Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE 15 DANA

Završen Sabor SPC: Smene, izopštenja i malo politike

Autor: Tanjug | 30.05.2015 - 17:43:00h | Komentara: 2

Završen je Sabor SPC na kome su razrešene vladike Filaret i Georgije, a izopšteni bivši vladika raško-prizenski Artemija i crnorečki iguman Nikolaj. Doneta odluka o otvaranju dijaloga sa Vatikanom, a razmatrano i delovanje SPC u Briselu.

Zgrada Patrijaršije u Beogradu

Zgrada Patrijaršije u Beogradu

Višednevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve je završeno, a doneto je niz značajnih odluka medju kojima je otvaranje dijaloga s Rimokatoličkom crkvom, obnavljanje dijaloga s makedonskom crkvom u raskolu i razmatranje mogućnosti delovanja predstavnika SPC u Briselu.

Kako je saopšteno, Sabor je odlučio da prihvati dijalog s Rimokatoličkom Crkvom, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vreme Drugog svetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane NDH.

U tu svrhu Sveti Sinod će, po nalogu Sabora, obrazovati odgovarajuću komisiju, a kako se navodi, razgovaraće se o Stepinčevoj ulozi u tom tragičnom razdoblju i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. veku.

U saopštila SPC navedeno je i da je Sabor na zasedanju, od 14. do 29. maja, razrešio vladike Filareta i Georgija i izopštio bivšeg vladiku raško-prizenskog Artemija i crnorečkog igumana Nikolaja.

Za predsednika stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, za predsednika Odbora za Jasenovac - episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini, na bosanskoj strani, i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

SPC saopštava da je Sabor odlučio da prihvati predlog arhiepiskopa Stefana o nastavku dijaloga u cilju prevazilaženja crkvenog raskola i uspostavljanja kanonskog poretka u Makedoniji, pošto je za to ispunjen uslov, a to je pustsanje iz pritvora arhiepiskopa ohridskog Jovana.

Kako se navodi, SPC će u tom dijalogu predstavljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej i zahumsko-hercegovački Grigorije, a uz njih će, kao predstavnik kanonske Ohridske Arhiepiskopije, biti i episkop stobijski David.

Načelno je, kako je saopšteno, odlučeno da se razmotri mogućnost delovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU, u saradnji sa predstavništvima nekih drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa predstavništvom Vatikana kao države.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • vatikan Vreme: 30.05.2015 21:27h

    Samo vi otvarajte gospodo...promenice se prilike u Srbiji,a i vi.

  • Aleksandar Vreme: 31.05.2015 18:23h

    Nisu omi SPC , oni samo koriste prostor SPC ... nema pravoslavlja sa vatikanstvom to je neka druga crkva - sekta !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP