Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRIŠĆANSKA PROSLAVA

Završena liturgija povodom jubileja Milanskog edikta u Nišu! (FOTO)

Autor: Ag. | 06.10.2013 - 14:15:00h | Komentara: 0

Sveta arhijerejska liturgija koju je vodio Vaseljenski Partijarh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu kao centralno obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta završena je podelom ordena Svetog Cara Konstantina istaknutim učesnicima iz verskog i političkog života.

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

U liturgiji su učestvovali partijarsi Moskovski, Jerusalimski i Srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske Pravoslavne crkve i sveštenici.

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

 | Foto: Kostadin Kamenović

U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji danas obeležavamo.
- Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko - rekao je patrijarh Irinej.
Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

 | Foto: Kostadin Kamenović

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

- Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu - rekao je Vartolomej.

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

| Foto: Kostadin Kamenović

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske, anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta. Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika i građana, a prema procenama niške policijske uprave i SPC bilo je prisutno preko 15.000 ljudi.

Proslava Milanskog edikta | Foto: Kostadin Kamenović

 | Foto: Kostadin Kamenović

Centralnu proslavu prati 50 akreditovanih novinarskih ekipa. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, roden 272. godine u današnjem Nišu i Licinije kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP