Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPŠTI KOLAPS

"Zaglavljeni" na Batrovcima: Kolona duga 15 kilometara (VIDEO)

Autor: RTS | 02.07.2013 - 17:32:00h | Komentara: 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je danas na vozače teretnih motornih vozila da za izlazak iz Srbije umesto graničnog prelaza Batrovci sa Hrvatskom, koriste druge prelaze, kako bi izbegli kilometarsku kolonu i višesatno čekanje.

Na graničnom prelazu Batrovci, na izlasku iz Srbije, formirana je kolona teretnih motornih vozila u dužini od oko 15 kilometara, a zbog usklađivanja propisa nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju.

Kolona duga 15 kilometara

Kolona duga 15 kilometara | Foto: Biljana Vučković

Istaknuto je da saobraćajna policija preduzima sve neophodne mere radi omogućavanja nesmetanog i bezbednog odvijanja saobraćaja na međunarodnom Koridoru 10 (na putu E-70), posebno u zoni graničnog prelaza Batrovci.
"Iz navedenih razloga apelujemo na vozače teretnih motornih vozila da za izlazak iz Srbije, koriste druge granične prelaze, gde se saobraćaj odvija nesmetano i bez zastoja, dok se na graničnom prelazu Batrovci ne uspostavi bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja za teretna motorna vozila", piše u saopštenju.
Ranije danas je agenciji Beta je u carinskoj službi rečeno da na
ulazu u Hrvatsku na prelazu Batrovci čeka oko 1.200 kamiona, dok se
putnički saobraćaj odvija bez problema. Kolona kamiona počela je da se formira juče, 1. jula, kada je Hrvatska postala član EU.

Samo na Batrovcima problemi sa prolaskom kamion
Za razliku od graničnog prelaza Batrovci, gde kamioni na ulazak u Hrvatsku čekaju i do 15 sati, na ostalim graničnim prelazima sa tom zemljom nema problema ni na ulazu, ni na izlazu iz zemlje, rečeno je Tanjugu na graničnim prelazima Šid i Most Bačka Palanka.
Pogranične propusnice više ne važe
Komandir stanice Granične policije "Batrovci" Đorđe Borđoški navodi da se ulaskom Hrvatske u EU izmenilo to što hrvatski građani mogu da putuju sa ličnom kartom. Borđoški napominje i da je suspendovan državni sporazum o pograničnom saobraćaju, što, kako je objasnio, znači da građani obe republike koji žive u pograničnom pojasu više ne mogu da prelaze granicu sa pograničnim propusnicama, već samo sa važećim ispravama.
Na tim graničnim prelazima, ipak, napominju da su u pitanju manji prelazi i da na njima nema tolikog prometa i pritiska kakav je prisutan na Batrovcima.

Šef carinske ispostave Šid Goran Đorović kazao je da na tom prelazu nema gužvi i zadržavanja ni na ulazu, ni na izlazu iz zemlje i kada je u pitanju putnički i kada je u pitanju teretni saobraćaj.

Đorović podseća da je i kapacitet tog prelaza manji, budući da nije nadležan za robu koja podleže inspekcijskim pregledima i prometu robe po TIR karnetu, ali da su ipak angažovali veće ljudske kapacitete kako bi bili spremni na eventualno veće prisustvo vozila.

Sličan slučaj je i sa prelazom Most Bačka Palanka, čiji šef ispostave Aleksandar Poposki kaže da je situacija nešto bolja u odnosu na Batrovce.

Poposki navodi da je juče dolazilo do malog zastoja i gužvi, ali da je danas situacija bolja, budući da su se hrvatske kolege konsolidovale u primeni novih pravila, pa nema zadržavanja i gužvi u ovom trenutku.

<br>


Kako je Tanjugu ranije danas izjavio šef smene na graničnom prelazu Batrovci Nebojša Brajković, nijedan kamion od sinoć u 22 sata nije prešao u Hrvatsku, a kolona kamiona koji čekaju na prelazak veoma je velika i doseže 10-tak kilometara.
On je dodao da se na prelazak granice, kada je u pitanju, teretni saobraćaj čeka više od 15 sati.

Kada su u pitanju putnička vozila, Brajković je precizirao da nema zadržavanja i da oni, što se tiče srpske strane, kontrole prelaze za tri minuta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP