Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPECIJALNI SUD

Završeno ispitivanje prvog svedoka zbog terorizma

Autor: Beta | 29.04.2015 - 19:44:00h | Komentara: 0

U Beogradu je danas završeno ispitivanje Agnesa Čekovića, prvog svedoka na suđenju grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkog napada, i vrbovanje i finansiranje odlaska građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku terorista.

specijalni sud

Specijalni sud | Foto: Goran Srdanov

Advokat dvojice optuženih Mesrur Šmrković kazao je novinarima na pauzi ispred Specijalnog suda da koliko mu je poznato Čeković nije zaštićeni svedok, ali ga dovodi policijska pratnja.

On je tokom suđenja upitao zašto je Čeković tražio zaštitu i odbrani je rečeno da su razlog pretnje, bez daljih objašnjenja. On je dodao da ne veruje da su ljudi koje brani krivi za ono za šta ih sud tereti, a da Čeković nema čvrste iskaze već svi počinju sa "čuo sam", "rekli su mi".

Čeković je kada ga je odbrana ispitivala ponovio da se u "Furkanu" na predavanjima potencirala situacija u Siriji i da se raspravljalo o potrebi da se pomogne novčano, fizički ili učestvovanjem u ratu.

Optuženi Sead Pojović upitao je svedoka da li je ikada čuo da je neko na molitvi u "Furkanu" pozivao na ratovanje u Siriji, na šta je Čeković odgovorio da je on krajeve molitve shvatio kao poziv na rat, a da su to u stvari bili neki citati iz Kurana.

Pojović je pitao Čakovića i da li ga je on lično vrbovao da pođe u Siriju i bori se na šta je Čaković kazao da nije i objasnio da je i pre ulaska u Furkan imao te ideje, a da ga je prilikom posete Gornjoj Maoči u Bosni i Hercegovini indirektno na odlazak u Siriju podstakao Nusret Imamović, za koga se sumnja da je povezan sa odlaskom dobrovoljaca u ekstremnu grupu Islamska država.

"Indirekno je rekao Asmiru (Avduloviću) i meni da idemo. Rekao je da ima vremena, da je džihad do sudnjeg dana. Išli smo kod njega da pitamo da li je ispravan džihad u verskom smislu. Nama je na kraju rekao budite svoje muftije, odlučite sami", kazao je Čeković.

Islamska država | Foto: Profimedia

Islamska država | Foto: Profimedia

Na pitanje jednog od advokata odbrane kako je saznao da je Ferat Kasumović otišao u Siriju, Čeković je čuo od članova "Furkana" i da su pričali o tome i imali njegove slike na telefonu.

Optuženi Ferat Kasumović naveo je da većina izjava koje je Čaković dao ranije danas nisu istina jer ga on nije prepoznao kada ga je video u sudnici, a on izgleda isto. On je dodao da se Čeković vodi samo svojim nagađanjima.

Jedan od advokata odbrane prigovarao je jer svedok ne prepoznaje jednog od
trojice optuženih.

Optuženi Izudin Crnovršanin kazao je da Čeković "laže i priča neke nebuloze". On je u sudnici kazao Čekoviću da će ga Alah kazniti jer laže, a zatim se vratio na mesto i nije mu postavio pitanje.

Suđenje će biti nastavljeno pred Specijalnim sudom 7. i 8. maja.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal nalaze se i Abid Podbićanin, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin, kao i Ferat Kasumović.

Prvooptuženi Abid Podbićanin kao i Tefik Mujović su u bekstvu, a prema pisanju medija, Podbićanin je u februaru ove godine ubijen na ratištu u Siriji.

Prema optužnici, oni su bili povezani sa organizacija Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ), a organizovali su odlazak istomišljenika na obuku u ratne kampove i ratišta u Siriji.

Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović optuženi su da su se u Siriji pridružili oružanom delu udruženja IDIŠ, a Podbićanin je čak i komandovao jednom jedinicom.

Mujoviću je optužnicom stavljeno na teret podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Šama i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP