Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TEODORU JANKOVIĆU JOŠ UVEK NEMA TRAGA, OTAC SE NIJE JAVIO

Zakon štiti roditelje otmičare?

Autor: Ružica Kantar | 15.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Teodora Jankovića, trogodišnje dete koje je otac Vojkan Janković uzeo od majke Milene Đorđević u okviru redovnog, sudski regulisanog termina za viđenje, a onda sa njim nestao bez traga pre skoro dva meseca, nijedna institucija u Srbiji ne traži!

Očajna čeka da država konačno obrati pažnju na njen slučaj: Milena Đorđević

Očajna čeka da država konačno obrati pažnju na njen slučaj: Milena Đorđević | Foto: RAS

Između ostalog, razlog tome je što je pitanje roditeljskog staranja u našoj zemlji nedovoljno regulisano, te u postojećim zakonima termin “otmica” postoji samo ukoliko je dete odvedeno van zemlje!


Institucije slavile Novu Godinu
Institucije su i juče ostale gluve i neme na vapaje Milene Đorđević, majke malog Teodora. Zbog pravoslavne nove godine juče nisu radili nadležni u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, nadležni u MUP-u Srbije, kao ni Centar za socijalni rad na opštini Stari grad, pa tako nismo uspeli da saznamo dokle je stigao ovaj predmet, zašto ništa nije urađeno do sada i kada će konačno nešto biti preduzeto.

Iako je Milena Đorđević sudskom odlukom dobila starateljstvo nad sinom Teodorom, njen nevenčani suprug Vojkan, koji ga je 22. novembra preuzeo na nekoliko sati i više se nije javio, ne može da odgovara za otmicu deteta zbog pravnog apsurda.

Naime, kako objašnjava izvor “Alo!” iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja, “prestankom (van)bračne zajednice, Centar za socijalni rad vrši procenu roditeljskih kapaciteta i poverava dete roditelju za koga proceni da je podobniji da se stara o detetu”, ali to ne znači da su ti odnosi jasno regulisani.
- Period dok traje sudski postupak povere deteta je period u kome se vršenje roditeljskog prava može zloupotrebiti, jer nije zakonski, već sporazumno regulisan. Ta rupa u zakonu omogućava roditelju koji prekrši sudski dogovor da prođe bez ikakvih sankcija!

Nije video majku više od dva meseca: Teodor Janković

Nije video majku više od dva meseca: Teodor Janković

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i Porodičnom zakonu, jedino ukoliko je roditelj koji kidnapuje dete potpuno lišen roditeljskog prava (usled porodičnog nasilja ili psihijatrijske dijagnoze), on zbog tog dela biva krivično gonjen. U suprutnom, nikom ništa - objašnjava naš izvor i dodaje da bez zakonskog osnova druge institucije (policija, sudstvo) ne mogu ništa da urade, osim da ga birokratski gone i opominju.

Napao tasta sekirom


Majka Milena u razgovoru za “Alo!” nije krila zabrinutost za bezbednost svog deteta.
- Bivši suprug je agresivan, pa je čak i Centar za socijalni rad doneo mišljenje da je opasan po bezbednost Teodora. Dana 26. aprila on je osuđen zbog napada sekirom na mog oca. Otac je zadobio udarce sečivom po rukama, a Vojkan je osuđen na dve godine zatvora. Uslovno je pušten nakon mesec i po dana. Tom prilikom psihijatri su procenili da ima granični poremećaj ličnosti i da je preterano agresivan i rigidan. Meni i detetu je pretio nebrojano puta... - tvrdi ova nesrećna žena.

Poslednji komentari
  • Slavica Vreme: 25.01.2013 03:49h

    Dete u tamnici a Centar i tužioci na Novu godinu!! E to je pravna država koju nam je donela nova vlast u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP