Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJO, JADNA LI SI!

Završila dva fakulteta - niko neće da je zaposli!

Autor: 24sata.rs | 30.08.2013 - 14:31:00h | Komentara: 14

Dragana Tomčić (26), jedan od najboljih studenata Novosadskog univerziteta, završila je Ekonomski i Fakultet tehničkih nauka sa prosekom 9,71, a ipak ne može da nađe stalno zaposlenje u struci. Ekonomski fakultet, smer marketing, završila je u 22. godini, a posle dve godine upisala se i na FTN.

Dragana Tomičić: Dva fakulteta - neće da je zaposle!

Dragana Tomičić: Dva fakulteta - neće da je zaposle! | Foto: Đ. Petrović, 24sata

Nisam imala novac za studije industrijskog inženjerstva i menadžmenta, ali sam uspela da se upišem na FTN 2011. godine kada sam dobila stipendiju Ekološkog pokreta. Da nije bilo toga, ne bih imala diplomu FTN - priča Dragana.
Ali, lakše je završiti dva fakulteta kao briljantan student nego se zaposliti u struci. Kada je posle studija ekonomije potražila posao, sedam meseci je slala CV na bezbroj konkursa. Dobila je samo dva odgovora.
- Dve privatne firme su mi ponudile volontiranje na godinu dana i neizvesnu mogućnost da dobijem posao. Morala sam da ih odbijem jer u mojoj četvoročlanoj porodici jedino ja zarađujem radeći u buticima, piceriji i na promocijama - kaže Dragana.
Kada je dobila ugovor o delu u Službi katastra nepokretnosti, pomislila je da joj se sreća najzad osmehnula, ali stalno zaposlenje nije dobila jer su joj pune tri godine rad produžavali na mesec dana. Tek u aprilu ove godine dobila je ugovor na tri meseca, ali se na birou i dalje vodi kao nezaposlena.
Dok je radila u katastru uspevala je da ispunjava obaveze na Fakultetu tehničkih nauka i za 11 meseci položila je 17 ispita. Stigla je da se uveče bavi folklorom, a od stranih jezika savladala je engleski i usavršava nemački.
- Želim da u narednih pet godina doktoriram na FTN i posle predajem na nekom fakultetu. Privlači me sektor javnih finansija. Biće teško jer je za jednu godinu potrebno 200.000 dinara. Bilo bi dobro da dobijem stipendiju, ali ako je ne bude, moraću da zaradim novac za doktorske studije - kaže Dragana.
I dalje šalje CV na konkurse i očekuje da će dobiti stalni posao u struci. Ali, odgovora nema.
- Važno je da razmišljam pozitivno i guram napred. Sreća se ne dobija, već se osvaja - kaže Dragana.

Na oba fakulteta diplomirala sa desetkama

ROK - U biografiji Dragane Tomčić zadivljujuća je statistika. Diplomske radove na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka odbranila je sa ocenom 10. U toku studiranja položila je 52 ispita na oba fakulteta, a nijednom nije pala niti odustala.
 

Poslednji komentari
  • ja Vreme: 30.08.2013 14:44h

    A i Stanija je zavrsila ekonomski fakultet i ona je akademski gradjanin i za vece zaradi 1000 e samo zato sto kaze "cao zdravo ".Kakva sprdacina od drustva , drzave , ljudi , zivota.Bezi ako mozes sto dalje , da si napolju vec bi zaradjivala i poslodavci bi se otimali da te zaposle.

  • Miki Vreme: 30.08.2013 15:03h

    Ova vest bolje da ide u rubriku bizzare... Lepa, pametna, vredna .... e Srbijo...

  • Vanja Vreme: 30.08.2013 15:41h

    Dragana, ako je za utehu, nisi isamljeni slučaj! I ja sam diplomirala sa desetkom na Ekonomskom u Nišu na smeru Finansijski menadžment. Kažu da posla nema!!! A život ne može da čeka. Moja porodica i dete koje kreće u školu... Šta reći... Najlakše mi je bilo završiti fakultet, a živeti bez posla, plate....

  • mile Vreme: 30.08.2013 17:23h

    naravno da nema posla jer u ovoj zemlji ne traze strucne i sposobne vec samo poslusne zbog toga smo tu gde jesmo....

  • zukikg Vreme: 30.08.2013 22:03h

    Cek, cek...da razjasnimo nesto...zavrsila je prvi fakultet u 22. godini (tako pise)...nakon DVE godine upisala je DRUGI fax = SA 24. godine...sada ima 26 godina...koji je to fax onda zavrsila za DVE godine ? SVAKA CAST ali nesto nije kako treba...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP