Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČELA ODBRANA SRBIJE POSLE TUŽBE ZA GENOCID

Žalimo sve žrtve rata, ali Srbi su žrtve genocida

Autor: Ekipa ALo! | 11.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Srpski pravni tim sa Sašom Obradovićem na čelu počeo je pred Međunarodnim sudom pravde izlaganje odbrane na navode hrvatske tužbe za genocid. Nakon toga će naš tim predstaviti protivtužbu Srbije za genocid nad Srbima na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Počela odbrana Srbije posle tužbe za genocid

Počela odbrana Srbije posle tužbe za genocid | Foto: FoNet - AP

Obraćajući se sudijama najvišeg suda Ujedinjenih nacija, Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj.


„Nema sumnje da je i mnogo Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsetimo i na njihovu tragediju. Međutim, rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srba, koji su suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha Hrvatske odlučili da osnuju sopstveni nacionalni entitet poznat poznat kao Republika Srpska Krajina“, rekao je Obradović. On je izrazio žaljenje što je hrvatski pravni tim prošle sedmice zaboravio da ih pomene, ističući da to nije fer prema njima.

„U ime Vlade i naroda u Republici Srbiji, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko poreklo. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sećanje”, poručio je Obradović na početku uvodnog govora. Podsetimo, u operaciji „Oluja“ hrvatske snage su ubile ukupno 2.650 i proterale 340.000 ljudi. Obradović je istakao da ono što se dogodilo u Hrvatskoj devedesetih godina ne može da se svede na pojednostavljenu sliku koja prikazuje isključivo izvršioca i isključivo žrtvu genocida.
Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu za njeno delimično fizičko uništenje.
Poslednji komentari
  • ТРЕЋА ФАЗА Vreme: 11.03.2014 17:24h

    ....Нашa контра тужба ће успети ако правни тим у Хагу докаже да ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из Хрватске 1991-95. (када је из Хрватске протерано 350.000 Срба), представља ТРЕЋУ, завршну фазу ГЕНОЦИДА над Србима, који су планирали и започели хрватски нацисти 1941-45. (када је убијено преко 1.000.000 Срба, Рома и Јевреја). Доказ: Срби су у Хрватској 1940. чинили 28% становништва ; 1946. испод 15%, а 1996. само 5%. .....Најодговорнија лица за геноцид над Србима који је са прекидима трајао 55 година су: 1). Поглавник Анте Павелић, хрватски нациста (1941-45.) 2). Маршал Јосип Броз-Тито, хрватски комуниста (1946-80.) 3). Титов генерал Фрањо Туђман, хрватски националиста (1981-96.) 4). Сви генерали југо-комунисти у ЈНА од 1941. до 1996.

  • Spiridon Vreme: 11.03.2014 21:16h

    [...hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe...] Hotimično?! Valjda "namerno", zar ne?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP