Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠEN ANTIVLADIN PROTEST U SKOPLJU

Zaev: Ne odlazimo dok ne ode Gruevski! (FOTO)

Autor: Tanjug | 17.05.2015 - 14:22:00h | Komentara: 1

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je danas ispred Vlade Makedonije da protest u Skoplju, kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana, da ta partija nije organizovala protest zbog vlasti nego zbog toga što traži slobodu u 21.veku, kao i da se protest neće završiti dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

makedonija

Ilustracija | Foto: Profimedia

Zvanični deo antivladinog protesta u Skoplju je završen, a ispred zgrade vlade ostala je manja grupa ljudi i nekoliko razapetih šatora. Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je Tanjugu da je miting protekao mirno i bez incidenata.


- Za sada nemamo nijednu prijavu. Sve je proteklo u miru, rekao je Kotevski.

Inače, građani koji su ostali ispred zgrade vlade tvrde da će tu kampovati dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku, ali i dodaju da će im se tokom noći pridružiti još nezadovoljnih građana.


Poslednji govornik na zvaničnom delu protesta je bio Zoran Zaev, lider SDSM, koja je inicijator ovog okupljanja. Nakon toga masa se razišla.
Uočiljivo je smanjen i broj pripadnika policije na tom mestu.
Zaev je, obraćajući se okupljenima, rekao da bi sve drugo osim ostavke za Gruevskog bilo kukavički čin, nakon svega što su građani čuli na 33 konferencije na kojima je SDSM od februara objavljivao kompromitujuće prisluškivane razgovore Gruevskog i njegovih najbližih saradnika u projektu “Istina za Makedoniju”.

- Gruevski ne može Gruevski da uradi više ništa osim da napusti zgradu ispred nas jer su mu izbrojani sati. Sve smo čuli kroz 33 pres konferencije Istina za Makedoniju. Hteo ili ne, Gruevski će otići, kazao je Zaev.

Makedonija protesti 17052015

Makedonija protesti 17052015 | Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Zaev je upozorio premijera Nikolu Gruevskog da “inaćenje sa voljom gradjana Makedonije može imati posledice koje niko ne želi” i pozvao je Evropsku uniju da odlučnije reaguje povodom dešavanja u Makedoniji.

Na protestu koji je u Skoplju počeo oko 14.30 sati okupljenim građanima su se obratili i predstavnici socijaldemokrata iz Evropskog parlamenta i nekoliko zemalja Evropske unije, koji su podržali zahtev makedonske SDSM za ostavku Nikole Gruevskog.

Na skupu koji protiče mirno vide se makedonske, albanske i turske zastave, a ostavku Nikole Gruevskog i njegove Vlade, zatražili su govornici na makedonskom i albanskom jeziku.

Miting u Skoplju

Miting u Skoplju | Foto: Profimedia

Opozicija traži ostavku premijera Gruevskog optužujući ga za korpciju i prisluškivanje 20.000 ljudi, među kojima se nalaze političari, novinari i sveštena lica.

S druge strane, vladajuća stranka VMRO-DPMNE optužuje opoziciju za špijunažu i destabilizaciju zemlje. Gruevski je sinoć izjavio da nema nameru da podnese ostavku jer bi to bio kukavički čin.

Antivladin multinacionalni protest je počeo oko 14 časova intoniranjem makedonske himne ispred zgrade vlade u Skoplju.

Građanima se prvi obratio predstavnik Studentskog plenuma. Prekidan aplauzima mase on je poslao poruku da je studentima "dosta" i zatražio ostavku premijera Nikole Gruevskog.


- Studenti žele demokratski i transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve. Studenti neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku partiju niti će to činiti, ali da žele da budu korektor vlasti. Imam 22 godine i moja generacija osakaćena od permanentne privatizacije, rekao je i dodao da student žele demokratsku, a ne partijsku državu.

Lider SDSM-a je obećao da će protest biti mirni i nenasilni i najavio da će 4.600 aktivista snimati protest mobilnim telefonima zbog eventualnog nasilja, te da će između policije i građana biti uspostavljena tampon zona.

Američki senator Kris Marfi je povodom današnjeg protesta apelovao na uzdržanost od nasilja kako bi Makedonija bila vraćena na evroatlantski put.
Poslednji komentari
  • Zed Vreme: 17.05.2015 22:10h

    Ovima Majdan nije otvorio oci...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP