Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NVO TVRDE

Zakoni o obradi podataka i policiji suprotni Ustavu

Autor: Beta | 09.04.2015 - 10:29:00h | Komentara: 0

Organizacije civilnog društva upozorile su danas da su Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova i Nacrt zakona o policiji u suprotnosti sa Ustavom, saopštila je organizacija Labris.

Ustav Srbije

Ustav Srbije | Foto: Ustavni sud Srbije

Ti "zakoni sadrže odredbe koje su u direktnoj suprotnosti sa najvišim strandardima pravne zaštite Ustavom zajemčenog prava na zašitu podataka o ličnosti i u značajnoj meri urušavaju demokratske odnose u društvu", navedeno je u saopštenju.

Organizacije civilnog društva zahtevaju da osoba čiji se podaci prikupljaju, ima niz prava na obaveštavanje u vezi sa obradom podataka, pravo na uvid u dokument koji sadrži podatke o njoj, na kopiju tog dokumenta i niz prava u vezi sa radnjama obrade, a ne samo na pravo na ispravljanje i brisanje podataka.

Organizacije zahtevaju da se u uvodnom delu Nacrta zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova doda odredba koja neposredno upućuje na primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Organizacije civilnog društva traže da se posebna pažnja obrati na ovlašćenja za obradu podataka od značaja za rad policije u zajednici i izmeni u smislu dobrovoljnosti u saradnji između policajaca i predstavnika lokalne zajednice.

Organizacije zahtevaju da se u Nacrtu zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova izričito propiše da je "prikupljanje i obrada podataka o odgovornim licima u organima, ustanovama i 'nevladinim organizacijama', kao i o 'manjinskim i drugim organizovanim grupama i samoorganizovanim pojedincima', pravno dopuštena samo na osnovu saglasnosti ovih lica".

"Na ovaj način bi se princip dobrovoljnosti u daljoj izgradnji odnosa između policije i građana u potpunosti sačuvao od politički besmislenog urušavanja", navedeno je u saopštenju koje potpisuju Koalicija za pristup pravdi i Koalicija protiv diskriminacije Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, NVO Peščanik i Parada ponosa Beograd.

Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, NUNS i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa  hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.

Danas Odbor Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova organizuje okrugli sto o javnim politikama u oblasti zaštite prava i poboljšanja kvaliteta života LGBT građana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP