Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STIGLI REZULTATI

Zajača: Manje olova u krvi dece!

Autor: Beta | 25.01.2014 - 18:04:00h | Komentara: 0

Rezultati analize krvi dece iz Zajače kod Loznice, uzete 21. decembra prošle godine, pokazuju prosečno za trećinu manju koncetraciju olova u krvi, nego što je utvrđeno u prethodnoj kontroli 7. jula 2013. godine, saopštili su danas nadležni.

Topionica olova Zajača

Topionica olova Zajača | Foto: Farmakom MB

Uzorci su analizirani u referentnoj laboratoriji beogradskog Instituta za medicinu rada, čiji direktor Aleksandar Milovanović je predajući nalaze stanovnicima Zajače rekao da je u decembru ukupno uzorkovano 29 dece i 41 odrasla osoba.
Od 27 dece koji su se prethodno testirali u julu, kod devetoro su zabeležene niže vrednosti, kod dvanaestoro iste a kod šestoro dece više vrednosti olova u krvu u odnosu na prethodnu analizu.
Kod odraslih 13 ima vrednosti više od 20 mikrograma olova po decilitru krvi, a 28 imaju vrednosti ispod 20 mikrograma, naveo je Milovanović.
Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je da se samo zajedničkim radom nadležnih republičkih ministarstava i institucija, kao i lokalne samouprave može rešiti problem zagađenja u Zajači.
- Zdravlje ljudi, posebno dece, nešto je što je apsolutno najvažnije i čemu moramo da budemo posvećeni svakog časa i trena - poručio je Borovčanin, koji je na čelu tima koji koordinira poslove vezane za utvrđivanje problema zagađenja u Zajači.
Za trajno rešenje uzroka zagadjenja, čišćenje zemljišta i deponije topionice u Zajači, Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine izdvojilo je 285 miliona dinara, a radovi počinju u martu i trajaće devet meseci.
Područje Zajače i susednih mesta zagađeno je olovom i drugim teškim metalima iz topionice Zajača, zbog čega je narušeno zdravlje ljudi tog kraja.
U Zajači su danas boravili i direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić, savetnik u Ministarstvu zdravlja Ljiljana Jovanović, zamenik zaštitnika gradjana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stev

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP