Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UMESTO IZLEČENJA KAĆANKA IZ BOLNICE OTIŠLA JOŠ BOLESNIJA

Zarazili me hepatitisom
dok su mi operisali kuk!

Autor: Nikola N. Travica | 24.04.2014 - 14:00:00h | Komentara: 1

Nevenka Đukić (62), penzionerka iz Kaća zaražena je hepatitisom C prilikom operacije kuka u KC Vojvodine. Sa suzama u očima, Nevenka se u neverici priseća šta joj se septembra prošle godine dogodilo, tvrdeći za „Alo!“ da je u bolnicu otišla da se leči, a da je zbog nečijeg propusta kući otišla mnogo bolesnija.

Nevenka Đukić

Zavod za transfuziju tvrdi da nije obavešten, iako Zavod za javno zdravlje tvrdi da su ih upoznali sa Nevenkinim slučajem 

 

"Primila sam krv tokom operacije u septembru prošle godine, a onda sam pred Uskrs saznala da sam
zaražena. Moj život se pretvorio u pakao",

Nevenka Đukić

Nakon što su u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine izvršene analize krvi, nesrećnoj ženi potvrđena je dijagnoza opasne infektivne bolesti. U Zavodu za transfuziju Vojvodine, odakle je dobijena krv za operaciju, međutim, tvrde da ih do sada niko zvanično nije obavestio o ovom slučaju, dok u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine kažu da su kolege u toj ustanovi, još u martu mesecu izvestili da im se obratio davalac krvi zaražen hepatitisom C.

Transfuzija krvi

 

Šta je hepatitis C
Hepatitis C spada u grupu infektivnih (virusnih) bolesti i pogađa jetru. Prenosi se krvlju, ili putem seksualnog odnosa. On nema prepoznatljive simptome, ali ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme može dovesti do ciroze, odnosno kancera jetre, varikoziteta (propadanja) vena jednjaka i želuca, što može dovesti do smrti usled iskrvarenja. Pravovremenom terapijom se kod 50 do 80 odsto obolelih postiže nivo izlečenja, odnosno suzbijanja virusa na nivo na kojem ne može da šteti organizmu.

- Tokom operacije levog kuka koja je izvršena na Klinici za ortopedsku hirurgiju primila sam krv. Niko nije mogao ni da pomisli da je u 2014. moguće da krv koju primate uopšte može da bude zaražena, ali eto…ja sam živi dokaz da je kod nas sve moguće. Nisam ni znala da sam zaražena sve dok doktor sa klinike nije pozvao moju ćerku, kojoj je rekao da treba da idem da se testiram. Pretvorili su mi život u pakao – priča vidno potresena Nevenka, kojoj je odmah zakazan pregled na Klinici za infektivne bolesti gde će biti utvrđeno da li je i koliko virus napao jetru, nakon čega će biti određen dalji tok lečenja.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu da se sva krv koja dolazi u tu ustanovu trebuje u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, dok u tom Zavodu kažu da o spornom slučaju nisu zvanično obavešteni već da su im se samo obratili „članovi porodice zaražene pacijentkinje“.

- Sva krv koja stiže u Zavod za transfuziju obavezno bude ispitana na četiri parametra među kojima su hepatitis B i C, HIV i sifilis. Jedinica krvi koja je testirana i koja je izašla iz ove ustanove bila je negativna. Svi produkti krvi koji su izašli iz našeg zavoda su negativni i drugačije nije moguće – uveren je dr Gradimir Dimitrijević, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda. U Zavodu za javno zdravlje za „Alo!“ je rečeno da je ta ustanova, u martu mesecu obavestila Zavod za transfuziju krvi Vojvodine da je potrebno da sprovedu istraživanje ko je primio produkte krvi određenog davaoca.

- Lekari pribegavaju davanju krvi u slučaju krajnje nužde. Vrlo je moguće da je davalac krvi bio u periodu prozora, što najverovatnije nije moglo da se utvrdi testiranjem u toj ustanovi, jer u tom vremenskom intervalu nisu mogla da se vide antitela – objašnjavaju u Zavodu.

Transfuzija krvi

Zavod: Nema „nultog rizika“
Doktor Sanja Bogdanović, načelnik službe za kolekciju testiranja i procesuiranja u Zavodu za transfuziju krvi, kaže za „Alo!“ da njih još uvek niko zvanično nije obavestio, niti im dostavio bilo kakvu dokumentaciju iz Zavoda za javno zdravlje Vojvodine.


-Postoje stvari koje onemogućavaju da takav vid lečenja bude apsolutno bezbedan. Zbog zakona prirode i načina ponašanja organizma nema nultog rizika, iako su svake godine sve sofisticiranije metode. Za svaku transfuziju moraju se odmeriti potrebe i rizici kojima se ona izlaže – objašnjava dr Bodanović, dodavši da je poslednjih godina bilo nekoliko prijava posttransfuzionih komplikacija. Ona ukazuje da se davalac krvi najverovatnije obratio Zavodu za javno zdravlje, posle čega je započela potraga za primaocima njegove krvi.

Poslednji komentari
  • viki Vreme: 24.04.2014 19:24h

    Nazalost,takav slucaj se dogodio i meni.Prilikom operacije tumora ,u bolnici Narodni front ,bil;a sam zarazena hepatitisom c....Kuci sam otisla jos iscrpljenija i bolesnija ,i kada su mi ponovo nalazi izvadjeni ,ustanovljeno je da sam zarazena preko prljave igle.....Zao mi je ,nadam se da cete sve poduzeti i slucaj prepustiti nadleznim organima.....Zelim vam svako dobro!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP