Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI AMBASADOR SRBIJE U UN, ZA ALO!

Zapad bi nagodbu sa Rusima oko rezolucija

Autor: S. Vojinović | 30.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Bivši ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Vladislav Jovanović ubeđen je da britanski predlog rezolucije o Srebrenici, iako bude imao većinu, neće proći jer će Rusi sigurno uložiti veto.

Dve rezolucije: Početkom jula  lomiće se koplja u SB UN

Dve rezolucije: Početkom jula lomiće se koplja u SB UN | Foto: Tanjug

On u razgovoru za „Alo!“ objašnjava da će Zapad pokušati da se nagodi sa Moskvom i da će umesto rezolucije Savet bezbednosti, kako se ne bi konfrontirao sa Rusijom, izdati neku vrstu predsedničkog saopštenja koje bi moglo da zadovolji obe strane.


- Vrlo je neubičajeno da se predlažu dve rezolucije. Iako na neki način prednost ima prvi predlog, nisam siguran da bi britanska rezolucija mogla da prođe, jer bi Rusi u tom slučaju uložili veto. Dakle, posle ruskog predloga, Zapad će manje-više pokušati da ponudi neke kozmetičke promene koje Rusiju sigurno neće zadovoljiti, jer su oni predložili svoj nacrt kako bi sprečili reč genocid i nejednako tretiranje svih žrtava. Realno, ruski predlog je političko moralniji i oni su u prednosti zato što se pozivaju na Dejtonski sporazum i jedan tretman prema svim žrtvama rata. I ukoliko bi Zapad to odbio, doveli bi sebe u nezgodnu situaciju, jer bi se cela priča oko Dejtona, čiji su oni inicijatori, dovela u pitanje - objašnjava Jovanović.
On kaže da postoji još nekoliko solucija u ovom slučaju.

- Dosta zavisi od devet nestalnih članica, među kojima su Venecuela, Čile... Pet njih su sigurno naklonjeni Zapadu. Čak i svih devet da glasa za britanski predlog, Rusi će da ulože veto i preko toga niko ne sme da pređe. Mislim da će Rusima u tom slučaju da se ponudi kompromis, tako što će pristati da se ne pominje genocid... Ukoliko se ne dogovore, a kako se ne bi konfrotirali Rusiji, Savet bezbednosti može da izađe sa predsedničkim saopštenjem, koje podrazumeva da se ne usvoji nijedna od rezolicija. Iako takvo saopštenje, u kojem se ne bi pominjao genocid, ima neobavezujuću težinu, siguran sam da bi sve strane prihvatile - priča Vladislav Jovanović.

Duraković pozvao Vučića na komemoraciju u Srebrenicu


Organizacioni odbor za obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici promenio je stav u pogledu eventualnog dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju, koja će 11. jula biti održana u Potočarima. Odbor je zaključio da su svi koji to žele dobrodošli u Srebrenicu. Predsedavajući i načelnik opštine Ćamil Duraković, koji je proteklih nedelja, nakon hapšenja ratnog komandanta muslimana Bošnjaka u Srebrenici Nasera Orića u Švajcarskoj, po poternici Srbije, više puta ponovio da premijer Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko Orić ne bude izručen BiH, sada kaže: „Pozivnica mu je (Vučiću) otišla, pa neka sam odluči.“ Istovremeno, Tužilaštvo BiH je na jučerašnjem ročištu predložilo određivanje mera ograničavanje kretanja unutar Kantona Sarajevo Naseru Oriću, što bi značilo da on neće moći da prisustvuje komemoraciji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP