Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA PRIHVATILO PREDLOG MINISTARSTVA

Zakon o udžbenicima povučen zbog pritisaka

Autor: Tanjug | 12.05.2015 - 13:03:00h | Komentara: 0

Vlada Srbije, na predlog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povukla je danas iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima, zbog brojnih pritisaka i nesuglasica vezanih za rešenja u tom budućem propisu, zbog čega je Ministarstvo, između ostalog, moralo da podnese i krivičnu prijavu.

Reč je o odluci Ministarstva prosvete

Reč je o odluci Ministarstva prosvete | Foto: Profimedia.rs

Tokom pripreme predloga zakona, Ministarstvu je upućen dokument Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije sa potpisima više autora udžbenika za koje u Ministarstvu sumnjaju da su falsifikovani, saopštilo je resorno ministarstvo.
- Zbog toga je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu i očekujemo da će u skorije vreme taj slučaj biti rasvetljen", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su pritisci na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, usled velikih promena koje se uvode u oblasti obrazovanja toliko eskalirali, da je prošle nedelje, u četvrtak, 7. maja, fizički napadnut pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov koji je brutalno pretučen metalnom šipkom.


U takvoj atmosferi, Ministarstvo je donelo odluku da privremeno povuče Predlog zakona o udžbenicima iz procedure dok se ne rasvetle ova dva dogadjaja koja bi, potencijalno, mogla da utiču na brojne odluke vezane za uredjenje oblasti izdavanja udžbenika.
Zakon treba da donose velike izmene u oblasti dostupnosti, kvaliteta, cene, upotrebe i, ponajviše - izdavanja udžbenika, u korist učenika i građana Srbije.


Radi se o, kako se navodi, velikom tržištu na kome posluje oko 80 izdavača, a s druge strane, i velikim manjkavostima vezanim za dostupnost i kvalitet udžbenika, kao i više nego vidljivoj korupciji.

Ministar Verbić je ranije danas rekao da je Ministarstvo predložilo Vladi povlačenje iz skupštinske procedure predloženog zakona o udžbenicima.


Verbić je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo naveo da se neke stvari ne mogu rešiti amandmanima i da je želja da oko tog zakonskog predloga bude postignut potpuni konsenzus.

- Želimo da sve zainteresovane strane, škole, roditelji, država, izdavači, imaju saglasnost, rekao je Verbić, dodajući da Ministarstvo želi zakon oko koga postoji potpuna saglasnost.

On je dodao da se povlačenjem zakona iz skupštinske procedure i njegovim usvajanjem za mesec ili dva ne gubi ništa, a poslanicima se izvinio i pozvao ih na razumevanje.

 - Odgovornost je na nama u Ministarstvu, molim vas za razumevanje - rekao je Verbić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP