Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINDIKAT NAJAVLJUJE RADIKALIZACIJU ŠTRAJKA, A MINISTAR PORUČUJE:

Zahtevi prosvetara neće biti ispunjeni!

Autor: Tanjug | 14.01.2015 - 16:50:00h | Komentara: 0

Vlada ne može da izađe u susret zahtevima prosvetnih radnika koji štrajkuju zbog novčanih izdvajanja, a to ne dozvoljava ni MMF, izjavio je danas u Čačku ministar prosvete, Srđan Verbić.

Za plate nema, ali prosvetari će da plate: Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: D. Antonić

Ministar očekuje da se situacija smiri i smatra da neće biti radikalizacije štrajka prosvetara.

 - Očekujem da radimo nezavisno od štrajka. Voleo bih da su sindikati u pravu i da u budžetu ima novca za plate, ali za te namene nema sredstava - naveo je Verbić i dodao da će ministarstvo učiniti sve da budžet bude dovoljno transprentan, ukoliko to sada nije.

Govoreći o platnim razredima Verbić je rekao da je to veliki posao kojim treba da se bavi cela Vlada, a ne samo ministarsvo prosvete.

Ne postoji višak prosvetnih radnika u obrazovanju, ali je neophodna bolja organizacija budući da postoji veliki broj nastavnika koji rade u dve ili tri škole, jer nemaju pun fond časova, rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara ima li viška zaposlenih u prosveti.

 - Želimo da škole bolje funkcionišu i kroz racionalizaciju će postojati mogućnost da pojedinci dobiju otpremninu - dodao je Verbić.
On je napomenuo da je cilj vlade svakako da se povećaju plate, međutim , za to moraju da postoje mehanizmi i dodao da ne postoji čarobni štapić za rešenje nagomilanih problema.

 - Mnogo ćemo morati da radimo, ali moramo bolje da se razumemo - zaključio je ministar.

S druge stranje, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević kaže da će štrajk biti radikalizovan.

 - Štrajkački odbor je u subotu imao sastanak sa Verbićem i ponavlja se ista priča. Od izuzeća prosvetnih radnika kada je u pitanju smanjenje plata nema ništa, od kolektivnog ugovora takođe, kao ni od Zakona o platnim razredima - rekao je on.
Matijević je precizirao da će štrajk biti nastavljen u zakonskoj formi, odnosno sa minimumom procesa rada, ali planiraju se i drugi koraci.

 - Za 26. januar planiramo jedan Svetosavski marš na Beograd kako bismo kolege iz tog grada koji nisu pokazali agilnost u štrajku opametili - rekao je on.
Prema njegovim rečima u 130 škola u Srbiji nisu zaključene ocene, pa će tokom ove, ili početkom sledeće sedmice biti održana odeljenska veća kako bi se to završilo.

Inače, ministar prosvete je danas prisustvovao tribini "Kako do boljeg statusa nastavnika" održanoj u čačanskoj OŠ "Milica Pavlović".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP