Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPREZ!

Zaraženo mleko
izaziva rak jetre!

Autor: D.D. - jutarnji.hr | 09.02.2013 - 11:25:00h | Komentara: 0

Zbog prisutnosti nedozvoljenih količina aflatoksina, kancerogene i jedne od najopasnijih tvari u namirnicama, u trajnom mleku Dukata i Vindije, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske naložilo je proizvođačima da iz prodaje povuku četiri vrste trajnog mleka.

Mleko

Mleko zaraženo aflatoksinom, tunjevina puna histamina

- Aflatoksin je izrazito kancerogen za ljude, i to je naučno dokazano. Naime, veći broj osoba koje su duže vreme konzumirale hranu zaraženu tim mikotoksinom prve kategorije dobile su rak. Moguće je i da se jave alergije, povraćanje kod osetljivih osoba. Aflatoksin je vrsta iz južnih krajeva, najčešće u soji, ali i kukuruzu. Prvo su nađeni u kikirikiju, a uglavnom se stvaraju na masnijim žitaricama. Dakle, jasno je da je ovdje reč hrani iz uvoza, a ako se drži na toplome, onda se ubrzano razvija - rekao je za "Jutarnji list" dr Franjo Plavšić, direktor Zavoda za toksikologiju.

Iz Dukata su saopštili da su proizvodi povučeni s tržišta, a potrošači sigurni. Iz Vindije su takođe saopštili da je mleko povučeno, a da je razlog prisustva toksina u stočnoj hrani.

Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske naredilo je Konzumu da s tržišta povuče i opozove proizvode “RIAL - tuna komadi u salamuri”, u konzervama od 160 grama, poreklom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do 2015. godine.

Napominjemo da je ovo izveštaj iz Hrvatske, a da li na tržištu Srbije ima mleka i tunjevine zaraženih ovim opasnim materijama danas nismo uspeli saznati.

Nenad Katanić, načelnik poljoprivredne inspekcije, na pitanje da li postoji strah da građani Srbije kupuju mleko sa aflatoksinom kaže:

"Ovog momenta uveren sam i ubeđen da građani nemaju i neće imati tu bojazan, jer na osnovu podataka koje imamo, nije bilo bojazni da je takvo mleko na našem tržištu - nije bilo, niti jeste", kaže Katanić za B92, napominjući da mleko u Srbiju dolazi iz BiH.

"Uveli smo vanrednu inspekcijsku kontrolu, to mleko se ne nalazi na našem tržistu", rekao je Katanić.

Na pitanje postoje li razlike u dozvoljenim količinama aflatoksina, prema pravilnicima EU i Srbije, odnosno, da li je istina da je kod nas dozvoljena veća koncentracija nego u EU, on kaže da je ta informacija "delimično tačna".

"Ta informacija je delimično tačna, ali svi koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode u Srbiji ne treba da brinu, sve naše inspekcije su imale pozitivne zaključke, i svi naši izveštaji su prošli evropske standarde", rekao je Katanić.

U utorak iz Bosne i Hercegovine stiže novi kontigent mleka. Upitan da li postoji bojazan da će to mleko sadržati sporan aflatoksin, on je rekao:

"Nemoguće je da se pojavi takvo mleko zbog bezbednosnih provera koje mi kao inspekcija radimo na granici..."

Izbegavati jeftine proizvode
Povodom povlačenja konzerve tunjevine "Rial", zbog visokog nivoa histamina, rekao je da treba izbegavati jeftine marke sardina, jer su sve one opterećene teškim metalima. "Brendove sumnjivog kvaliteta treba izbegavati i držati se proverenih proizvoda", upozorio je Roksandić.

Katanić je dodao da inspekcija želi da ovom kontrolom obuhvati i druge proizvođače i tako otkloni mogućnost da i u Srbiji postoji takvo mleko.

"Pravilnik govori do kog nivoa je mleko bezbedno i mi ćemo sa rezultatima vanredne inspekcijske kontrole izaći u javnost", rekao je Katanić za B92.

I u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u srpskim radnjama nema zaraženog mleka.

Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, je rekao za B92 da su aflatoksini nađeni u mleku "Dukat" i "Vindija" veoma štetni i kancerogeni.

Roksandić je objasnio je da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za B92 da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. "Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina", kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikrotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Roksandić, koji je i nutricionista, istakao je gostujući u Vestima B92 da bi inspekcija trebalo da redovno kontroliše referentne vrednosti sastajaka mleka i mlačnih proizvoda.

"Suša u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, donela je naglu vlagu, a ove materije su podložne razmnožavanju u tim uslovima", objasnio je on.

Roksandić je dodao da su "bosanske kolege dobro odradile posao" upozorivši hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede o potencijalnoj opasnosti.

On je naveo i da se nada da Udruženje potrošača u Srbiji radi svoj posao, baš kao i inspekcijske službe, buduži da potrošači ne mogu sami da utvrde da li je mleko zagađeno.

"Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da je mleko toksično", naglasio je Roksandić.

U Hrvatskoj sa rafova prodavnica povučeni su "Vindijino" trajno mleko, "Vindijino" UHT mleko sa 2,8% mlečne masti, "Dukatovo" trajno mleko sa 2,8 % mlečne masti u pakovanju od pola litra, kao i "Dukatovo" trajno mleko "Lagano jutro" sa 2,8% mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Mleko se povlači zbog prisustva aflatoksina, koji spadaju u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikrotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva.

"Aflatoksin je zapravo metabolit. Oni izimaju hranom neke druge aflatoksine A1, A2, B1, pa ih onda metaboliziraju. Karakterističan je za mleko. Njegovo prvo i osnovno svojstvo je kancerogenost, kod određenih doza, i posle određenog vremena uzimanja može izazvati rak", ističe Franjo Plavšić, toksikolog.

Uzroci zaraženog mleka otkrivenog u Hrvatskoj poslati su na analize u Beč, a rezultati se očekuju sredinom februara.


Deset činjenica o aflatoksinu:
- reč je o toksinu plesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, soji, kokosu i kukuruzu
- jedan je od najopasnijih toksina i kancerogenih materija u namirnicama svrstan u najopasniju 1. kategoriju
- postoji više tipova, a ovaj M1 nije iz našeg podneblja nego nastaje u južnim, toplim krajevima
- jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi direktne opasnosti od izazivanja raka
- rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi, ali izaziva i rak na drugim organima
- rak nastaje ukoliko se kontaminirana hrana konzumira duže vreme, nekoliko godina, ali može i brže ako je koncentracija toksina veća
- aflatoksin je do sada nađen i u jajima u Belgiji, jer su kokoši nosilice hranjene tom hranom, a zabeležen je i pomor ćuraka
- u Hrvatskoj je davnih godina nekoliko puta inspekcija zabranila prodaju zaraženog kukuruza
- u slučaju zaraženog mleka reč je o dužoj ishrani krava zaraženom hranom, jer hranu s većom koncentracijom tog toksina životinja odbija da jede
- testovi na aflatoksine se rade sve ređe jer su skupi

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP