Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HELSINŠKI ODBOR O TROVANJU U VRANIĆIMA

Zaposleni su morali da primete simptome salmonele

Autor: Tanjug | 01.05.2015 - 20:44:00h | Komentara: 0

Masovno trovanje izazvano salmonelom u privatnom Domu za stare "Dvoje" u Vranićima kod Čačka svakako spada u najteže "incidente" u ustanovama socijalne zaštite, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava.

Dom za stare u Vranićima kod Čačka

Dom za stare u Vranićima kod Čačka

Epidemija u domu za stare u Vranićima je proglašena 16. aprila, zaražene su 42 osobe, od kojih je sedam umrlo.

Prvo pitanje je zbog čega se za trovanje saznaje sa zakašnjenjem i da li je, i ko propustio da preduzme neophodne mere na vreme, koje bi možda i spasile neki od izgubljenih ljudskih života, navodi se u saopštenju.

Izjava vlasnika Petra Marića da su se korisnici verovatno otrovali uskršnjim jajima koje im je donela rodbina, svakako je, kako je navedeno, loš pokušaj prikrivanja istine i prebacivanja odgovornosti, dodaje se u saopštenju.

- Pored toga što je nemoguće da su baš svi zaraženi jeli ista jaja, a među njima su i zaposleni, pa i osobe iz domskog okruženja, Marićeva izjava otkriva da je zaraza otkrivena bar dva-tri dana ranije, jer se Uskrs ove godine proslavljao 12. aprila, dok je javnost za slučaj saznala 16. aprila, piše u saopštenju.

Kako se navodi, olako tretiranje dijareje, mučnine, povišene temperature i drugih simptoma koji su se jasno ispoljili kod svih korisnika Doma, nije samo besprizorno i površno, već se radi o teškom krivičnom delu ugrožavanja zdravlja.

- Pritom, sasvim je jasno da su te simptome apsolutno morali da primete svi zaposleni kojih inače nema mnogo, kao što je nesumnjivo i da je vlasnik Doma bio upoznat sa situacijom i da je o tome morao da obavesti Zavod za javno zdravlje u Čačku. Da li je to uradio, ili nije, treba da pokaže istraga, smatra Helsinški odbor.

U saopštenju Helsinškog odbora navodi se da je, sudeći po izjavama aktera ovog tragičnog događaja i medijskim izveštajima, više nego jasna namera da se slučaj stavi "ad acta" jer su, kako ispada, svi radili svoj posao "u okviru zakona", sto znači da odgovornosti nema.

Na to, kako je navedeno, upućuje i izjava gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića, koji je rekao da je "najvažnije da se utvrdi da li su sve nadležne službe intervenisale i reagovale po pravilima".

Nedodirljivost najviših državnih službenika ne sme biti razlog da se i ovaj slučaj, kao i mnogi drugi pre njega, završi konstatacijom da su "krivi zakoni", jer su za njihovo donošenje i sprovođenje ipak nadležne konkretne institucije, ustanove i pojedinci, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da "elementarno nepoznavanje sistema socijalne zaštite i svih njegovih specifičnosti, koje su zaista mnogobrojne i u Srbiji jako komplikovane", ne može biti opravdanje za ministra rada Aleksandra Vulina.

- Ako ništa drugo, budući da je na čelo ministarstva došao kao politički kadar, morao je da sasluša pametnije i stručnije od sebe. Tako bi na vreme uvideo da nije normalno da njegovo ministarstvo izdaje licence za rad, a ne kontroliše da li oni koji ih dobiju (bilo da su državne ili privatne ustanove u pitanju) i nakon toga ispunjavaju uslove neophodne za zbrinjavanje ljudi, dodaje se u saopštenju.

Ministar Vulin, kako se ističe, iako nadležan za zakone u oblasti socijalne politike, ne može da objasni kako je moguće da njegovo ministarstvo nema informacije o otvaranju raznih privatnih domova za stare, "koji po Srbiji niču kao pečurke posle kiše".

- Za razliku od ministra Vulina, njegov kolega (ministar zdravlja) Zlatibor Lončar je makar posetio obolele koji su smeteni u bolnici u Čačku, verovatno svestan da Ministarstvo zdravlja snosi deo krivice za propuste u ovom slučaju. Aleksandar Vulin, međutim, čak i ne vidi svoju moralnu odgovornost i na pamet mu nije palo da ponudi ostavku, to bi bilo očekivano. To je još samo jedan u nizu razloga zbog čega je on jedan od najgorih ministara rada, zapoljavanja i socijalne politike, ikad, smatraju u Helsinškom odboru.

- Ako već vlast ne reaguje, za tužilaštvo nema opravdanja. Od otuđenog i odavno dehumanizovanog društva teško je očekivati pritisak i probuđenu savest. Da nije tako, stari i nemoćni ne bi ni bili u ovakvoj situaciji - napušteni i nezaštićeni, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP