Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Zaštitnik građana: Menjanje knjižica treba da bude lični izbor!

Autor: Tanjug | 04.08.2013 - 10:31:00h | Komentara: 1

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će pred Skupštinom Srbije predložiti da zamena papirnih za elektronske zdravstvene knjižice bude stvar slobodnog izbora, kao i da sve pogodnosti koje je RFZO predvideo za plastične kartice, važe i za papirne.

Janković je gostujući u Dnevniku RTS-a kazao da će da pred Skupštinom predložiti izmenu zakona tako da oni gradjani koji žele mogu da zamene papirne kartice za plastične, a oni koji ne žele, ne moraju.

Takođe, kako je naveo, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje će insistirati da sve pogodnosti koje su predvideli za plastične kartice važe i za papirne.

Saša Janković

Saša Janković

On je ponovio da zamena papirne elektronskom zdravstvenom karticom tj. plastičnom karticom sa čipom, koja košta 500 dinara, nije obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU, dodavši da ih nemaju čak ni sve članice Unije.
Janković se zapitao da li je potrebno da građani sada izdvoje između 20 do 30 miliona evra, da bi papir zamenili plastikom, pri čemu se svaka prednost plastike može ostvariti i papirom.

Komentarišući argumente da bi uvođenje elektronske zdravstvene knjižice omogućilo bolja i bržu kontrolu uplate doprinosa, Janković je naveo da činjenica da li građanin ima plastiku ili papir nema veze sa tim da li poslodavac uplaćuje doprinos.

Uplata se povećava tako što Poreska uprava i Fond razmenjuju podatke o tome ko uplaćuje i podnose prekršajne i krivične prijave, objasnio je ombudsman.

Uskoro opraštanje od starih zdravstvenih knjižica

Uskoro opraštanje od starih zdravstvenih knjižica | Foto: Vesna Lalić


Prema njegovim rečima, kada se uradi informatizacija zdravstenog sistema i kada podaci o uplatama budu u svim zdravstvenim ustanovama, građanin će i sa vozačkom dozvolom moći da koristi usluge lekara.

To, kako je naveo, znači da je ovaj proces moguće sprovesti i jeftinije, uz istovremeno ostvarivanje svih pogodnosti.

Janković je kazao da u najvećem broju slučajeva nema razloga ni za proceduru overe knjižice, jer ona ništa ne znači ako poslodavac nije uplatio doprinos, što se odmah može proveriti na prijemnom šalteru, dodajući da novac treba usmeriti tamo gde je najpotrebnije, a to je lečenje.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je juče na vanrednoj konferenciji za novinare da će uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica znatno unaprediti ostvarivanje prava građana i da njihova zamena nije njegova samovolja, već obaveza koja proizlazi iz Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Izmene tog zakona, kojim je predvidjeno uvodjenje elektronskih kartica, usvojene su pre dve godine, ali nisu sprovedene, podsetio je Babić na vanrednoj konferenciji za novinare u RFZO.

Babić je kazao da je odštampano 1,2 miliona ovih kartica, da će sada biti personalizovane i da će ih građani plaćati 500 dinara.

On je istakao i da elektronska kartica nije uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali da je to jedan od standarda koje će naša zemlja morati da ispuni tokom pregovora, jer se pitanje o toj kartici našlo i u Upitniku Evropske komisije.

Jedno od pitanja u upitniku EU bilo je, kazao je Babić, i da li Srbija poseduje elektronske kartice i ako ne, hoće li ih uskoro obezbediti i dodao da se tadašnja vlada na to obavezala.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 04.08.2013 11:19h

    Није њему лако.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP