Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA: SUKOB INTERESA U MINISTARSTVU PROSVETE

Žarko dao
12,5 miliona
„Megatrendu“!

Autor: Sanja Đorđević | 10.04.2013 - 00:14:00h | Komentara: 27

Ministarstvo prosvete i nauke kojim upravlja Žarko Obradović je tokom 2010. i 2011. godine kroz diskrecione rashode isplatilo oko 12,5 miliona dinara Univerzitetu „Megatrend“, na kome ministar Obradović zarađuje oko 265.000 dinara mesečno kao vanredni profesor, saznaje „Alo!“.

Žarko Obradović i Mića Jovanović

Jednom pare iz budžeta, a drugom pozamašna plata: Mića Jovanović 
i Žarko Obradović | Foto: FoNet

 

Ministar Obradović u prethodne dve godine državnim novcem finansirao privatni univerzitet, na kojem inače prima platu od oko 265.000 dinara

Naime, uvidom u bazu podataka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tome kako su ministarstva Vlade Srbije trošila javna sredstva iz budžeta na specijalizovane usluge i usluge po ugovoru, „Alo!“ je otkrio da je Ministarstvo prosvete tokom 2010. i 2011. godine isplatilo Fakultetu za biofarming pri Univerzitetu „Megatrend“ 6.145.113 dinara po dva ugovora za „istraživačke usluge“ i dodatnih 2.259.036 dinara za „upravljanje projektima“.
U istom periodu je Fakultetu za državnu upravu i administraciju pri „Megatrendu“, na kome Obradović predaje još od 2006. godine, njegovo ministarstvo isplatilo 3.299.916 dinara po dva ugovora za “istraživačke usluge”, kao i dodatnih 778.288 dinara po osnovu “upravljanja projektima”.

Registar BIRN-a ne sadrži informacije o tome u kakvom postupku su ove usluge ugovorene niti o kakvom se konkretno poslu radi, ali se upozorava na mogućnost da se kroz isplatu usluga po ugovoru, sredstva iz budžeta mogu u diskrecionom postupku usmeravati za različite usluge, a prema skraćenim procedurama i uz preskakanje Zakona o javnim nabavkama, što može da predstavlja osnov korupcije. Sa ovim je saglasan i Nemanja Nenadić iz organizacije „Transaparentnost Srbija“ koji upozorava da zbog sumnji na moguć sukob interesa ili zloupotrebu službenog položaja, ministar mora da objasni zašto je njegovo ministarstvo finansiralo univerzitet na kome je zaposlen.

Žarko Obradović i Mića Jovanović

Novac davan po osnovu „istraživačkih usluga” i „upravljanja projektima”: Žarko Obradović i Mića Jovanović | Foto: Rajko Ristić

- Hipotetički može biti i jedno i drugo i zato je bitno da ministar ili njegovo

Zbog sumnje za zloupotrebu položaja, ministar mora da objasni koje konkretne usluge je „Megatrend“ pružio

ministarstvo objasne koje konkretne usluge je „Megatrend“ pružio Ministarstvu prosvete, u kom postupku su baš ti fakulteti angažovani i da li je ministar u tome učestvovao - istakao je Nenadić za „Alo!“.

Odgovore na ova pitanja do zaključenja ovog broja nismo dobili od ministra Obradovića, ali nam je iz njegovog kabineta obećano da će nam sve informacije dostaviti danas.

Ministar Obradović je, podsetimo, 2011. godine od docenta postao vanredan profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju, na kom je pre ministrovanja bio i dekan. Sa dobijanjem višeg univerzitetskog zvanja, zamenik predsedika SPS je dobio i povišicu od 65.000 dinara na dotadašnju platu od 200.000 dinara na „Megatrendu“, o čemu je „Alo!“ tada pisao. Sa ovolikim primanjima, Obradović se mirna srca odrekao ministarske plate.

Omastile se i partijske kolege!

Ministarstvo prosvete je na specijalizovane i usluge po ugovoru tokom 2010. i 2011. godine potrošilo neverovatnih 10 milijardi dinara! Osim „Megatrednu“, novac je otišao mnogim drugim obrazovnim i naučnim, privatnim i državnim ustanovama, ali i organizacijama kojim rukovode kadrovi socijalista. Tako je „Galenika“ ad - Institut za istraživanje i razvoj dobila 23.703.748 dinara kroz tri ugovora, dok je Centru „Sava“ isplaćeno 17.443.430 dinara.

Poslednji komentari
  • atila Vreme: 10.04.2013 00:39h

    Verujemo u koruptivne i druge radnje u Ministarstvu prosvete, oko raznih besciljnih seminara i nabavki, oko zavr[nog ispita za osmake, štampanje svega i svašta, snimanja filma...Arčenje budžeta preko Zavoda za vrednovanje 100 % proveritedi Nenadiću i Vi Alo.

  • Neko iz mase Vreme: 10.04.2013 01:31h

    Zasto ne kazete ko jos predaje na Megici osim Zarka... A i ko je sve zavrsio ovaj fakultet ima tu dosta SNS-a zar ne gospodo? Nije Zarko jedino zariste problema...

  • Bata Srećko Vreme: 10.04.2013 07:20h

    Kada će g-dine Vučiću i ovaj Univerzitet i njegov g-din Rektor doći na red radne grupe MUP?

  • Kvazimoodo Vreme: 10.04.2013 07:23h

    Kada procitam bilo kakvu vest vezanu za kvazi univerzitet pod imenom Megatrend osetim toliku kolicinu ogorcenosti, razocaranja, besa ... kao nikada pre. Prosto pozelim da se otvori ogromna rupa u zemlji i proguta sve to odjednom. Zajedno sa vlasnikom i njegovim profesorima i svim diplomama koje su izdali od prvog dana postojanja.

  • mima Vreme: 10.04.2013 08:26h

    Ne mogu da verujem, da u ovom SPS-u nema, ama bas ni jednog postenog coveka. Sve sam lopov-do lopova, Bajatovic, Mrkonjic, Obradovic i dr. Jedino jos za Ruzica nismo citali nista lose. Verovatno ga Dacic i ne postavlja na takva mesta gde bi mogao da kraducka za stranku, jer jednostavno, covek nije za to rodjen.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP