Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MNOGE POZNATE LIČNOSTI NAŠEG DOBA VOZE AUTOMOBILE KOJI SU OBELEŽILI NEKO PROŠLO VREME

Zaluđeni „ajkulama”, „bubama” i „jaguarima”!

Autor: Jelena Jokanović | 03.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Iako imaju mogućnost da voze najnovije modele vrhunskih performansi i modernog izgleda, mnoge poznate ličnosti umesto toga biraju vozila stara i po pola veka. Dok su neki time ostvarili dečačke snove, a drugi tvrde da morate imati oldtajmer da biste pored sebe imali pravu ženu, zaljubljenici u stara vozila tvrde da svaki vozač koji ima priliku da se upozna sa ovim muzejima na točkovima nikada više neće poželeti novi automobil. „Alo!” vam otkriva koje poznate ličnosti koje su obeležile naše vreme voze automobile koji su obeležili prošlo.

Zoran Živković

 | Foto: V. Mitić

Zoran Živković

Predsednik Nove stranke, za razliku od svojih kolega političara koji voze basnoslovno skupe džipove i luksuzne „audije”, odlučio se za „starudiju sa stilom“. Iako ga najčešće možete videti kako ulicama Beograda krstari u svojoj ljubičastoj „ajkuli”, priznaje da mu je ipak draža očeva „buba”, koju pak vozi po Nišu.
- Očeva „buba“ stara je 44 godine, ali sam ja pre nekih 20 godina preuzeo brigu o njoj. Dugo je u porodici i ne bih je prodavao ni za koje pare, a voleo bih da moja deca nastave da se brinu o njoj. Taj auto ima elektroinstalaciju od šest volti, što je veoma retko. „Bubu” vozim isključivo po Nišu, gde imam porodičnu kuću. „Ajkulu” sam pazario 2000. godine u jednoj štali podno Kopaonika za 500 tadašnjih maraka, a onda još jednu u veoma lošem stanju, čije sam delove iskoristio za reparaciju. Potrajalo je to, ali za mene je „ajkula” automobil veka - kaže Živković, dodajući da je vožnja oldtajmera stvar ljubavi, te da je zabluda da su to skupi automobili, ali ne krije da poseduje i džip „tojotu landkruzer”, koji koristi za duža putovanja jer ova dva „starca“ nisu dovoljno udobni za duge relacije.


Bratislav Petković

Bratislav Petković

Bratislav Petković | Foto: FoNet

Nekadašnji ministar kulture Bratislav Petković svakako je najpoznatiji ljubitelj i kolekcionar starih mašina. Od skromne kolekcije od svega nekoliko vozila, u saradnji sa Skupštinom grada, 1994. godine napravio je „Muzej automobila”, koji danas ima pedesetak izloženih primeraka, dok je tridesetak na restauraciji.
- Pripadam generaciji posleratnih klinaca koja je živela u siromaštvu, pa su nas automobili fascinirali više nego današnje dečake. Zbirku sam počeo da pravim 1965, kada sam nabavio „ford“, model T iz 1925. godine, na koji sam i najponosniji. To je prvi automobil napravljen na pokretnoj traci. Danas zbirka ima više od 50 vozila, ali nisu sva u mom vlasništvu - priča Petković, čiji su automobili korišćeni na snimanjima brojnih domaćih serija i filmova poput „Otpisanih”, „Balkan ekspresa”, „Beogradskog fantoma”...


Duško Savanović

Duško Savanović

Duško Savanović | Foto: A. Dimitrijević

Košarkaš je jedini naš sportista koga ne zanimaju brza i skupa kola, već vozi najobičniju i od njega dvostruko stariju „bubu“, za koju kaže da je najbolji auto na svetu.
- Ide kao zmaj, ima dobar motor. Obožavam „bube” i ovu koju sad vozim imam oko godinu dana, ali sam do sada promenio nekoliko. Bila je skroz bela, pa sam joj dodao dve crne crte da izgleda još bolje. To je za mene najbolji automobil i ne izlazim iz njega - ispričao je Savanović o svojoj ljubavi prema „folksvagenovom” modelu.


Vanja Udovičić

Vanja Udovičić

Vanja Udovičić | Foto: M. Mitrović

„Mercedes 123” kupe, koji su taksisti obožavali, a gastarbajteri sa ponosom dovozili u tadašnju Jugoslaviju, i danas je moguće videti na ulicama Beograda. Jedan baš takav, čiji je poslednji primerak proizveden još davne 1985, vozi Vanja Udovičić, a kako je u besprekornom stanju, jasno je da vodi dosta računa o njemu. Inače, za ministra sporta se nije znalo da je ljubitelj oldtajmera, sve dok u novembru prošle godine nije uslikan kako svog ljubimca vozi bez prednjih registarskih tablica. Iako nismo uspeli da od ministra lično saznamo da li je oldtajmer nasledio ili baš pazario, u njegovoj pres službi nam je rečeno da koristi svaki slobodan trenutak, kada ne obavlja važan ministarski posao, da provoza svoj kabriolet, čiji se krov ručno spušta. Koliko brine o svakom detalju, svedoči i to da na registraciji stoje njegovi inicijali.

Miloš Bojanić

Miloš Bojanić

Miloš Bojanić | Foto: privatna arhiva

I folker se sa svoja tri bezvremena klasika, „kadilakom” iz 1959. i dva modela „volvoa” iz 1954. i 1956, upisao na listu ljubitelja starih vozila. Pevač već više od dve decenije restaurira oldtajmere, koje uglavnom kupuje na sajmovima u Švedskoj i Americi, a njegova supruga se svojevremeno požalila da su zbog Bojanićevih ljubimaca morali da se sele u veću kuću, gde je sagradio velike garaže. U planu mu je da kupi i „kadilak“ kabriolet.


Dule Savić

Dule Savić

Dule Savić | Foto: E. Čonkić

Proslavljeni srpski reprezentativac poseduje repliku veoma retkog „jaguara SS 100” u simboličnoj crvenoj boji. Inače, u pitanju je „mešanac”, jer je „jaguarova” samo maska, dok je šasija „bubina”. Oznaka „100” označava mogućnost automobila da ide brže od 100 kilometara na čas, što je za vreme u kojem je nastao, tridesetih godina, bilo veoma impresivno. Fudbaler je čest učesnik relija oldtajmera, a sa svojim vremešnim četvorokašem pojavljuje se i u domaćem filmu „Munje”.


Predrag Jovanović - Peđa D Boj

Predrag Jovanović - Peđa D Boj

Predrag Jovanović - Peđa D Boj

Pevač se, osim povremenih izleta u rijalitije, povukao iz javnog života, ali zato ga često možete videti na relijima i paradama oldtajmera, na kojima učestvuje sa svojom kabriolet „bubom”.
- U oldtajmere sam se zaljubio još kao mladić, kada sam u Parizu video jedan stari „sitroen”. Hteo sam da ga kupim, ali tada nisam imao vozačku dozvolu. I moj otac je imao jedan stari „mercedes”, molio sam ga da ne proda, ali je on to ipak učinio. Onda sam kupio „bubu” kabriolet, koju i dan-danas najviše volim i najčešće vozim, iako imam još jedan automobil i kombi. Najviše volim „bube”, ali sam vozio još jedan klasik - kabriolet „ševrolet impalu” iz 1964. godine. Taj auto sam pre nekoliko godina prodao - navodi Jovanović, uz opasku da morate posedovati oldtajmer ako želite pravu ženu pored sebe, jer dok se sponzoruše pale na džipove, one znaju da cene prave vrednosti. On je i član kluba ljubitelja „buba”.
 

Poslednji komentari
  • postena budala Vreme: 03.08.2014 10:54h

    To je sve sto ste imali u to vreme, i to ste jedva uspeli da kupite i normalno je da ih cuvate i danas jer vas podsecaju na vreme kad za ,,leba,, nisste imali.

  • koviljka grujic Vreme: 03.08.2014 12:41h

    razumem sportiste pa cak i pevace koji su zaradili dovoljno da mogu da kupe i srede ta stara vozila i kupe nova nerazumem ovog ;radnika'' kako je io sebi mogao sve to da priusti posto nislije znaju ko je bio

  • dexy Vreme: 03.08.2014 14:27h

    to sto vozi vanja udovicic nije 123 kupe nego sl a razlika je ogromna

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP