Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZADUŽIVAĆEMO SE NA INOSTRANOM I DOMAĆEM TRŽIŠTU

Zaduženje Srbije od pet milijardi evra!

Autor: Al Jazeera | 27.11.2013 - 19:45:00h | Komentara: 3

Srbija će naredne godine morati da se zadužuje na inostranom i domaćem tržištu, rekao ministar finansija Lazar Krstić.

Još mu  gitara fali: Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Dalibor Danilović

 

Više od pet milijardi evra nedostajaće Srbiji naredne godine zbog čega će morati da se zadužuje na inostranom i domaćem tržištu, rekao je ministar finansija te zemlje Lazar Krstić.

Najveći deo novca Srbija će plaćati na kamate i rate dosad uzetih kredita, od kojih su najveći broj podizala javna preduzeća. 

Srbijagas, javno preduzeće, toliko je zaduženo da preti budžetu Srbije, ocena je Fiskalnog saveta, kontrolora državne kase.

U Savetu tvrde da, ako se ne reši situacija u Srbijagasu, budžet za 2014. ne mora ni da se razmatra.

"Da bi uopšte budžet i javne finansije ove zemlje bile održive, neophodno je da se ovo preduzeće stavi na noge", rekao je Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta.

Dugovi Srbijagasa

Srbijagas bankama kroz kredite duguje 850 miliona evra. Naftnoj industriji Srbije, 225 miliona, a kroz garancije koje je dala Vlada Srbije 200 miliona evra.

Sve to ovo javno preduzeće ne može da plati, pa je na Vladi Srbije, da preko budžeta pokrije te gubitke

"Naravno da postoji plan. Budžet jeste plan za sledeću godinu i budžetom je predviđen minimum  da bi smo mogli da se obratimo ovim suštinskim problemima.  Javna preduzeća, državne banke i naplata prihoda su tri prioriteta bez kojih ne može da ostvari budžet sledeće godine", kaže ministar finansija Lazar Krstić.

Za finansiranje svih potreba sledeće godine Srbiji će nedostajati oko 5,5 milijardi evra što će biti prikupljeno kroz kredite i prodaju obveznica.

Za sada se ne razmišlja o novim merama štednje, ali u Fiskalnom savetu kažu da aktuelne mere štednje postaju neproduktivne.

"Ono što se nama dešava jeste  da s jedne strane zatežemo, kontrolišemo plate i penzije , uvodimo solidarni porez,  povećavamo PDV i sve te uštede će nam dati nekih 300 miliona evra. S druge strane, sledeće godine ćemo potrošiti 560 miliona evra na javna preduzeća", kaže Petrović.

Ministar finansija kaže  kako je razumljivo da će Fiskalni savet i Međunarodni monetarni fond reći kako mora da se uradi više, "ali moramo da se ponašamo odgovorno prema samima sebi , da stavimo na papir koliko je najmanje potrebno da bismo postigli taj cilj koji smo zacrtali sebi. Ako budemo omanuli, onda smo čuli da imamo vrlo malo manevarskog prostora".

Nije izbegnuta kriza javnog duga

Ekonomisti čestitaju Vladi što je, prvi put u poslednjih 20 godina, budžet usvojila na vreme, a ne u poslednjem trenutku.

Kažu da je budžet okrenut u dobrom smeru, ali da nije izbegnuta kriza javnog duga i teškoće u vezi sa budžetskim deficitom.

"Ako se na vreme ne preduzmu vrlo teški i bolni potezi, stvar će se rešiti sama od sebe,  ali će to biti još mnogo bolnije  i neprijatnije", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar.

Budžet Srbije će pred poslanicima biti sledeće nedelje, kada je moguća i njegova izmena kroz amandmane.

Ministarstvo finansija je već najavilo da će usvojiti amandman kojim će biti obustavljeno zapošljavanje u državnoj upravi u narednoj godini.

Poslednji komentari
  • kao i svuda Vreme: 27.11.2013 20:55h

    Kao i svuda u svetu ako ne mozes da vratis dug onda ide prodaja.Prodajte Srbijagas sa sve Bajatovica i vratitie dugove, sve vam treba uzeti i projekte i pokretnu i nepokretnu imovinu i svima koji uzimaju dug a ne vracaju.Drzava se takodje zaduzuje i njoj ce bitu uzeta imovina, rudna bogatstva, jeftina radna snaga i tako dalje.

  • Pera Vreme: 27.11.2013 22:27h

    Sramota, da li su to one predizborne bajke i napadi na zute da su se zaduzili preko svake mere. Ovi su gori sto puta. posle ovih nece nista ostati.

  • Dragan Vreme: 28.11.2013 10:43h

    Sve je isto samo njega nemaaaa....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP