Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA "DIPLOME" TRESE PEĆ

Završili fakultet, a nikad nisu bili studenti!

Autor: Tanjug | 04.03.2015 - 11:56:00h | Komentara: 1

Tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu povodom afere sa izdavanjem lažnih diploma javnim službenicima, profesorima univerziteta i menadžerima javnih i privatnih kompanija na Fakultetu primenjenih nauka i biznisa u tom gradu.

Diploma

Kako piše prištinski list "Zeri", na tom fakultetu izdato je 503 diplome osobama koje nikada nisu bili studenti te naučne ustanove. Prema podacima tužilaštva u Peći, visoki zvaničnici Agencije za privatizaciju, profesori univerziteta, menadžeri javnih i privatnih kompanija su na listi 503 diplomiranih a da nisu uopšte bili studenti ovog fakulteta. Prema podacima iz dekanata, od 505 studenata njih 503 se ne nalaze u arhivama fakulteta, odnosno uopšte nisu bili studenti.
Fakultet primenjenih nauka i biznisa u Peći je ranije funkcionisao u okviru Univerziteta u Prištini, koji je pre nekoliko godina je postao nezavistan i dobio je ime Univerzitet Hadži Zeka - Peć.
Opštinski sud u Peći optužio 35 predstavnika Fakulteta primenjenih nauka i biznisa u Peći da su uključeni u izdavanje falsifikovanih diploma u periodu od 1999-2004. Godine. Nekoliko osoba koje se nalaze na listi tužilaštva a koje je "Zeri" kontaktirao odbacili su da su ikada bili studenti na tom fakultetu. U dosijeu tužilaštva iz Peći na 13 stranica "Zeri" je uspeo da identifikuje nekoliko osoba koje obavljaju visoke funkcije u kosovskim institucijama a koji poseduju diplomu ovog fakulteta a da nikada nisu bili njegovi studenti.

Sramota je da ovakve diplome šalju poslodavcu

Lažne diplome u celom regionu | Foto: foter.com

Tužilaštvo sumnja da je direktor revizije u kosovskoj Agenciji za privatizaciju Ujkani Cazimi 2002. godine dobio diplomu ovog fakulteta ali u arhivama fakulteta pronađena je samo njegova diploma srednje škole. Međutim, Cazimi kaže da nikada nije bio student tog fakulteta. Na spisku tužilaštva je i ime Dževata Nurboje, prorektora univerziteta "Hadži Zeka”, koji je za "Zeri" rekao da prvi put čuje za tako nešto i da je on magistrirao u Engleskoj.
Takođe, na spisku tužilaštva se nalazi i nedavno imenovan direktor Pošte Telekoma Kosova Agron Mustafa, kao i dekan Pravnog fakulteta Kol Krasnici. Pravni zastupnik univerziteta je rekao za “Zeri” da je pre nekoliko nedelja video dokumenat u kome figurira više od 500 imena koji su uzeli diplome a da nisu bili registrovani niti su pohađali studije. On je kazao da je odmah otisao u inspektorat i pdodao da među tih 500 lica ima ljudi koji su veoma snažni politički.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 05.03.2015 19:39h

    bolje se vi pozabavite i fakultetima u srbiji. situacija je mnooogo gora!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP