Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Žarko na mufte dao Mići dozvolu za "Megatrend"!

Autor: Ružica Kantar | 17.06.2014 - 19:00:00h | Komentara: 13

Sedam studijskih programa „Megatrenda“ dobilo je akreditaciju za rad, ali ne od nadležne Komisije za akreditaciju, pri Ministarstvu prosvete, već od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO), kojem po zakonu to nije u opisu posla, a konačni paraf na dozvolu za rad Mići Jovanoviću dao je, te 2010. godine, uprkos svim nejasnoćama, Žarko Obradović, ministar prosvete i tada već profesor na „Megatrendu“.

Žarko Obradović

Žarko Obradović | Foto: Emil Čonkić

 U stvari Nacionalni savet je praktično iskoristio „rupu“ u Zakonu o visokom obrazovanju, a po kojoj im nije izričito zabranjeno da daju takve dozvole, iako je Komisija za akreditaciju po zakonu nadležna (i stvorena) upravo za to. Ovakvo slobodno tumačenje pravnog akta, nije, međutim, zasmetalo ministru Obradoviću, koji je već tada držao predavanja na Mićinom fakultetu kao docent, sa mesečnim prihodom od oko 200.000 dinara, zbog čega se kasnije i odrekao ministarske plate. Obradović je juče za „Alo!“ negirao da ima bilo kakve veze sa akreditacijom „Megatrenda“(!?)

- Sve je netačno. Sve je netačno - ponavljao je Obradović, na pitanja našeg lista i navode da je lobirao da fakulteti Miće Jovanovića dobiju dozvolu za rad. Jedino što je ministar želeo da pojasni jeste da je prethodno objavljen dokument u javnosti po kojem je Ministarstvo izdalo „Megatrendu“ dozvolu za rad 23. januara 2009. godine na osnovu rešenja Komisije za akreditacije od 3. jula 2009, a koji je u stvari greška u kucanju. Naime, kako je kasnije objašnjeno i iz Ministarstva prosvete greškom je na samo jednom dokumentu - za konkretno jedan studijski program „Megatrenda“ upisana 2009, a ne 2010. godina.

Preko rupe u  zakonu, do  dozvole za  rad: Mića  Jovanović

Preko rupe u zakonu, do dozvole za rad: Mića Jovanović | Foto: FoNet

 Prema rečima Endre Papa, predsednika Komisije za akreditaciju u proveru kvaliteta, fakulteti koji ne dobiju akreditaciju od komisije imaju pravo žalbe NSVO, koji bi potom trebalo da razmotri objektivno sve pritužbe i donese odluku o tome da li su osnovane.

- Kako akreditacija nije u opisu posla Saveta, oni bi svoje zaključke trebalo da vrate Komisiji za akreditaciju na ponovno ocenjivanje ili bar na neki drugi način da se konsultuju sa Komisijom, koja je nadležna za to pitanje. Međutim, prošli saziv Saveta, u slučaju „Megatrenda“, kao i u slučaju nekih drugih privatnih fakulteta, poput Univerziteta u Kragujevcu, nije ispoštovao praksu, već su sami doneli odluku o akreditaciji - kaže Pap za „Alo!“ i naglašava da su Nacionalnom savetu to omogućile „rupe“ u Zakonu o visokom obrazovanju, u kojem to pitanje nije precizirano.
 

- Međutim, praksa je potpuno drugačija kod novog saziva Nacionalnog saveta, izabranog 2011. godine. Naime, u novom sazivu članovi Komisije za akreditaciju, ne samo da su konsultovani oko žalbi svih fakulteta, već je članovima Komisije do sada bio obezbeđen i pristup sednicama Saveta, a od formiranja novog saziva, nijedna odluka Komisije nije poništena - navodi Pap, koji je ranije pričao da su članovi komisije zbog akreditacija u više navrata dobijali pretnje, pa je čak jedan profesor bio i pretučen pre nekoliko godina.

Verbić: Studenti bez posledica!

„Studenti Megatrend Univerziteta ne bi trebalo da osećaju bilo kakve posledice zbog situacije sa doktoratom bivšeg rektora Miće Jovanovića“, rekao je juče ministar prosvete Srđan Verbić, dodavši da je „na ministarstvu da vidi koju su načini da se omogući što regularniji nastavak njihovog studiranja“. Verbić je rekao i da je novo, javno prikazivanje dokorata Jovanovića sa drugog univerziteta, zapravo potvrda ranije izjave ministarstva, kao i da prikupljaju podatke o drugom njegovom doktoratu, „ali da nisu sigurni da li postoji potreba za proverom”. 


Do leta odluka o „Megatrendu”?

Predsednik Komisije za akreditaciju naveo je da je u toku reakreditacija „Megatrenda“ i da bi rezultati dela tog ogromnog posla, trebalo da se znaju već „tokom ovog leta“: Trenutno po dva recezenta proveravaju sve studijske programe na ‚Megatrendu‘, odnosno osnovne, master i doktorske studije na svim fakultetima. Na doktorskim studijama posebno se proveravaju i nastavnici i njihove kvalifikacije, kao i mentori i dela koja su napisali. 

Poslednji komentari
  • Kostadin Vreme: 17.06.2014 05:25h

    Socikalizam , raj za sirotinju i raj za ud bovce koji se organizovano bogate.

  • Bata Srećko Vreme: 17.06.2014 07:08h

    A ko mu je kupio stan od dva ara na Vračaru ?

  • Lola Vreme: 17.06.2014 07:34h

    Sto rece profesor Vujic - sve mangup do mangupa - !!!

  • Aleksandar Vreme: 17.06.2014 07:40h

    Nije Megatrendu Obradović samo dao dozvolu za rad nego je davao i sredstva iz budžeta za razne projekte, sve to treba ispitati. Šta je bilo sa tim projektima, kakve koristi od njih e to ne znamo.

  • Buducnost je u venkingu Vreme: 17.06.2014 08:32h

    Ma koja bre rupa u propisima, ako je nadlezno jedno telo ne moze da bude drugo. Zarkoni je odavno zreo za hapsenje zbog omogucavanja koristi Megatrendu koje su proizasle iz klasicnog sukoba interesa. Mica i Zarkoni su kao onaj lik iz filma komedije kome sude zbog finansijske prevare a on prica kako je ziveo kao mali u sirotistu koje je izgorelo u pozaru. Elem Micina zena (kako sam kaze 33 godine mladja od njega) je ponavljala u Gimnaziji u Beogradu, tako da ispunjava sve uslove da ga nasledi na mestu rektora, a to su izgleda spremni u SNS da potpisu dok u SPS cekaju hapsenja za ono sto su potpisali i tako u krug sve zbog wenkinga i slicnih aktivnosti od kojih su zavisna deca komunizma.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP