zadnjih 10, SNS ISPUNJAVA ZELJE, ALI SMAO SVOJIM ZASLUZNIM CLANOVIMA. Sto niko ne objavi podatak koliko je novihsluzbenika aprimljeno za godinu ipo dana.

  • drLaki Vreme: 29.11.2013 18:14h

    Uvesce zabranu, samo da prodje ova tura. Evo juce formirali "Agenciju za zaposljavanje gradjana na neodredjeno vreme" ?? U predizbornoj kampanju su obecavali smanjenje Agencija sa 140 na 70. Predlozili smanjenje 7, smanjili za 3, a osnovace 33.

  • digital Vreme: 29.11.2013 18:23h

    To ograničenje/zabrana u "budućem" zapošljavanju se podrazumeva! Međutim glavni prioritet velikog procenta građana Srbije jeste da se "trenutni" nivo zaposlenosti u javnom sektoru smanji za minimum 30%!!!

  • mima Vreme: 29.11.2013 20:29h

    Hajde i to da vidim! Naprimali su ih da bi mogli da rade i u tri smene. Nemaju dovoljno stolica koliko ima njih. Neka rade u tri smene, kako ne bi sedeli jedni drugima u krilu. STRASNO!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP