Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAGOVALE UJEDINJENE NACIJE

Zabrinuti zbog napada na Sašu Jankovića

Autor: Alo.rs | 05.05.2015 - 19:42:00h | Komentara: 2

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je danas zabrinutost zbog sve jačih pritisaka na srpskog ombudsmana Sašu Jankovića.

Saša Janković, ombudsman

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

U saopštenju je izraženo uverenje da će Vlada Srbije preduzeti korake u vezi sa pritiscima i pretnjama protiv ombudsmana Saše Jankovića i institucije zaštitnika građana i da će se ograditi od optužbi protiv njega.

Visoki komesar je izrazio zabrinostost zbog pojačanih pritisaka srpske vlasti, uključujući i članove Srpske naredne stranke na Jankovića. Ističe da je do pritiska došlo nakon njegove istrage o nepravilnostima u Vojnobezbednosnoj agenciji u januru ove godine, a pojačani su nakon objavljivanja poslednjeg godišnjeg izveštaja o Srbiji, 14. aprila 2015.

U januaru je, kako se ističe, Janković izrazio zabrinutost u vezi sa Vojno-bezbednosnom agencijom, uključujući i sumnje da je VBA protivzakonito špijunirala opozicione partije, čelnike sindikata i sudije. Takođe je Janković ukazao na prepreke sa kojima se suočio tokom istrage zbog nevoljnosti VBA da sarađuje i dostavi neophodne dokumente i odgovore na pitanja koje je postavio kao ombudsman.

Nedugo nakon toga, vladini zvaničnici javno su postavili pitanje njegovog profesionalizma i kredibiliteta, čineći to i tokom javnog slušanja u Skupštini 28. januara.

Nakon ovih incidenata, Visoki komesra Ujedinjenih nacija je izrazio zabrinutost i naveo da Pariski principi koji se odnose na nacionalne institucije za ljudska prava jasno utvrđuju da će nacionalne institucije "saslušati svaku osobu i pribaviti sve informacije i dokumente koji su neophodni za procenu situacije koja je u njegovoj nadležnosti". 

Mandat nacionalnih institucija za ljudska prava omogućava nenajavljen i neometan pristup, uvid i pregled svim javnim ustanovama, dokumentima, opremi i imovini bez prethodnog pisanog obaveštenja, podseća se u saopštenju.

Zakon Srbije o zaštitiniku građana propisuje da je vlast dužna da sarađuje sa ombudsmanom i omogući mu pristup svim prostorijama i stave na raspolaganje informacije koje su od značaja za rad ombudsmana bez obzira na stepen tajnosti takve informacije.

Srpske vlasti su, kako je saopšteno, uveravale Visokog komesara da poštuju rad kancelarije ombudmana i u svoje opredeljenje u omogućavanje adekvatnih istraga i procesuiranje svih pritisaka i pretnji protiv ombudsmana.

U svakom slučaju, kako ističu, obnovljena kampanja i lični napadi na Sašu Jankovića nisu prestali u prethodne tri sedmice, naročito od medija koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

"Ti napadi su podstaknuti negativnim izjavama visokih državnih zvaničnika. Ono što najviše zabrinjava su insinuacije da je Janković na neki način umešan u smrt osobe koja je počinila samoubistvo 1993. godine, a mediji se u izveštajima prema Jankoviću odnose kao prema "ubici", "šverceru oružja" i "osumnjičenom"", stoji u saopštenju.

"Verujemo da će se Vlada Srbije preduzeti korake u vezi sa pristiscima, pretnjama ili svih oblika odmazde protiv ombudsmana jankovića i instituciji zaštitnika građana i da će se ograditi od optužbi protiv njega. Od svog imenovanja 2007. godine, Janković je bio uvažen i kredibilan šef nacionalne institucije za ljudska prava koji je dobio međunarodni "A" status o kome se Kancelarija za ljudska prava veoma pozitivno izjasnila", navodi se u saopštenju komesara UN za ljudska prava.

Poslednji komentari
  • sima Vreme: 06.05.2015 07:51h

    Ne vredi. Jedino da ga Putin uzme u zastitu.

  • branko1 Vreme: 06.05.2015 09:24h

    Može da ga brani, I po vama da je zabrinut, bog otac, o d g o v a r a ć e .Neće mu proći bezobrazluk I ignorisanje mišljenja naroda.Sad se raskokodakao ,a ranijih godina ga nigde bilo nije.Ali za****o se dzukac,platiće kad tad

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP