Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"RADOVI U TOKU"

Zatvorena zvanična beogradska pešačko-biciklistička staza uz Savu

Autor: Beta | 14.07.2015 - 16:39:00h | Komentara: 0

Danas je bez najave gradskih službi Beograda, postavljanjem visoke ograde ;zatvorena zvanična gradska pešačko-biciklistička staza na desnoj obali reke Save radi izgradnje "ogledne Promenade" za buduće naselje "Beograd na vodi", saopštilo je Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

Zatvorena biciklistička staza

Zatvorena biciklistička staza | Foto: Facebook/Bajsologija

Prošlog vikenda je ispod mosta u Brankovoj ulici, na mestu zatvaranja staze, uređene pre svega nekoliko godina, postavljena zvanična informativna tabla koja bicikiste i pešake usmerava na "obilaznicu" preko Novog Beograda do Ade Ciganlije, dugačku 3,5 kilometra, dok je deo staze uz Savu koji je se rekonstruiše, dugačak samo 300 metara.

Ta tabla je prva javna informacija gradskih vlasti o zatvaranju staze, čime su građani, ukazuje Udruženje "Ulice za bicikliste", "stavljeni pred svršen čin", dok se "biciklistima nudi neupotrebljiva 'obilaznica', i to usred sezone kada se staza uz Savu najviše koristi".

"Vrhunac ironije", piše u saopštenju, jeste to što se svi pešaci i biciklisti ka Novom Beogradu upućuju na samo jedan trotoar mosta u Brankovoj ulici, gde je ionako gužva jer još nije popravljen drugi, provaljeni trotoar koji je zatvoren od avgusta 2013. godine.

I dok će većina biciklista naći alternativne puteve da bi došla do prohodnog dela staze ili se usmeriti u drugom pravcu, roditelji s malom decom i stariji građani će zbog dužine obilaznice verovatno odustati od vožnje biciklom ili šetnje uz Savu ka Sajmu i Adi Ciganliji, jer je "još jednom javni interes stavljen iza interesa privatnog kapitala", piše u saopštenju.

O kraćem alternativnom rešenju kroz ulice oko gradilišta, vlasti nisu razmišljale što je udruženjima biciklista i rečeno na sastancima s njima, a "nije se mislilo ni na biciklističke servise, servise za iznajmljivanje bicikala i turističke biciklističke ture duž zatvorene deonice uz Savu, jer će sve ostati bez zarade", upozoravaju "Ulice za bicikliste".

Pošto su građani i njhova udruženja bili isključeni iz planiranja "ogledne Promenade" "Beograda na vodi", a plan nije objavljen, niti je tabla o radovima i roku završetka istaknuta na gradilištu, iako to nalaže zakon, "javnost i dalje ne zna kako će promenada uopšte izgledati, i na koji način je na njoj rešena biciklistička staza".

Biciklistička udruženja su zvaničnim dopisom upozorila gradsku upravu Beograda da mešanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja nije preproučljivo, ali "gradske vlasti uporno ignorišu sva pitanja javnosti u vezi s tim projektom", piše u saopštenju.

Podsetimo, biciklisti su 27. juna protestovali zbog ovih radova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP