Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJSTARIJI SRPSKI POSLANIK KRŠI ZAKON O BORBI PROTIV KORUPCIJE

Zaharije krije privatni biznis!

Autor: Ivan Ninić | 05.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 12

Zaharije Trnavčević (87), najstariji narodni poslanik u Skupštini Srbije, lider stranke Bogata Srbija i predsednik Nacionalnog agrarnog saveta Vlade Srbije, sakrio je u svojoj imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije da u svom vlasništvu ima privatnu firmu „Znanje na poklon“ d. o. o., čime već godinu dana krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, otkriva „Alo!“.

Trnavčević (87) zaboravio  da Agenciji prijavi vlasništvo  u firmi „Znanje na poklon”

Trnavčević (87) zaboravio da Agenciji prijavi vlasništvo u firmi „Znanje na poklon” | Foto: Mitar Mitrović

Pored toga što nije prijavio „biznis“, najstariji narodni poslanik nije izvršio zakonsku obavezu u pogledu prenosa upravljačkih prava na nepovezano lice u preduzeću u kome je stoprocentni vlasnik. Obe ove obaveze Trnavčević je bio dužan da izvrši u roku od 30 dana po izboru na funkciju narodnog posanika, na koju je stupio 31. maja prošle godine, kada je konstituisan aktuleni saziv Narodne skupštine.

Znanje na poklon, ali za 3,4 miliona!
„Alo!“ je prošle godine pisao o biznisu Zaharija Trnavčevića, koji je uspeo da svoje emisije „Znanje na poklon“ u DVD formatu „uvali“ Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ), i to za 3,4 miliona dinara! Reč je o Zaharijevim “umotvorinama”, koje je trebalo da dobije oko 1.000 nezaposlenih ne bi li se prekvalifikovali, pa uz njegove savete zaradili na svinjama, žitu, puževima ili borovnicama. Kako smo tada otkrili, ugovor o nabavci DVD-jeva NSZ i Trnavčević su potpisali u oktobru 2009. godine, dok je on bio specijalni savetnik tadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina (DS).

On u prvi mah nije bio raspoložen da nam odgovori na pitanje zašto kao narodni poslanik krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, čak nam je i prekuno telefonsku vezu, ali smo ga ponovo pozvali.

- Šta vi hoćete od mene? Niko mi nije sugerisao da to treba da prijavim. Ako sam bilo šta uradio protivno zakonu, neka finansijska policija pokrene istragu i onda ću to ispraviti - rekao je Trnavčević povišenim tonom, a potom ponovo zalupio slušalicu.
Interesantno je da Trnavčević kao narodni poslanik uopšte ne zna da konflikt interesa i prikrivanje imovine ne procesuira finansijska policija, već Agencija za borbu protiv korupcije. Ukoliko se dogodi da ga ta institucija procesuira, preti mu kazna u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

- Ovaj slučaj je dokaz koliko dugo živimo u partokratskoj državi, u kojoj se pripadnici političke elite bahato ponašaju. Svako ko preuzme javnu funkciju njegova imovina u potpunosti mora da bude prijavljena i vidljiva javnosti.

Politička putanja Zaharija Trnavčevića

1. Narodni poslanik DOS
2. Podržao u kampanji Borisa Tadića
3. Savetnik ministra Saše Dragina (DS)
4. Osnovao stranku Bogata Srbija
5. Podržao u kampanji Čedu Jovanovića
6. Postao narodni poslanik sa liste LDP
7. Napustio Poslanički klub LDP
8. Priključio se Poslaničkom klubu SPS
9. Podržao Vladu SNS-SPS-URS
10. Postao predsednik Saveta
za agrar Vlade Srbije
11. Podržao rekonstrukciju Vlade SNS-SPS

Gotovo svi političari najčešće prijave imovinu i prihode, ali kada se radi o biznisu i preduzećima u kojima imaju udele, tu teško doživljavaju zakonsku obavezu i tome mora da se stane na put - kaže za „Alo!“ član odbora Agencije za borbu protiv korupcije profesor Zoran Stojiljković.

On ukazuje na to da treba posebno proveriti da li je Trnavčević „uopšte tražio i dobio saglasnost Agencije da se bavi privatnim biznisom dok obavlja funkciju narodnog poslanika“?!


Inače, prema podacima APR-a, firmu „Znanje na poklon“, u kojoj je vlasnik i direktor, Trnavčević je osnovao 2. 12. 2011. godine, šest meseci pre nego što je posao poslanik.
Preduzeće koje nosi naziv njegove autorske emisije je registrovano za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa. Ova firma, sa šestoro zaposlenih, u 2012. godini ostvarila je prihode od 16,3 miliona dinara i simboličnu dobit od 30.000 dinara.

Žuri iz Skupštine „da snima emisije“!
U skupštinskoj raspravi o rekonstrukciji Vlade Zaharije Trnavčević se sukobio sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem. Protestujući zbog toga što je 66. na listi govornika, Trnavčević je Stefanoviću rekao: „Vi kao da ne želite da ja govorim. Ja mogu i da odem, jer imam i neka druga posla, snimam emisije i tako dalje. Ovo je neshvatljivo“. Na to mu je predsednik parlamenta odgovorio: “Skandalozno mi je da kažete da imate važnija posla i da možete negde da idete. To je vaša obaveza prema građanima Srbije. Izabrani ste za narodnog poslanika“. „Sram vas bilo“, dobacio je Trnavčević presedavajućem i tako zaradio opomenu. Inače, u svojoj imovinskoj karti Trnavčević je naveo da od prošle godine, upravo kao narodno poslanik, mesečno zarađuje 118.000 dinara!

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 05.09.2013 07:40h

    Да ја као пензионер негде радим?Мене би било срамота!Када је требало мислити за будућност ја сам учио,учио и само учио и псовао онога што је то измислио!Али исплатило се!Радио сам посао који се добро плаћао а требала је храброст и често обраћање богу за помоћ и срећу!А зна се уз чега се тражи божија помоћ.Да сам бога видео нисам јер се добро сакрио? БОЖЕ,АКО ТЕ ГОРЕ ИМА ТИ ПОМОГНИ НАРОД СРБИЈЕ?АКО ТЕ НЕМА ОНДА ТИ НАМ ЈАВИ ДА ТИ СЕ НЕ НАДАМО?

  • dudule Vreme: 05.09.2013 08:19h

    Ne zna deka

  • Милева Vreme: 05.09.2013 08:28h

    Тај пробисвет треба да одговара за субверзивну делатност против Србије и српског народа, један је од шефова балканске мафије за промет дроге и цигарета.

  • MAJA Vreme: 05.09.2013 08:51h

    da da a mi radimo za platu od 20 hiljada a oni ne znaju sta ce sa milionima eura TOMO VUCICU SRAM VAS BILO NISTA NISTE URADILI DA ZASTITITE RADNIKE

  • istina Vreme: 05.09.2013 10:28h

    Da je samo to u pitanju ni po jada,covek je od jagnjecih brigada i emisije Znanje i Imanje upropastio Srbiju.Siledjija kakav je uvek bio jako lose se odnosio prema ljudima,stalno uzimao novac od ljudi za usluge koje im je cinio.U javnosti je bio uvek dobrica,a to kakav je los covek pitajte njegove kolege,pitajte u Agrobanci koliko im je uzeo para i sta je radio sa tim parama .proverite sta je radio pri kraju rata,sta je radio nekim svojim prijateljima i drugovima i kolko je porodica rasturio dobrocudni cika Zare racunajuci i njegovu.ZAO COVEK COVEK BEZ TRUNKE LJUDSKOSTI .SAMOZIVI EGOISTA TO JE CIKA ZARE JAGNJE U KOZI VUKA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP