Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: NIHAD MURATOVIĆ (53), PIJAČNI PRODAVAC IZ NOVOG PAZARA

Žalim što nisam zbrisao iz Srbije!

Autor: Amela Bajrović | 22.02.2015 - 14:36:00h | Komentara: 11

Da je Novopazarcu Nihadu Muratoviću (53) neko pre 22 godine rekao da će više od dve decenije provesti na ulici, po kiši, snegu i suncu, kao prodavac na robnoj pijaci, sigurno mu ne bi verovao.

Lokalni funkcioneri ne kupuju ovde

Lokalni funkcioneri ne kupuju ovde | Foto: A.B.

Pre toliko godina je ovaj dobroćudni čovek proglašen tehnološkim viškom u Fabrici reznog alata, a pijaca je bila jedino mesto gde je mogao poštenim radom da prehrani svoju četvoročlanu porodicu. Tada je mislio da mu je pijaca prelazno rešenje, dok ne nađe neki bolji, ozbiljniji posao… ali, eto, ništa od toga. Na pijaci je već 22 godine.

U intervjuu za “Alo!” Nihad priča da mu je žao što tada, kao i mnogi, nije otišao u inostranstvo, nego je verovao da će u Srbiji biti bolje. Žali i što nije izučio neki zanat, jer veruje da za dobrog zanatliju uvek ima posla.

Razočaran u vlast

Verujete li u vlast u Srbiji, hoće li nam pomoći da nam bude bolje?
- Sa Aleksandrom Vučićem može da nam bude samo gore. Demokrate su imale falinki, ali su ipak bili bolji, bar ja tako mislim. Za Vučića kao da ne postoji ovaj deo zemlje, potpuno smo zapostavljeni u svakom smislu, infrastrukturnom i investicionom. Potpuno sam razočaran u lokalnu i državnu vlast, prosto ne vidim izlazak iz ove krize.


- Danas svi teramo decu da završavaju što više i bolje škole, ne kažem da je to loše, ali gde ćemo sve te školovane ljude, neko treba da ide i na zanat. Previše imamo fakultetski obrazovanog kadra, a zanatlija malo. Ovim redom mnogi će posle završenih fakulteta završiti ovako, kao i ja, na pijaci. Tako se i u moje vreme bežalo od zanata, a to nije dobro. Kamo sreće da ja sada znam nešto da majstorišem i popravljam, nego sa 53 godine nisam ni za šta, nemam kome da se nudim za posao, a imam još dosta do penzije.

Srbi i Bošnjaci su jedinstveni

Mediji često pišu o međunacionalnim odnosima u Pazaru, kako ih vi ocenjujete?
- Novinari često naduvavaju priče i vide problem tamo gde ga ni nema. Ipak, može da se izmišlja i piše šta god hoće, ja tvrdim da ovde vlada jedinstvo i ravnopravnost među Bošnjacima i Srbima. Svi mi ovde imamo iste, ekonomske probleme. Tvrdim da je Pazar grad ljubavi, gostoprimljivosti i humanosti.

Može li od prodaje na pijaci da se živi?

- Jutros sam prvi komad prodao u 9.15 i više ništa ceo dan. Trenutno prodajem muške i ženske trenerke, koje uzimam kod Kineza na otplatu. Od ovog posla može samo da se životari, a da se živi normalno ne može nikako. Svakodnevno se preispitujem da li ću imati da kupim osnovne životne namirnice za taj dan. Supruga ne radi, sin takođe. Drugi sin je oženjen i on živi od ovog posla na pijaci. Ovih dana se čuje iz Vlade da će nam neke nove namete propisati, tako stvarno ne znam šta i kako dalje. Mislim da bi trebalo nekoga da pošalju među nas prodavce, da provede nekoliko dana sa nama i da beleži koliko se prodaje, jer će im očito jedino tada biti jasno kako živimo. Novi Pazar je sigurno jedan od najugroženijih gradova, a sećate se dobro da je Srbija 90-ih godina opstala zahvaljujući nama i našoj pijaci. Ovo je trgovački grad, ali nam nažalost ne ide dobro, samo sve više tonemo.

Nihad sa kupcem na pijaci

Nihad sa kupcem na pijaci | Foto: A.B.

Godinama se polemisalo o tome jesu li Kinezi ugrozili pijačnu prodaju, šta vi mislite o tome?

- Jeste pala prodaja otkako su oni došli, ali je ipak mnogo veći pritisak vlasti na nas. Stalno smišljaju neke nove namete da plaćamo, tako da bih zamolio sve da malo omekšaju, jer mi nismo ovde što volimo, nego od muke.

Ko danas kupuje na pijaci, dolazi li neko iz vlasti?

- Ma ovu garderobu sa pijace kupuju samo oni koji baš moraju, najsiromašniji stalež stanovništva. Oni koji imaju para kupuju markiranu garderobu, idu u šoping centre, kupuju trenerke od 50 do 100 evra, a ne kod mene za 300 dinara. Oseti se i malo bolja prodaja kada nam zimi i leti dođu gastarbajteri, jer oni obavezno navrate i do pijace. A lokalni funkcioneri ne kupuju ovde, većina njih čak i ne zna kako izgleda ova pijaca.
 Šta nedostaje Novom Pazaru?

- Pozdravljam upornost pojedinaca da postanemo grad sporta. Imamo prelep gradski stadion, nedavno je počela izgradnja atletskog stadiona, ali bi nam važnije bilo da imamo neku fabriku koja će uposliti ljude. Ceo grad priča o tome da se potencijalnim investitorima ovde traži reket, zato i beže od nas, to treba javno reći. Naši ministri i poslanici iz ovog grada koji su u Beogradu ništa ne rade za ovaj grad, plate primaju samo za poslušno dizanje ruku.
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 22.02.2015 15:01h

    Šta se bre žali kad nema nikakvu školu!? Mislio je da će sa osnovnom školom da se skući, vozi merdžu, ima oveći bankovni račun i letuje na Sejšelima. Ili je mislio da će Stranka Demokratske Akcije (SDA) da mu sve to da na srebrnom pladnju. Idi bre, nisi ni smešan. Misli da će da mu bude bolje u inostranstvu... bez škole! Tagikomičar.

  • paoa raco Vreme: 22.02.2015 15:04h

    Kakav čovek - takva mu i priča !

  • o sama b.... l.... Vreme: 22.02.2015 15:55h

    gosn. muratoviću, trebao si otići u carigrad, tamo bi ti bilo bolje.!

  • raletina Vreme: 22.02.2015 16:29h

    strasno...

  • Aca Vreme: 22.02.2015 16:48h

    Zasto bih ja njega uposte zalio. Prodajemo iste stvari i mi smo jedno drugom konkurencija. Ja za razliku od njega placam lokal, razne namete, knjigovodju, radnika, imam fiskalnu kasu ..., a on ne placa nikom nista osim pijacnu tezgu. Kad dodje inspekcija meni zbog slovne greske udare kaznu minimum 100k dinara i zabrane da radim 30 dana, a njemu zaplene robu u vrednosti 5000 dinara i on radi sutra ponovo kao da se nista nije desilo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP