Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČAST

Zašto se obeležava
današnji dan?

Autor: Tanjug | 11.11.2012 - 09:24:00h | Komentara: 0

Posle brilijantnih pobeda nad austrougarsko-nemačkom vojskom tokom 1914. i 1915. godine, srpska vojska i deo naroda su počeli povlačenje pred vojno nadmoćnijim neprijateljem.

Prebacujući se po snegu i ledu preko vrleti Albanije, gde ih je lokalno stanovništvo dočekivalo mržnjom i plotunima, gladni i iznemogli stradalnici hrlili su ka Grčkoj.

Srbi su bežali da spasu goli život!

Srbi su bežali da spasu goli život!

Prve kolone Srba zakoračile su na Krf 18. januara 1916. godine, a došli su, dugo čekanim, savezničkim brodovima iz albanske luke Valone, odakle će do 21. februara biti prebačeno ukupno 151.828 vojnika i civila.
Mnogi iz duge kolone stradalnika, međutim, nisu dočekali spas - na "putu smrti" ih je ostalo više od 240.000.
Dolaskom na Krf, koji su Srbi nazvali "ostrvo spasa", nisu prestala umiranja - smrt je dnevno kosila oko 300 ljudi.

Vojnici su desetkovani borbama, zarazom i glađu.

Vojnici su desetkovani borbama, zarazom i glađu.

Zbog velikog umiranja, Srbi su, osim u grčkoj zemlji, bili sahranjivani i u "plavoj grobnici", odnosno potapani u Jonsko more, a računa se da je na 27 vojničkih grobalja na ostrvu Krfu, na ostrvu Vido i u moru sahranjeno više od 10.000 srpskih vojnika i regruta.
Na Vidu je 1936. godine podignut veliki mauzolej kosturnica, u kojoj leže kosti srpskih vojnika sa Vida i vojničkih grobova iz osam savezničkih logora sa Krfa.

Na Krfu je umiralo 300 ljudi dnevno!

Srpska vojska se oporavila na Krfu, i nastavila oslobodilačku borbu.

Oporavak vojske na Krfu, gde su bili i srpski parlament i vlada, bio je veoma brz, razvijen je socijalni, kulturni i zabavni život, izlazili su srpski listovi, najmlađi su krenuli u škole, a vojska se oporavljala i pripremala za proboj Solunskog fronta.
Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Na današnji dan proglašeno je primirje u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan proglašeno je primirje u Prvom svetskom ratu.

Prvi Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Nikolić polaže venac u "plavu grobnicu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido, i posetiti Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.
Nikolić će prvo na ostrvu Vido prisustvovati komemorativnoj ceremoniji u Memorijalnom centru i položiti venac u "plavu grobnicu", odnosno u Jonsko more, u koje su spuštani posmrtni ostaci srpskih vojnika.
Predsednik Srbije je posetu Grčkoj započeo u petak u Atini, gde je razgovarao sa najvišim predstavnicima te zemlje, a juče je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Solunu, na vojničkom groblju Zejtinlik, odao poštu srpskim vojnicima, posle čega je otputovao na Svetu Goru.
U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.
 

Kadeti Vojne akademije odaju počast poginulim Srbima

Kadeti Vojne akademije na Vidu odaju počast poginulim Srbima. | FoNet

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP