Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČEKA NAS TRNOVIT PUT KA EVROPI

Zagreb u Briselu priprema zamke za Srbiju?

Autor: Novosti | 23.12.2013 - 10:20:00h | Komentara: 1

Susedne zemlje već spremaju liste svojih zahteva za Srbiju u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, pišu "Novosti".

Zvanični Brisel odbio  97 odsto zahteva za azil  naših građana

Naoko bezazlena, u poslednji čas pridodata rečenica o poštovanju SSP u zaključcima ministarskog saveta EU o Srbiji, koje su pred vikend jednoglasno usvojili šefovi država ili vlada, pokazuje da će evropski put naše zemlje biti trnovit i da će na njemu praktično svaka zemlja članica koja za to ima interes pokušavati da za sebe isposluje što veću korist, navodi list.
Pojačano interesovanje, po prirodi stvari, u ovom procesu pokazaće, u principu, susedi.
Tako, na primer, od Bugarske, Rumunije i Mađarske tek treba očekivati primedbe i zahteve, kojima će, tokom dugogodišnjeg procesa pristupanja, pokušati da za svoje nacionalne manjine u Srbiji izdejstvuju što bolji položaj.
Najviše zahteva, ipak, treba očekivati s hrvatske strane. Tako je, na primer, u tački 30 nedavnih zaključaka, na kraju trećeg paragrafa o Srbiji, intervencijom hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, u nacrt, pre konačnog usvajanja, pridodata rečenica da „Savet očekuje brzu i transparentnu primenu nedavno parafiranog protokola SSP".
Na prvi pogled administrativna fraza govori, u stvari, o zahtevu Hrvatske da Srbija do kraja završi proceduru oko prilagođavanja trgovinskog sporazuma s principima tradicionalne trgovine, čime se Hrvatskoj omogućava da u našu zemlju i dalje izvozi cigarete po povlašćenim uslovima, koji su važili pre nego što je postala punopravna članica EU, navode "Novosti".
Srbija je u oktobru pismom o namerama prihvatila ovaj princip, što je Evropska komisija pozdravila, a zatim početkom ovog meseca stavila i paraf na protokol koji se tiče određenog broja poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i cigareta.
Zvanični Zagreb sada očekuje od Beograda da sve dobije konačnu formu. Iako iz Hrvatske uveravaju da će biti „partner, a ne mentor" u procesu evropskih integracija Srbije, jasno je da će oni, pre svega, braniti svoje interese.
Tako se očekuje da na red dođu i nerešena pitanja granica, kao i, prema izvorima „Novosti", između ostalog, i položaj Bunjevaca, odnosno hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.
Susedi, naročito na Balkanu, koriste prethodnih godina priliku što su u EU, da do kraja izguraju svoje zahteve. Tako su Slovenci dugo blokirali Hrvate zbog pitanja granice ili banaka, dok Grci ne daju Makedoncima da naprave ni korak dalje, dok ne reše pitanje imena.
S druge strane, i uža Srbija će imati priliku, jednom kada uđe u EU, da na sličan način do kraja insistira na svim nerešenim pitanjima u odnosima s Kosovom, koje u evropske integracije ide po principu zasebne administrativne celine.
Poslednji komentari
  • Autohton Vreme: 23.12.2013 12:00h

    Bunjevci nisu hrvati..85% katolika zapadnog Balkana nisu hrvati po poreklu ma gde god ziveli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP