Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEPONIJA U VINČI POD BLOKADOM

Zbog blokade "zelenih" preti ekološka katastrofa Beogradu!

Autor: Tanjug | 10.05.2014 - 15:23:00h | Komentara: 2

Direktor JKP "Gradska čistoća" Siniša Lazarević apelovao je danas povodom blokade ulaza u deponiju "Vinča" da se što pre reše problemi i odblokira pristup deponiji.

deponija

"JKP Gradska čistoca izvinjava se građanima Beograda što je zbog višednevne blokade ulaza u deponiju "Vinča" otežano pražnjenje kontejnerskih posuda. Protekla dva dana javno komunalno preduzeće je ovaj problem rešavalo tako što je deo komunalnog otpada odlagalo na manje komunalne deponije u Pančevu, Obrenovcu i Lazarevcu, što nam je stvorilo dodatne troškove zbog prevoza otpada", rekao je Lazarević, navodi se na sajtu Gradske uprave.
On je dodao i da na tim malim deponijama, zbog ograničenih kapaciteta, neće više moći da se odlaže otpad.
"Njihovi kapaciteti ograničeni su na sto tona, dok deponija u Vinči može da primi otpad od 1.500 tona. To znači da ulazimo u kritičan period u kome možemo doći u situaciju da nemamo više gde da odlažemo otpad i praznimo kontejnere", istakao je Lazarević.
Posledice bi u tom slučaju, poručio je, po grad i građane bile katastrofalne, "kako zbog higijene, tako i zbog zdravstvenih i ekoloških problema koji mogu da nastanu".
"Zato apelujem na nadležne da se pronađe rešenje i odblokira ulaz u deponiju. Ne ulazeći u razloge zbog kojih je nastao problem, želim da istaknem da sve može da se reši na institucionalni nacin i da 50 ljudi ne može držati kao taoce grad od 1,5 miliona stanovnika", naglasio je on.
Lazarević je zamolio da se hitno nađe rešenje i poručio da su radnici "Čistoće" spremni da odmah po deblokadi rade vanredno, isprazne sve kontejnere i veoma brzo normalizuju situaciju u gradu.
Meštani naselja Radmilovac i roditelji OS S Nikola Tesla započeli su blokadu deponije Vinča, zbog gradnje 400 kilovoltnog dalekovoda za transformatorsku stanicu "Beograd 20" koja bi jednim delom trebala da prođe kroz naselje.


Tim povodom oglasila se i partija "Zeleni Srbije", koja je izrazila žaljenje što je moralo da dođe do građanske neposlušnosti i blokade deponije da bi se privukla pažnja nadležnih. Zeleni su predložili inicijativu za formiranje Foruma zainteresovanih strana Radmilovac, u kojem će učestvovati predstavnici opštine, grada, ministarstava, EMS i građani Ramilovca.
Elektromreža Srbije (EMS), koja gradi pristupni dalekovod za trafo stanicu Beograd 20, saopštila je da taj dalekovod ni na koji način neće biti ugroženo zdravlje stanovnika naselja Vinča i Radmilovac iz opštine Grocka.
"Dalekovod nije moguće izmeštati, svaka eventualna promena trase odložila bi projekat za nekoliko godina, što bi predstavljalo direktno ugrožavanje snabdevanja Beograda električnom energijom. Konkretno, trećina Beograda može da ostane bez struje ako dođe do odlaganja realizacije ovog projekta", navedeno je u saopštenju EMS-a.
Iz tog javnog preduzeća naglašavaju da u periodu kada je dalekovod projektovan, na predviđenoj trasi nije bilo stambenih objekata, već su oni nelegalno izgrađeni u kasnijem periodu, što je predstavljalo krivično delo.
Da zdravlje građana neće biti ugroženo u EMS-u obrazlažu i činjenicom da je prilikom projektovanja i izgradnje TS Beograd 20 sa pristupnim dalekovodima, JP EMS sproveo kompletne procedure u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.
Urbane zone na teritoriji opštine Grocka kroz koje će proći dalekovodna trasa posmatrane su, kako navode, kao zone povećane osetljivosti.

"EMS je preduzeo mere koje su strože od onih koje predviđa Evropska Unija. Predviđeno je da minimalna visina provodnika duž cele trase iznosi 21 metar, što je u skladu sa najstrožom svetskom praksom u toj oblasti", pojašnjavaju u EMS-u i dodaju da je urađena i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu na koju je nadležno Ministarstvo dalo saglasnost.

Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 10.05.2014 16:05h

    Da država funkcioniše kako treba ne bi smeo svako da štrajkuje, protestvuje i blokira grad kako hoće i kada hoće. Ma batina je iz raja izašla kako za nas građane tako i za funkcionere i političare koji kradu besomučno.

  • Pantelija Vreme: 10.05.2014 17:32h

    dajte im Drzavo moja svima ali svima do jednog OTKAZ ...ali bas svima budite rigorozni ako zelite da uvedete red u nasoj zemlji ... voleo bih da ovo Vučić pročita i svima da podeli otkaze prvo direktoru .. pa bre ovo se sve osililo i izbezobrazilo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP