Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LOKALNA VLAST ODREĐUJE CIFRU

Zašto je cena vrtića u Beogradu 9.700, Sremskoj Mitrovici 3.000, Kragujevcu 11.000?

Autor: A. O. | 24.08.2014 - 11:14:00h | Komentara: 1

Zašto se u Srbiji drastično razlikuju cene vrtića kada su nam deca svugde ista? U Beogradu vrtići koštaju i do 9.700 dinara, u Kragujevcu za ovaj, kako se u poslednje vreme čini "ekskluzivitet" treba izdvojiti neverovatnih 11.000 dinara, a najjeftinije prolaze roditelji u Novom Sadu, Jagodini, Vranju i Subotici

Vrtić

Cene u predškolskim ustanovama u Srbiji drastično se razlikuju. Tako, ukoliko živite u Beogradu, decu od 6.30 do 17.00 sati možete da poverite na čuvanje za 9.700 dinara, dok u Kragujevcu za ovaj, kako se u poslednje vreme čini “ekskluzivitet” treba izdvojiti neverovatnih 11.000 dinara, piše telegraf.rs


Ukoliko pak živite u Trsteniku, za celodnevni boravak dece u vrtiću neophodno je izdvojiti 4.200 dinara (u šta prema rečima tamošnjih vaspitača nisu uračunate povlastice za samohrane majke) u Sremskoj Mitrovici oko 3.000, a u Sokobanji oko 3.500 dinara. Kako stvari trenutno stoje, najjeftinije, pak, prolaze roditelji u Novom Sadu, Jagodini, Vranju i Subotici gde se puna cena u lokalnim obdaništima kreće između 2.900 i 3.900 dinara.

Na našu opasku da su cene upadljivo više nego raznolike, nadležni iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja kažu da o cenama odlučuju isključivo lokalne samouprave, da je oduvek tako bilo i da kod njih treba da potražimo odgovor na ovo pitanje.

Prema rečima predsednice Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Ljiljane Kiković razlog ogromnih razlika u ceni vrtića leži pre svega u tome što lokalne samouprave utvrđuju ekonomsku cenu vrtića, nakon čega se tek utvrđuje procenat koji će izdvajati roditelji.

- Priča je jednostavna. U zavisnosti od toga koliki je deo koji finansira opština, utvrđuje se cena koju plaćaju roditelji – kratko je ovu temu prokomentarisala za Telegraf Kikovićeva naglašavajući da izvesni popust imaju samohrane majke.


I dok su nadležnima u predškolskim ustanovama stvari jasne, roditelji ne dele njihovo mišljenje.

Čitateljka iz Kragujevca, Jelena Stojanović (35), ne razume zašto bi za svoje dete izdvajala astronomsku cifru od 11.000 dinara, dok njene drugarice za istu uslugu u Beogradu plaćaju i do 4.000 dinara manje.

- Imam drugarice u Beogradu koje za svoju decu izdvajaju 7.000 dinara za vrtić… Meni jednostavno nije dovoljno objašnjenje prema kojem je lokalna samouprava “kriva” za to što su nam cene vrtića ubedljivo najviše u Srbiji! Ne vidim zašto cene ne bi bile iste u svim delovima zemlje! Pa, pobogu, zar nam nisu deca svugde ista? – pita se ova ogorčena majka 4-godišnjeg dečaka Miloša dodajući da joj dođe da se preseli u Jagodinu, gde su vrtići i troduplo jeftiniji, kako bi mogla normalno da funkcioniše.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Sudija Vreme: 24.08.2014 12:20h

    Da li znate šta je brojka, a šta je cifra?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP