Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA NAM VIŠE NE PADAJU NA GLAVU

Zakonom će urediti odgovornost za održavanje fasada

Autor: Tanjug | 13.04.2015 - 21:54:00h | Komentara: 3

Zakon o stambenim odnosima, koji će obuhvatiti i održavanje stambenih zgrada, jasno će definisati odgovornost vlasnika za održavanje fasada, saopštilo je večeras Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Fasada

Fasada | Foto: Profimedia

Vlasnici će morati, kako piše, da održavaju objekte na propisan način, kako ne bi dolazilo do incidenata koji mogu biti pretnja po živote građana.

- Zakon će uspostaviti jasan sistem pravila i odgovornosti, a oni koji ne budu poštovali propise o održavanju stambenih zgrada i propise koji se odnose na bezbednost ljudi, biće rigorozno kažnjeni, piše u saopštenju.

Današnji pad armature na ulazu u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici, navodi se u saopštenju, samo je jedan u nizu sličnih slučajeva koji potvrđuje da je donošenje zakona o stambenim odnosima neophodno, kako se slične situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

Iako ministarstvo nije neposredno nadležno za ovo pitanje, koje je u nadležnosti Grada Beograda, republička inspekcija je odmah reagovala i utvrdila da je gradski građevinski inspektor izašao na lice mesta i naložio mere iz svoje nadležnosti, piše u saopštenju.
Poslednji komentari
  • Lela Vreme: 13.04.2015 23:39h

    Jel ima neko da javi ministarki da su i po sadašnjim zakonima VLASNICI zgrade jedini odgovorni za štetu koja nastane obrušavanjem fasade, osim u slučaju kada su angažovali izvođača koji nije kvalitetno izveo radove a to se desi u garantnom roku?!

  • saša Vreme: 14.04.2015 05:38h

    Gospodo,nije problem fasada i njena popravka,već procedura da bi se ona uradila.Predsednik sam kućnog saveta već 6 godina i sa naše zgrade(6 spr.a potkrovlje) je ranijih godina u dva tri navrata palaskoro cela fasada sa prednje strane(ploče debljine 7-8mm dugačke 2,5m i široke 2m).Dolazila je i TV snimala,sva sreća niko nije stradao.Pokušao sam nešto da uradim i počela je šetnja od šaltera do šaltera,te treba ovo odobrenje,te ono te uplatite ovoliko ,onoliko i ja odustadoh.....ali fasadu smo odradili.Omogućite ljudima da sređuju svoje fasade bez neke glupe procedure i rešiće se dobar deo tih fasada.

  • NN Vreme: 14.04.2015 09:29h

    Vlast nas je od 90 tih dovela do ekonomske propasti, da gradjani ne mogu da poplacaju racune za komunalen usluge, poreze i hranu a kamoli da razmisajlju o nekim skupim investiticajam od po stotinak i vse hiljada evra po zgradi da se poprave fasade pa citali smo pre neku godinu, da je za popravku fasada 3 zgrade u Rudu u Ustanickkoj po strucnjaicma potrebno minimum 4 miliona evra a 3 zgrada mozda imaju 500 tinak stanova ukupuno ..Drugo gde su otisle pare koje su gradjani uplacivali preko uplatnica infostana stambenom decenijama za stavku odrzavanje zgrade gde spada odrzavanje fasade, krova...a da stambeno za te iste godine ili deceniju nista nije uradila na zgradi tj na krovu i fasadi. Trece vidimo da su neki gradjani davali silne pare da im se popravi fasada i da su im fasade pocele otpadati ubrzo posle izvodjenja radova. Tako neke zgrade izgradjene pre 5,10 godian imaju fasadu u malo boljem stanju od zgrada radjenih pre 40 i vise godina

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP