Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Zbog alavih izvršitelja
dug mi je veći za 1.300%

Autor: Ružica Kantar | 10.02.2014 - 07:28:00h | Komentara: 15

Beograđaninu Zoranu Cvetkoviću početkom februara na platu je stavljena administrativna zabrana zbog duga “Infostanu” u iznosu od 1.132 dinara. Zoran će privatnom izvršitelju, koji je na sebe preuzeo prinudnu naplatu, morati da plati čak 14.452 dinara, što je preko 1.300 odsto više od glavnice duga. Od tog iznosa privatnom izvršitelju ide čak 8.640 dinara na ime nagrade i sastavljanja zahteva državnom organu.

Zoran Cvetković

Supružnici pokazuju dopis iz suda:  Zoran Cvetković i Milica Petrović | Foto: Jelena Vučetić

 

Beograđanin Zoran Cvetković primoran je da
uterivačima dugova plati čak 14.452 dinara, iako je „Infostanu“ dugovao svega 1.132 dinara

- Kada sam početkom februara, kao i obično došao na posao, kolege su mi uručili kopiju zaključka, kojim mi se stavlja administrativna zabrana do dve trećine plate. Bio sam šokiran, jer nisam znao da imam bilo kakva dugovanja - priča Cvetković za “Alo!” i dodaje da je kao u bunilu čitao zaključak, u kojem stoji da će mu sa plate, koja iznosi 28.000 dinara, za dug od 1.132 dinara biti skinuto ukupno 14.452 dinara, na ime glavnog duga sa kamatom, troškova predujma, nagrade izvršitelju, kao i sastava zahteva državnom organu. Cvetković tvrdi da privatni izvršitelj nije ni pokušao da mu dostavi zaključak o izvršenju, koji datira još od 28. marta 2013, što mu je bila zakonska obaveza.

Zoran Cvetković

"Supruga ne radi, živimo od mojih 28.000 dinara, od čega pola dajem za
alimentaciju, a kada mi izvršitelji uzmu 14.452, praktično ćemo ostati bez dinara", Zoran Cvetković | Foto: Jelena Vučetić

Šta sve Cvetković mora da plati:
♦ 1.132,16 dinara na ime glavnog duga sa kamatom
♦ 4.680 dinara na ime troškova predujma
♦ 5.040 dinara sa PDV-om izvršitelju na ime sastava
zahteva državnom organu
♦ 3.600 dinara na ime nagrade izvršitelju

Kazne za izvršitelje od
50.000 do 500.000 dinara

Prema podacima Ministarstva pravde, tokom prethodne godine pokrenuto je tri disciplinska postupka protiv izvršitelja. Kazne za neregularnost u radu i kršenje zakonske procedure su opomena, javna opomena, novčana kazna od 50.000 do 500.000 dinara, zabrana obavljanja delatnosti od tri meseca do godinu dana, kao i trajna zabrana obavljanja delatnosti.

- Moja supruga ne radi, jer je bolesna. Po ceo dan je kući već dve godine unazad, tako da bi sigurno znala da je neko bar jedanput pokušavao da dostavi taj dokument koji je jako važan za mene. Na taj način, izvršitelj mi je uskratio pravo da platim dug po mnogo manjoj tarifi ili napišem bilo kakav prigovor na zastarelost potraživanja - napominje Cvetković i dodaje ogorčeno da je izvršitelj na ovaj način prisilnim putem pokušao i da stekne ličnu korist, kršeći time zakletvu i zakonsku proceduru. Pored revolta, Zoran je i zabrinut, jer ne vidi kako će uspeti da bez dinara preživi mesec dana.

- Sa suprugom živim izuzetno skromno. U vlasništvu nemam skoro ništa. Živim u trošnoj kući, od 25 kvadrata, zimi se, smrzavamo, jer nemamo pare da platimo ogrev. Krov prokišnjava, nameštaj nam je od pre 40 godina koji je žena donela od majke. A pored tekućih troškova, plaćam i alimentaciju od 14.000 dinara za dvoje dece. Od plate koja iznosi 28.000 dinara, sada će mi uzeti još 14.452, tako da ćemo 30 dana supruga i ja praktično gladovati - zaključuje Cvetković. Inače, privatni izvršitelji su uvedeni Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) 2012.
Država je tada tvrdila da će ova nova profesija rasteretiti sudove, omogućiti brže izvršenje sudskih presuda i efikasniju naplatu potraživanja za komunalne usluge. Međutim, od tada brojni građani su se žalili da plaćaju neobrazloženo velike troškove za dugovanja i nagrade za rad izvršitelja, dok su stručnjaci ukazivali da odredbe zakona nisu usklađene sa Ustavom i drugim zakonima.

Ministarstvo: Proverićemo
U Ministarstvu pravde objašnjavaju za “Alo!” da postoji zakonska procedura koju profesionalni izvršitelji moraju da ispune pre sprovođenja izvršenja administrativne zabrane na platu. “Izvršitelj mora da proveri da li su dostavljeni svi dokazi predviđeni Zakonom, a tu je uključena i opomena pred pokretanje izvršnog postupka. Ukoliko su priloženi svi dokazi, izvršitelj donosi zaključak kojim se odobrava izvršenje. Zaključak se dostavlja dužniku na adresu. U slučaju da dostava ne uspe iz drugog puta, zaključak se dostavlja preko oglasne table suda”, pojasnili su u Ministarstvu i dodali da će u slučaju Zorana Cvetkovića “proveriti navode i nakon toga će proverene navode dostaviti Komori izvršitelja, koja će razmotriti navode iz pritužbe i utvrditi da li je postupak sproveden u skladu sa Zakonom”.

Poslednji komentari
  • aleksandar Vreme: 10.02.2014 07:38h

    postovani,napravite jednostavan dodatak za e-goverment, gde prilikom slanja bilo kakvog poziva ili obavestenja od strane drzavnih organa, ukljucujuci i obaetenje o kacenju na oglasnu tablu suda ili opomena izvrsitelja. POSALJETE i mail poruku sa skeniranim dopisom. za on e koji ostave mail adresu u dodatnim informacijama. pozdrav

  • miroslav Vreme: 10.02.2014 08:23h

    E pa takav jedan sudski izvršitelj upa u moj posed (lokl) i na ime zakupčevog duga popisa moju imovinu i samim tim postupkom ugurao i mene u sudski proces,ist upad izvršio uz pomoć policije i bez moje saglasnosti kao i bez sudskog rešenja o ulaženju na tuđ posed policije i privatnog izvršitelja.Ovo je samo još jedan haos ovoga društva koje srlja u revoluciju.

  • Srpski Građanin Vreme: 10.02.2014 09:36h

    Nedopustivo je da lica nad kojima se vrši prinudna naplata zbog nekog duga, PLAĆAJU premije i nagrade iyvršiteljima. Premije i nagrade izvršiteljima, treba da PLAĆA poverilac koji ih je i angažovao, i to od SVOG novca, a ne od novca dužnika.

  • Titov Pionir Vreme: 10.02.2014 10:52h

    Sramota one kriminalce iz NISA pustili iz pritvora da bi "kao ispostovali zakonsko pravo" a ovde smislili sistem za pljacku postenog naroda. Treba njima Tuzla da se desi .

  • Ceca Vreme: 10.02.2014 11:02h

    Da li se neko zapitao kako je moguće i da li je pošteno,moralno i ljudski u zemlji u kojoj je sve pokradeno, a stotine hiljada ljudi ostalo bez posla uvesti nekakve izvršitelje koji su skoro pa privatno preduzeće za naplatu dugova i od toga oni žive ko bogovi! Evo primer, ako dugujete jkp infostan oni angažuju izvršitelje kojima daju oko 30% od naplaćenog duga, plus izvršitelj naplaćuje od dužnika nadoknadu za svoju usligu, znači od potraživane sume jkp dobije polovinu. Pa zar nije bilo poštenije otpisati deo duga ili tako nešto, a ne ovako da napaćeni narod puni džepove nekakvim izvršiteljima i da mu otimaju nameštaj i sl ako nema da plati!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP